Jutra uz naše tenisere

Izvor: Politika, 13.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutra uz naše tenisere

Od kada su nam teniseri uzleteli do neslućenih vrhova, najuglednija takmičenja u teniskom sportu dočekujemo s posebnim zanimanjem i s velikim očekivanjima koja su raspirena njihovim visokim pretenzijama. Idu jutra koja će da se sačekuju uz miljenike naroda. Čas posle ponoći između nedelje i ponedeljka, a u 11 časova po lokalnom vremenu, u Melburnu počinje Međunarodno prvenstvo Australije, prvi od četiri turnira za "gren-slem" u sezoni. Ovo je godina još većih nadanja u Novaka Đokovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Anu Ivanović i Jelenu Janković koji već smelo pred sobom postavljaju zadatke da zaposednu i najveće prestole. Poklonicima sporta kod nas lane su punili srca radošću i ponosom sjajnim igrama na "Rolan Garosu", Vimbldonu i Međunarodnom prvenstvu SAD. Ni jedno od ova tri takmičenja nije prošlo a da neko od njih nije dospeo najmanje do polufinala.

Ivanovićeva je najblistavije trenutke doživela u finalu na pariskom turniru, a Đoković u finalu američkog teniskog čeda. Poklekli su u duelima s najboljima na svetu, pred Belgijankom Žistin Enen odnosno Švajcarcem Rožeom Federerom.

Sezona se tek zahuktava. Po tome se Međunarodno prvenstvo Australije razlikuje od srodnih turnira. Egzibicioni mečevi i takmičenja koji mu prethode služe teniserima da vide dokle se stiglo posle priprema u ono malo vremena po završetku naporne godine. Naši u Melburnu još nisu ostvarili značajnije domete. Najdalje su dogurali Đoković i Jankovićeva, do osmine finala lane. Izgubili su od potonjih pobednika Federera odnosno Amerikanke Serene Vilijams.

Naš trio će i na "teniskom kontinentu" igrati pod bremenom favorita kojima na putu ka završnici svako kolo dođe kao nova zamka. Mimo njih, oči će nam biti uprte i u Janka Tipsarevića i Borisa Pašanskog, pa u Nenada Zimonjića koji u igri parova učestvuje deseti put, ali prvi put s Kanađaninom Danijelom Nestorom s kojim ove godine ima cilj i da se domogne trofeja. Poslednja radosna vest stigla je juče ujutru.

Viktor Toricki je u trećem, poslednjem kolu u predtakmičenju pobedio Holanđanina Matvea Midelkopa s 5:7, 6:3, 6:2, a za debiju na glavnom turniru, na kojem naš tenis ove godine ima rekordnih sedam predstavnika, nije mogao da dobije težeg protivnika.

Španac Rafel Nadal, drugi "reket" sveta, bio je jedan od 16 tenisera koji je čekao suparnika iz kvalifikacija. Ispostavilo se da će se na njega nameriti baš Troicki. Njihov duelom, sutra oko podne po našem vremenu, a u smiraj po lokalnom, završava se prvi od 14 dana nadmetanja po velikoj vrućini u Australiji gde je sada leto. Našem teniseru preostaje da Nadala hrabro napadne najjačim oružjem – servisom – kako bi mu meč na igralištu "Rod Lejver", jednoj od najblistavijih pozornica "belog sporta", ostao u lepom sećanju, možda i nezaboravnom. Pobednik će se sastati s uspešnijim iz dulea Francuza Florana Sere i Nemca Florijana Majera.

Prve mečeve ove godine u Melburnu igraju Jankovićeva i Pašanski. Naša teniserka će u areni "Vodafon", koja nosi ime po sponzoru, globalnom operateru mobilne telefonije iz Velike Britanije, odmeriti snage sa 17-godišnjom Austrijankom Tamirom Pašek, jednim od predvodnika nove generacije. Jankovićeva je bila uspešnija u jedinom međusobnom meču (6:3, 6:4), prošle godine, u drugom kolu na šljaci u Rimu gde je i trijumfovala.

Pašanski deli megdan s Amerikancem Merdijem Fišom koji je na oku naše javnosti bio u finalu nedavnog Hopmanovog kupa u američkom timu sa Serenom Vilijams kada su pobedili Jankovićevu i Đokovića. Naš najbolji teniser ga je tada savladao u singlu sa 6:2, 6:7 (4:7), 7:6 (7:4), a Pašanski će značajan posao da obavi ako ukroti Fišove silovite servise.

--------------------------------------------------------------------------

Reket Ane Ivanović najplaćeniji u istoriji tenisa

Ana Ivanović je potpisala ugovor na četiri godine s japanskim proizvođačem teniske opreme "Joneksom" da igra njegovim reketima. Nezvanično, to je najveći ugovor s proizvođačem reketa u istoriji tenisa, vredan nekoliko miliona dolara. Naša teniserka je do sada igrala "Vilsonovim" reketima.

– Prvi put sam probala da igram drugim reketom. Posle nekog vremena testiranja videla sam da mi "Joneksov" reket izuzetno odgovara", – rekla je Ivanovićeva koja će imati i nove torbe za rekete na kojima će biti ispisano njeno ime.

I Japanci nisu krili zadovoljstvo što se naša teniserka pridružila Australijancu Lejtonu Hjuitu, Argentincu Davidu Nalbandijanu, Ruskinjama Jeleni Dementjevoj i Mariji Kirilenko, Čehinji Nikol Vajdišovoj...

– "Joneks" uvek traži perspektivne igrače koji mogu da osvoje "gren-slem" i da budu prvi na svetu. Ubeđeni smo da će Ivanovićeva to da postigne u najskorijoj budućnosti. Ona nije samo sjajna sportistkinja. Ona želi da studira ekonomiju i neprestano da se usavršava. Uz to je izuzetno šarmantna mlada žena, – kaže Vataru Hirokava, rukovodilac "Joneksovog" međunarodnog odeljenja.

Reket kojim će igrati Ivanovićeva košta 189 dolara. Za sada ostaje u "Adidasovoj" opremi. Veruje se da je njen ugovor s nemačkim proizvođačem najveći od kada je Štefi Graf prestala da igra. Ivanovićeva je u julu potpisala ugovor na tri godine s "Veranom motorsom", distributerom automobilskog giganta "Pežoa" za našu zemlju, Crnu Goru i BiH. To je najveći ugovor koji je neki sportista u Srbiji ikada potpisao.

Govoreći o planovima za ovu godinu, Ivanovićeva je istakla da bi berićetnom sezonom smatrala ukoliko osvoji trofej na nekom od turnira za "gren-slem", igra u Dohi na završnom turniru za osam najuspešnijih teniserki u sezoni ili uđe u finale Olimpijskih igara u Pekingu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.