Još jedno Đokovićevo svedočanstvo o viteškoj igri

Izvor: Politika, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedno Đokovićevo svedočanstvo o viteškoj igri

Naš teniser i Čeh Štepanek odigrali jedan od najuzbudljivijih mečeva u novijoj istoriji Međunarodnog prvenstva SAD. – Sa ukupno 63 gema izjednačen rekord iz 1979. – Argentinci na putu, večeras protiv Del Potra

Novak Đoković nije potcenio Radeka Štepaneka, Radek Štepanek nije precenio Novaka Đokovića. Namerio se junak na junaka, a publika na stadionu koji nosi ime po čuvenom američkom džez muzičaru Luisu Armstrongu bila je svedok jednog od najuzbudljivijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mečeva u novijoj istoriji Međunarodnog prvenstva SAD. Naš najbolji teniser je u drugom kolu slomio Čeha sa 6:7 (4:7), 7:6 (7:5), 5:7, 7:5, 7:6 (7:2), u bespoštednoj borbi koja je trajala četiri časa i 44 minuta. To nije najduži meč svih vremena na njujorškom turniru za "gren-slem", ali sam pogled na rezultat koji se proteže kao vozić s nekoliko vagona ukazuje na istorijski ishod.

To je bio duel s najviše gemova (63) od kada je 1970. na "Flašing Medouzu" uveden taj-brek u petom setu, zapravo izjednačen je rekord iz utakmice drugog kola 1979. između Britanca Džona Lojda i Australijanca Pola Meknemija. Britanski teniser, koji se te godine oženio s legendarnom američkom teniserkom Kris Evert, pobedio je volšebnim preokretom sa 5:7, 6:7, 7:5, 7:6, 7:6.

Prekjuče je to ostvarenje moglo da bude srušeno za dlaku samo da je razvoj događaja bio neznatno drugačiji. Prvi brejk je pao tek u trećem setu pošto je Čeh poveo s 2:1 na Đokovićev servis. Koliko su obojici servisi bili moćno oružje govori i to što je tek u tom gemu jedan od suparnika i došao u priliku da načini brejk.

Naš igrač se revanširao protivniku kada je ovaj servirao da i u setovima povede s 2:1. Izjednačio je na 5:5, ali kada se najlogičnije očekivalo da će da stekne kapital i tako najmanje obezbedi da se još jednom igra taj-brek, ponovo se rascvetala voćka čudnovata iz Češke.

Štepanek je igrao poletno i nadahnuto, s velikim žarom se radujući najznačajnijim poenima, očigledno goreći od želje da s puta zacrtanog visokim ambicijama ukloni ogromnu prepreku. Njegov plasman na svetskoj rang-listi (35. mesto) ni izbliza nije pokazatelj o kakvom se igraču radi. Koliko pre godinu bio je osmoplasirani, ali ga je povreda odvojila od terena u drugoj polovini prošle sezone pa je čak bio ispao iz prvih sto na listi. Nesumnjivo je da mu mesto i jeste među deset najboljih.

Eto kakvu je minu Đoković izbegao i zbog čega se s pravom smatralo da mu žreb nije naklonjen. Uprkos iscrpljujućem duelu, koji je naš igrač šaljivo dočarao rečima kako oseća neprijatan miris iz patika, njegov položaj je znatno povoljniji nego nedavno na Vimbldonu kada je danak velikim naporima platio predavši polufinalni meč Špancu Rafelu Nadalu. Između paklenog okršaja sa Štepanekom i večerašnjeg duela za osminu finala s novom nadom Argentine, godinu od sebe mlađim Huanom Martinom Del Potrom (1988. godište, 57. mesto), imao je dan za preko potrebni predah.

Podsetimo, na Međunarodnom prvenstvu Engleske Đoković je tek što je s mukom izašao na kraj s Nemcem Nikolasom Kiferom, u meču koji se zbog kiše otegao na tri dana, sutradan morao u sledeću veliku bitku. Pred njim je u osmini finala stajao Australijanac Lejton Hjuit, svojevremeno prvi "reket" sveta i poslednji vimbldonski šampion pre ere neprikosnovenog Švajcarca Rožea Federera, koja je počela 2003. i još traje. Savladao ga je sa 7:6 (10:8), 7:6 (7:2), 4:6, 7:6 (7:5), ali je ta pobeda posle 252 minuta bila tek uvertira za veliko svedočanstvo o tome da u igri živaca, napetih do ivice pucanja, pobeđuju samo istinski sportski vitezi.

