Kadetkinje ponos srpskog softbola

Izvor: Sportski Žurnal, 13.Jan.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kadetkinje ponos srpskog softbola


Za srpski softbol 2010. je bila najuspešnija godina od osnivanja. Kadetska reprezentacija se iz Ankare (Turska) sa finalnog turnira Evropskog prvenstva vratila sa srebrnom medaljom. Juniorska selekcija je bila 14. na EP u Austriji, i pobednik na tradicionalnom međunarodnom turniru 'Trofej Beograda'.
 – I više smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << nego zadovoljni. Potvrđeno je da se samo radom može stići do uspeha. U ovom sportu, koji u Evropi igra čak 39 zemalja, zaista je preteško stići do vrha. Rezultatima u Turskoj, potvrdili smo da Srbija ima softbol budućnost. Srebro je naše, a već ovog leta moraćemo da ga branimo na EP u Belgiji - istakao je predsednik Softbol saveza Srbije, Slobodan Đurić.
 U decembru, Beograd su posetili čelnici Svetske i Evropske softbol federacije. Predsednik ESF Andre van Overbek (Holandija) i potpredsednik ISF Ami Baran (Izrael) proveli su dva dana, kako bi se uverili u potencijal srpskog softbola. Oni su uručili skupocenu kečersku opremu našem savezu.
 – Potvrda da nas cene. Većina zemalja ulaže u seniorke, a naš cilj su mlađe kategorije. Želimo da narednih nekoliko godina beležimo uspehe na juniorskoj i kadetskoj sceni. A tek kada te devojčice stasaju uradimo sve da imamo i jaku seniorsku reprezentaciju.
 Broj klubova koji igraju softbol se stalno povećava. Đurić ističe:
 – Počeli smo sa tri kluba, pre pet godina, sada ih imamo osam. Najviše ih je u Beogradu - pet. Imamo timove u Novom Sadu, Somboru i Zrenjaninu. U osnivanju je i klub u Zaječaru. Prvak države u seniorskoj konkurenciji je Voša Novi Sad, kod juniorki su najbolje Vajld kets iz Ripnja, dok su članice beogradske Arene najbolje kod kadetkinja.
 Softbolaši stalno ističu da bez finansijske pomoći Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Gradskog sekretarijata za sport Beograda, ne bi mogli da beleže dobre rezultate.
 – Veliki deo naših programa finansira MOS. Svuda gde mogu hvalim ljude koji tamo rade, ministarku Snežanu Samardžić Marković, pomoćnika za sport Dragana Atanasova i državnog sekretara Slavišu Zlatanovića, jer to zaista zaslužuju. Uz njih pohvale zaslužuje ceo tim mladih ljudi u MOS, koji su svakodnevno posvećeni samo sportu. Deo naših programa preko Softbol saveza Beograda finansira Gradski sekretarijat za sport. Sekretar Aca Kovačević, njegov pomoćnik Nemanja Radović, načelnica Vesna Zirić i savetnici Gordana Todorić, Ivana Planojević, Novica Todosijević i Dragan Ćirić su tim koji se uvek trudi da pomogne.
 Veliki problem za savez predstavlja nedostatak trenera.
 – Imamo mlade stručnjake, koja još moraju da uče, a moja želja je da ih kroz neke programe šaljemo na seminare u inostranstvo. Amerika i Italija su najbolji za usavršavanje. Moram da pohvalim Aleksandra Ivanovića, trenera kadetske reprezentacije i Gorana Stefanovića, trenera koji je prvim koracima obučio gotovo sve softbolašice. Imaju nacionalne trenerske licence i učinićemo sve da u ovoj godini dobiju licence za rad A kategorije. Moja želja je da dovedemo iskusnog trenera iz Amerike, ali za to su potrebna ne mala sredstva. U pregovorima smo sa Sportskim savezom Srbije i Ollimpijskim komitetom Srbije, da nam pomognu oko ovog projekta - zaključio je Slobodan Đurić.
 
TEREN NAJVEĆI PROBLEM
 Najveći problem softbolaša je nedostatak terena. Da li ima nade da u dogledno vreme Beograd dobije softbol teren sa malim tribinama.
Za sada imamo samo teren na Adi Ciganliji, ali bez tribina, jer je okolo teren za golf. Napravili smo skicu terena sa minimalnim dimenzijama i tribinama za 1.200 gledalaca i montažnim svlačionicama. Verujemo da ćemo dobiti podršku grada, uputićemo pismo i gradonačelniku Draganu Đilasu. Puno naših klubova trenira na fudbalskim terenima, a za svako ozbiljnije međunarodno takmičenje, morate u istom gradu imati bar dva terena.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.