Izvor: RTS, 13.Jul.2023, 14:21

Шта то треба KK Партизан да оствари један давни сан

Партизан је у последњој сезони Евролиге на челу са Жељком Обрадовићем показао велики потенцијал, али је ипак "остао кратак" Фајнал-фора у Каунасу. Из клуба се оглашавају да ће и у предстојећој сезони амбиције бити усмерене ка завршном турниру, у прилог томе иду и >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << појачања црно-белих.
Партизан је после деценијске апстиненције од Евролиге у повратничкој сезони надмашио очекивања.  Црно-бели су у јакој конкуренцији лако ушли међу најбољих осам, али их је тамо зауставио Реал после неизвесне серије.
Екипа коју су навијачи са трибина бодрили уз "Црне косе" и "Танго смрти" показала је квалитет. Било је очекивано да ће европски клубови по завршетку сезоне "навалити" на изабранике Жељка Обрадовића, први је клуб напустио миљеник навијача Матијас Лесор потписавши за Панатинаикос.
Недуго потом у исти клуб је отишао и Јанис Папапетру, који је за зелене већ наступао у каријери.
Партизан је зарад бољег уговора напустио и најталентованији млади играч Евролиге Јам Мадар који ће наредне сезоне играти за Фенербахче.
На излазним вратима клуба су и Џејмс Нанели који ће готово извесно потражити други ангажман, али и Тристан Вукчевић који добрим партијама у Летњој лиги себи може да обезбеди останак у Америци.
Статус Дантеа Егзума није познат. Било је назнака да ће се преселити у НБА, али он још није напустио црно-беле, а сваки завршен дан је нова нада да се то неће ни догодити.
"Један је Кевин капитен" Црно-бели су ипак завршили велики посао продужењем уговора капитену Кевину Пантеру који је мотор екипе, али и Зеку Ледеју који је најбоље партије пружао баш када је било најпотребније.
Навијаче Партизана обрадовала је вест да је Пантер одбио доста уноснију понуду каталонског клуба, те да је клупски интерес ставио изнад свог.
У Партизану су остали и Алекса Аврамовић, Балша Копривица, Ален Смаилагић, Урош Трифуновић и Данило Анђушић, што значи да драстично већих промена у саставу тима и систему игре неће бити.
Ово је битан податак јер значи да би неколико паметних потеза управе екипу подигло на већи ниво и учинили је још конкурентнијом пред наредну сезону.
По садашњем изгледу београдског клуба лако је закључити да им фали кошаркаш који ће бити прва опција на позицији плејмејкера, али и још један центар који би био прва опција или делио минутажу са Смаилагићем.
Маштање на позицији један и луцидни снови Повратак Огњена Јарамаза, који се већ добро показао у црно-белима, пре свега прегледом игре и игром у одбрани, велика је ствар, али недовољна да Партизан надмаши прошлосезонски успех.
Иако звучи помало нереално и нешто што је само плод маште, управа би заиста требало да покуша да ступи у контакт са прекаљеним плејмејкерима Џоном Волом и Кембом Вокером. Они се највероватније неће задржати у НБА лиги и потенцијални долазак у Европу им је једина опција да играју на највишем нивоу.
И један и други имају велико искуство и завидне каријере, али су их повреде у последњих неколико година склониле из жиже јавности, али и места у ростеру екипа.
Вол је у својим данима био најбржи кошаркаш и вероватно најбољи дефанзивац на својој позицији, док је Вокер био способан да са пар потеза реши утакмицу.
Још једно решење "преко баре" могао би бити долазак Горана Драгића, тридесетседмогодишњег плејмејкера Словеније, који је последњом црно-белом фотографијом на друштвеним мрежама потпалио машту црно-белих.
Од реалнијих опција ту су Кевин Пенгос, кошаркаш Олимпије из Милана који жели да напусти тим и Маодо Ло, плејмејкер Немачке који је већ три године у Алби и пријала би му промена средине.
И једног и другог одликује способност решавања "мртвих" напада, способност да пронађу асистенцију, док су такође добри и при дефанзивном скоку.
Кошаркаш Матеуш Понитка стигао је као замена за Јаниса Папапетруа. Понитка је скоро идеално решење јер се по стилу игре не разликује превише од Грка који се вратио у Панатинаикос.
Пољак има добар преглед игре и двостран је кошаркаш, добар и у нападу и у одбрани. Одликује га то што воли да се спусти на ниски пост и да игра леђима јер је физички доминантнији од кошаркаша на његовој матичној позицији бека шутера. Још једна ствар која га одликује је креирање сопственог шута за три поена који може бити "ноћна мора" за ривале када уђе у серију.
На позицији центра се одласком Лесора створила "рупа" коју би могло да попуни неколико кандидата. Једног репрезентативца Француске могао би да замени други. Иако уговор Венсана Поарјеа са Реалом истиче 2024. године медији преносе да центар жели да напусти средину.
Поарје је играч који поред Николе Милутинова има једну од најбољих леђних техника у Европи, уз то поседује добре атлетске способности које га такође сврставају међу најбоље "заштитнике обруча" на Старом континенту.
Једина негативна ставка би могла бити склоност ситнијим повредама због којих је умео чешће да одсуствује протеклих сезона.
Црно-бели би потенцијално решење могли пронаћи и у Јоргосу Папајанису, Донатасу Мотејунасу, али и у Џошу Нибу.
Оно што се може очекивати од Жељка Обрадовића је већа минутажа за талентованог Саву Дрезгића, али и Ђорђа Јовановића и Балшу Копривицу.
Дрезгић би потенцијалним доласком Горана Драгића добио ментора поред ког би доста сазрео у погледу формирања кошаркаша, а стил слободније игре и искуство које би Словенац донео раширили би калуп који је помало застарео, а у којем се праве домаћи плејмејкери.
Како год буде изгледао састав Партизана наредне сезоне, није тешко закључити да ће се са трибина тражити агресивна игра уз поклике "Партизане нападај!".
"Вечити ривал" црно-белих, КК Црвена звезда такође се појачава, и у плану има имена којима циља плеј-оф Евролиге.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.