Jevtićeva ohrabrena nastavlja sezonu

Izvor: Politika, 01.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtićeva ohrabrena nastavlja sezonu

Trkom bez bola i pobedom u Brčkom naša najbolja atletičarka dokazala i sebi da je njena povreda prošlost

Najuspešnija sportistkinja Srbije u 2006. godini vratila se pre tri dana trčanju posle dvomesečnog oporavljanja od stare povrede pogoršane na "Beogradskom Banka inteza maratonu". Kao i u Beogradu na stazi od 42.195 metara i na "Vidovdanskoj trci" u Brčkom na 10 kilometara Olivera Jevtić je pobedila u međunarodnoj konkurenciji, a mnogo više od pobede obradovala ju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je činjenica da nije osećala povredu koja ju je odvojila od takmičenja puna dva meseca, i to u predolimpijskoj godini i godini Svetskog šampionata u Osaki.

Zbog toga atletičarki Mladosti iz Užica nije bilo mnogo važno da li je oborila sopstveni rekord staze u Brčkom...

– Na kraju ispalo je da je moj rezultat 32:08 minuta i da sam samo izjednačila rezultat kojim sam pre tri godine postavila rekord staze, mada se spiker koji je odbrojavao sekunde dok sam ulazila u cilj zaustavio na 32:03... Rečeno nam je da je došlo do nekih problema sa čipom za očitavanje rezultata, tek ostala sam bez premije za rekord staze. Međutim, to mi zaista nije važno. Mnogo važnije je to što sam trku završila bez ikakvih problema, – kaže Olivera Jevtić.

Dug period pregleda, lečenja i terapija dao je plod.

– Već na kontroli, iz punog treninga videla sam da će biti sve u redu. Istina, tokom zagrevanja uoči trke u Brčkom osetila sam nešto u pripoju mišića koji mi je naneo toliko problema, ali mislim da je to bio refleks na terapiju i to se potvrdilo u trci. Nisam imala nikakvih problema. Ostalo mi je da "odradim" još pet terapija, ali već sada gledam sa mnogo više optimizma na nastavak sezone, –kaže naša rekorderka.

O nastavku sezone ona i trener Slavko Kuzmanović nisu ni smeli ozbiljnije da se dogovaraju dok se povreda potpuno ne zaleči, a sada se mora brzo reagovati. Problem je što je sezona već prilično odmakla i u kalendaru nema previše trka na dugim stazama.

– Moj menadžer Federiko Roža odmah je saznao da sam dobro trčala u Brčkom i da je moje zdravstveno stanje sada u redu, pa je predložio da trčim u Londonu 15. jula. Reč je o uličnoj trci, tačnije održava se u Hajd parku, na 10 kilometara, ali to je samo predlog, – kaže Jevtićeva.

Vicešampionka Evrope u maratonu ispunila je "A" normu za učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu iduće godine, a ima normu i za učešće na Svetskom prvenstvu u Osaki (25. avgust – 2. septembar), takođe u maratonu.

– Iskreno, trener Kuzmanović i ja voleli bi da se sačuvam od teškog maratona kakav će biti u Osaki, jer moj najvažniji cilj su Olimpijske igre. Planirali smo da ove sezone trčim što više kratkih trka, jer nam je iskustvo pokazalo da mi one mnogo znače za maraton. To se pokazalo i 2004. godine kada sam na Olimpijskim igrama u Atini bila postupno spremna za najveća iskušenja, ili prošle godine kada sam u Geteborgu osvojila srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu. Nažalost i u Atini, zbog strahovite vrućine, i u Geteborgu, zbog jakog vetra, nisam uspela da budem još bolja, ali kratke trke su, definitivno, pravi recept, – smatra Olivera Jevtić.

Nažalost, povreda i lečenje odneli su joj dobar deo sezone i višestruka rekorderka Srbije nije imala priliku da trči na kraćim stazama, pa tako nije uspela ni da ispuni normu za trke na 5.000 ili 10.000 metara na Svetskom prvenstvu u Osaki. Zbog toga će trener Kuzmanović i Jevtićeva veoma brzo u dogovoru sa menadžerom Rožom definisati planove za nastavak sezone...

Ž. Baljkas

[objavljeno: 01.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.