Jedina romska biblioteka na Balkanu opstaje punih deset godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2020, 21:19

Jedina romska biblioteka na Balkanu opstaje punih deset godina

Zahvaljujući novosađanski Dragani Dimitrov, jedina romska biblioteka na Balkanu, na novosadskom naselju Šangaj, opstaje punih deset godina. Ta bibliotekarka i profesorka srpskog jezika i književnosti, uspeva u nameri da na razne kreativne načine i kroz lični primer, mališanima dokaže koliko je obrazovanje presudno za njihovu budućnost.

Zbog nepravilnog izgovaranja slogova, sedmogodišnjoj Teodori preporučen je logoped, međutim, tokom letnjih časova u šangajskoj biblioteci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Trifun Dimić" i zahvaljujući strpljivosti bibliotekarke Dragane Dimitrov, drastično je popravila svoj govor i danas je najbolji đak u razredu.

Teodora je samo jedna od mnogobrojne dece koju je Dragana sklonila sa ulice i izvela na pravi put. Svakog dana nakon školskih časova mališani sa nestrpljenjem kucaju na vrata biblioteke, čekajući da zajedno sa njom rade domaći, čitaju knjige, uče šta je bonton i koliko je važno održavanje higijene.

"Deca se ovde najviše vežu, moram reći, za mene. Kad god je dolazila neka zamena, kada sam ja bila na porodiljskom ili na bolovanju, deca su dolazila sa pitanjem "Kada će se Dragana vratiti?" Da postoji ova biblioteka i da sam ja malo hladnija i da nema ovih dodatnih propratnih sadržaj, ova biblioteka ne bi zaživela", kaže Dragana Dimitrov.

Sa oko 400 knjiga koje pripadaju romskoj književnosti, biblioteka je kao takva jedina na Balkanu. U okviru prostora od oko 150 kvadratnih metara, meštanima su na raspolaganju i dva kupatila, a do skoro je bio i jedan obrok.

"Postojao je jedan period kada nam je iz Radosnog detinjstva stizao ručak, tada su roditelji, bake i deke dolazile u biblioteku sa posudama u koje sam im ja sipala ručak i oni nosili kući da bi deca nakon škole otišla kući ručala i vratila se u biblioteku", kaže Dragana.

Dragana dodaje da sa mališanima deli svoj ručak, ali da je potrebno da se obezbedi adekvatna užina, jer su siti orniji za učenje. Ističe da i u epidemiji daje svoj maksimum, kako bi deca održala kontinuitet u učenju.

"U ovom periodu je jako teško organizovati rad sa decom. I sve se svodi na komunikaciju preko praga, oni su spolja, ja sam iznutra, izdam im knjige i pokušavam da ih motivišem da radimo onlajn", kaže Dragana.

Kaže da su i grupni i individualni časovi dali velike rezultate, te se nada da će nakon epidemije opet moći da zagrli mališane i nastavi u svojoj jednoj od najvažnijih životnih misija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.