Sutradan, u četvrtfinalu, na pleća je položio Kipranina Markosa Bagdatisa sa 7:6 (7:4), 7:6 (11:9), 6:7 (3:7), 4:6, 7:5, oborivši svoj dan stari rekord u dužini trajanja. Ta utakmica, Đokovićeva najduža, trajala je ravno pet časova. Žilavi Bagdatis je, eto, pružao otpor 16 minuta duže od Štepaneka.

Još jedna povoljna okolnost po Đokovića je ta što mu je s puta uklonjen Hjuit. Učinio je to Argentinac Agustin Kaljeri (58), iznenadivši Australijanca (16), 16. nosioca, sa 4:6, 6:4, 6:4, 6:2. Ništa tako od moguće uvertire za doigravanje za Svetsku grupu Dejvisovog kupa između Srbije i Australije u Beogradskoj areni (21-23. septembar).

Naš igrač će u nastavku imati posla s Argentincima jer i ukoliko izvojuje očekivanu pobedu nad Del Potrom, s kojim se sastaje prvi put, u osmini finala ga čeka njegov zemljak. Kaljerijev protivnik je 24. nosilac Huan Monako (23), treći "reket" Argentine.

Đoković na Međunarodnom prvenstvu SAD učestvuje treći put. I prošle i pretprošle godine je ispao u trećem kolu, prvo protiv Španca Fernanda Verdaska, a zatim protiv Hjuita.

--------------------------------------------------------------------------

Pre odlučujućeg servisa loptica tapkana 24 puta

Da li je pre odlučujućeg servisa Novak Đoković hipnotisao Radeka Štepaneka ili ne, tek, lopticu je tapkao 24 puta. Takva priprema za servis je kod našeg najboljeg igrača uobičajena u poslednje vreme i svojevrsno oružje u psihološkom ratu koji je u tenisu neminovan.

Upadljivo je i da se ne libi da ide pred mrežu, iako je volej njegova najbolnija tačka. Ali, popravlja se. Protiv Holanđanina Robina Hasea u prvom kolu procenat realizovanih napada s mreže bio mu je 81 (21-26), a protiv Štepaneka 62 (38-61). Češki teniser, kome je servis-volej zaštitni znak napao je tako neverovatna 122 puta, a delotovran je bio 76 što je takođe bilo 62 odsto uspešnosti.

--------------------------------------------------------------------------

Rekord u gemovima pao u najdužem vimbldonskom meču

Najviše gemova od kada se u tenisu igra taj-brek bilo je 2000. na Vimbldonu, u meču osmine finala između Australijanca Marka Filipusisa i Holanđanina Sjenga Šalkena – 83. Bilo je 4:6, 6:3, 6:7 (7:9), 7:6 (7:4), 20:18 za australijskog igrača. Broj gemova je narastao na ovoliko iz prostog razloga što se među četiri turnira za "gren-slem" samo na Međunarodnom prvenstvu SAD peti set ne igra na razliku nego se odlučuje u taj-breku.

Dok taj-brek nije uveden, pa se u svakom setu igralo na razliku, rekord je bio 112 gemova. Postavili su ga 1969. u prvom kolu na Vimbldonu Amerikanac meksičke krvi Pančo Gonzales i Amerikanac portorikanskog porekla Čarls Pasarel. Gonzales je pobedio sa 22:24, 1:6, 16:14, 6:3, 11:9. Meč je trajao pet časova i 12 minuta i najduži je u istoriji Vimbldona.

--------------------------------------------------------------------------

Pašanskom trofej za povratak među prvih sto

Boris Pašanski (112. na svetskoj rang-listi) pobednik je čelindžera u Čerkasovu (Ukrajina) na kojem je fond za nagrade bio 42.500 evra. Na najbolji način je iskoristio to što je bio prvi nosilac, a isplatilo mu se i što je odlučio da ne ide u Njujork da igra u predtakmičenju za Međunarodno prvenstvo SAD.

Sa 60 osvojenih poena (6.150 evra) vratiće se posle gotovo godinu dana među sto najboljih na listi. Juče je izvojevao pobede i u polufinalu i u finalu budući da se zbog kiše jednog dana uopšte nije igralo. Prvo je savladao Španca Danijela Munjoza de la Nava (294) sa 3:6, 6:1, 6:2, a zatim i njegovog zemljaka, drugog nosioca, Španca Santijaga Venturu (124) sa 7:5, 7:6 (9:7).

Turnir je igran na šljaci koja Pašanskom najviše leži. S nje je početkom prošle godine uzleteo čak na 55. mesto na listi, što mu je i najbolji plasman, igrajući na tri turnira ATP uzastopce u četvrtfinalu. Zatim je, međutim, počeo da pada.

G. Anđelić

[objavljeno: 02.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.