KAKAV ĆE TO SPEKTAKL DA BUDE: Dan posle Dana žena, kreće ŽENSKA FORMULA 1 (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 15:05

KAKAV ĆE TO SPEKTAKL DA BUDE: Dan posle Dana žena, kreće ŽENSKA FORMULA 1 (VIDEO)

Kvalifikacije u petak, premijerna trka u subotu na stazi u Džedi.

Formula 1 Akademija se vraća i ženski šampionat će početi Velikom nagradom Saudijske Arabije u subotu, 9.marta. Kvalifikacije će se održati u petak, 8.marta. To je prva trka od ukupno sedam, na kojima će se Akademija susresti sa FIA Formula 1 svetskim šampionatom.

Formula 1 Akademija započeta je u novembru 2022.godine od strane Formule 1 sa ciljem da se ženski vozači pripreme za viši nivo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takmičenja i uključe u šampionate Formule 3, Formule 2 i potencijalno Formule 1 u budućnosti. Kategorija je organizovana tako da mlade devojke imaju više vremena na stazi i tehničke, fizičke i mentalne podrške kako bi unapredile veštinu vožnje i trkanja.

Here's everything you need to know ahead of the action tomorrow ⬇️https://t.co/82sZf0LXBj #F1Academy #JeddahGP

— F1 Academy (@f1academy) March 6, 2024

Direktorka serije je supruga šefa Mercedesa, Suzi Volf. Suzi je poslednja žena koja je sela u trkački bolid Formule 1 na treningu Velike nagrade Velike Britanije 2014. vozeći za Vilijams, a skoro 40 godina ranije smo poslednji put videli ženu na samoj Velikoj nagradi. Lela Lombardi jedina je žena koje je osvojila poene u šampionatu Formule 1 1975. na Velikoj nagradi Španije. Na Velikoj nagradi Brazila 1976. odvozala je trku i time do daljnjeg ostala poslednja žena sa takvim uspehom.

Cars have been tested, laps have been completed, and teammates have bonded. ✅

Now all that awaits is the first race of the season. Jeddah 2024 is loading... ⏳#F1Academy pic.twitter.com/jCHGclJt8p

— F1 Academy (@f1academy) March 1, 2024

Prošle godine smo imali priliku da svedočimo i prvoj ženi koja je potpisala za Meklarenov Program za razvoj trkačkih vozača, a u pitanju je Bjanka Bustamante. U tom programu svoje veštine su unapređivali i legende poput Luisa Hamiltona i Mike Hakinena, ali i trenutni vozači Meklarenovog F1 tima Lando Noris i Oskar Piastri. Bjanka će u 2024. sezoni Akademije voziti za ART Grand pri.

F1 ACADEMY™ X TOMMY HILFIGER

We’re excited to welcome @TommyHilfiger into the F1 Academy paddock for the 2024 season as our Official Partner!

Tommy Hilfiger is one of the world’s leading premium fashion brands and with a long history of collaborations across the worlds of art,… pic.twitter.com/yChP73Bhpd

— F1 Academy (@f1academy) February 26, 2024

Osim Bjanke na stazi će se trkati još 14 ženskih vozača u bolidima istih šasija Tatuus T421, koji su u rangu bolida Formule 4. Brzina koju mogu da dostignu je maksmimalno 240 km/h, a gume će obezbediti partner Formule 1 Pireli. U šampionatu će učestvovati 5 timova -  ART, Kampos Rejsing, Rodin Karlin, MP Motorsport i Prema Rejsing, sa po 3 bolida čineći petnaestočlanu postavu grida.

Za ART voziće Bjanka Bustamante, Aurelija Nobels i Lia Blok.

Za Rodin Karlin voziće Lola Lovinfose, Abi Puling i Džesika Edgar.

Za Kampos voziće Kloi Čejmbers, Keri Šrejner i Nerea Marti.

Za MP Motorsport voziće Emeli de Heus, Hamda Al Kubaisi i Amna Al Kubaisi.

Za Premu voziće Tina Hausman, Dorijen Pin i Maja Vog.

Kalendar serije čini ukupno sedam trka i to Velike nagrade Saudijske Arabije (Džeda), Amerike (Majami), Španije (Barselona), Holandije (Zandvord), Singapura (Singapur), Katara (Luseil) i Abu Dabija (Jas Marina).

Svaki trkački vikend sastojaće se iz pet delova akcije na stazi. Počeće se sa četrdesetominutnim treninzima neposredno pred kvalifikacije. Najbrži krugovi vozača odrediće njihove startne pozicije na trkama. Na rasporedu su po dve trke od po 30 minuta, a prvi najbrži krugovi mladih žena odrediće pozicije sa kojima će započeti prvu trku, dok će drugi najbrži krugovi odrediti pozijice startnog grida druge trke.

Sistem bodovanja ženskog šampionata biće identičan svetskom, gde će prvih deset osvojati bodove po sledećem sistemu: za prvo mesto 25, za drugo 18, za treće 15...-12-10-8-6-4-2-1. Takođe će za svaku pol poziciju osvajati po dva poena. Za najbrži krug vozač će dobiti dodatan poen, ukoliko trku završi u prvih 10.

Jedan od koraka potrebnih za dobijanje FIA Super licence za trkanje u F1 svetskom šampionatu jeste osvajanje 40 Super poena. Akademija će najboljih pet nagraditi i to po sledećem principu : pobednica šampionata dobija 10, druga mlada žena sedam, treća pet, četvrta tri i peta jedan Super bod.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.