Jubilej Srbije u Beču

Izvor: B92, 17.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej Srbije u Beču



Prvi jubilej od osamostaljivanja, fudbalska reprezentacija Srbije obeležila je pobedom u Beču protiv Austrije (3:1) u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, ali je taj mali praznik prošao bez ikakvog spomena u domaćoj javnosti.

U protekle gotovo dve i po godine, Srbija je odigrala 25 mečeva na medjunarodnoj sceni i ostvarila deset pobeda, devet nerešenih rezultata, dok je šest puta izgubila. Srpski fudbaleri su postigli 39 a primili 24 gola. Prosečno na svakoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utakmici davali su po 1,56 golova a u isto vreme primili 0,96.

Dosadašnji ukupan nastup Srbije u procentima može se izraziti sa 40 posto uspeha, 36 posto mečeva je odigrala nerešeno, dok procenat poraza iznosi 24 posto. Srbija se do sada sastajala sa 19 različitih selekcija. Samo sa Azerbejdžanom, Belgijom, Jermenijom, Finskom, Portugalijom, Poljskom i Kazahstanom igrala je dva puta.

U dresu Srbije prodefilovalo je ukupno 47 fudbalera. Najviše nastupa u crvenoj majici zabeležili su Nikola Žigić i Vladimir Stojković po 20. Najbolji strelac državnog tima Srbije je Žigić sa devet golova, a sledi ga Lazović sa šest postignutih pogodaka.

Naši igrači dobili su 49 žutih i tri crvena kartona. Kapiten Dejan Stanković pokazao je na terenu najveću ratobornost dobivši do sada ukupno sedam opomena.

Srpski reprezentativci su 11 puta bili domaćini (sedam pobeda, četiri nerešena, bez poraza), a gostovali su 13 puta (3-5-5). Jedino su sa Rusijom igrali na neutralnom terenu. Državni tim Srbije igrao je u 16 različitih gradova Evrope.

Za dve i po godine srpskim brodom kormilarila su trojica selektora - Havijer Klemente, Miroslav Djukić i Radomir Antić. Akuelni selektor je do sada četiri puta predvodio Srbiju zabeleživši tri pobede i jedan poraz sa gol razlikom 9:3.

Fudbalska reprezentacija je od nekoliko različitih imena - Jugoslavija, monarhistička i republikanska, "skraćena Jugoslavija", Zajednica država Srbije i Crne Gore, kao i samostalna Srbija, ukupno odigrala 659 mečeva.

Pod imenom Kraljevina Jugoslavija, u periodu 1920/1941. odigrala je 109 utakmica sa bilansom - 41 pobeda, 17 nerešenih i čak 51 poraz. Kao bivša zajednička Jugoslavija, od 1920. do raspada zajedničke države 1992. godine, odigrano je 600 utakmica.

Posle raspada bivše Jugoslavije i uvodjenja sankcija Ujedinjenih nacija, SR Jugoslavija odigrala je 89 utakmica (45-24-20). Posle promene imena države i formiranje Zajednice Srbije i Crne Gore, dve nekadašnje republike su pod istom zastavom odigrale ukupno 34 meča. Takva tvorevina je sa relativnim uspehom nastupala na medjunarodnoj sceni, pošto je imala 32,35 posto pobeda i nerešenih nastupa a istovremeno 34,29 odsto mečeva je izgubila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.