Jankovićevoj izmakao trofej

Izvor: Politika, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovićevoj izmakao trofej

U finalu naša teniserka imala i meč loptu, ali je izgubila od Kim Klajsters sa 4:6, 7:6, 6:4

Naša najbolja teniserka Jelena Janković je izgubila u finalu turnira u Sidneju od trećeg nosioca Kim Klajsters (Belgija) sa 4:6, 7:6, 6:4. Pobednici je pripalo 88.265 dolara, Jankovićevoj 47.125, ali je ispustila šansu da uz trofej obezbedi i dovoljan broj bodova za mesto među prvih deset igračica sveta. Jankovićevoj nema šta da se zameri. Do finala u Sidneju nije znala za poraz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ove godine ostvarivši devet uzastopnih pobeda. Pre nedelju dana osvojila je i turnir u Ouklendu (Novi Zeland). Prava drama odigrala se u drugom setu, kada je naša teniserka imala i meč loptu, ali je nije iskoristila. Do prvog brejka stigla je Jankovićeva – 3:2. Skoro u svemu su protivnice bile izjednačene, osim u igri na mreži, gde je Jankovićeva imala duplo bolji učinak. Pri vođstvu Jankovićeve od 4:3 na njen servis, čak pet šansi za brejk imala je Klajstersova, ali se Jankovićeva izvukla. Više nije mogla, jer je Belgijanka odigrala bez greške tri uzastopna poena i ipak iskoristila šestu šansu da uzme gem na servis naše teniserke.

Već u sledećem gemu Jankovićeva je uzvratila udarac. Ponovo je povela sa 5:4 i servirala za titulu... Imala je i priliku da završi duel (40:30), ali Kaljstersova jače živce i usledio je novi preokret – 5:5.

Tu nije bio kraj lomovima. Posle tri neiskorišćene prilike da uzme gem na servis Belgijanke, Jankovićevoj je to pošlo za rukom u četvrtom pokušaju i ponovo je servirala za titulu – 6:5. Klajstersova je vratila milo za drago Jankovićevoj i brzo povela sa 40:0. Drugu šansu je iskoristila i igrao se taj-brejk – 6:6. Belgijanka je bila u bedljiva i sa 7:1 izjednačila na 1:1 u setovima.

Tada je Jelena Janković, očigledno iznurena, počela da pravi servis greške i da šalje lopte u aut u poenima pa je Klajstersova lako povela sa 4:0.

--------------------------------------------------------------------------

Jelena Janković: Motiv za još bolju igru u Melburnu

BEOGRAD – Najbolje rangirana teniserka Srbije Jelena Janković izjavila je danas da je posle poraza u finalu turnira u Sidneju još više motivisana da na Otvorenom prvenstvu Australije pruži još bolju igru.

"Ne predajem se, poraz u finalu Sidneja samo me dodatno motiviše da u Melburnu odigram još bolje. Zahvaljujem na podršci i obećavam da ću nastaviti istim tempom da korčam ka svetskom vrhu", rekla je Jankovićeva posle poraza od pete teniserke sveta Kim Klajsters.

"Trebalo je da dobijem meč u dva seta, ali kod 5:4 i 30:15 u drugom setu promašila sam bekhend zicer i to me koštalo meča. Da sam taj poen uzela imala bih dve meč lopte za redom i jednu bih iskoristila", kazala je Jankovićeva.

Pošto se nije tako dogodilo, meč se odužio. U nastavku Jankovićeva se iznervirala i loše odigrala taj-brek. "Uz sve to pala mi je i koncentracija i dok sam se okrenula bilo je 4:0 za Kim. Tada sam ponovo počela da se borim, ali nisam mogla da izdržim do kraja", dodala je Jelena Janković.

Prema njenoj oceni, u prva dva seta ona je bila bolja, dominirala je, ali kada je trebalo da sve završi - ispustila je šansu. "Nije mi bio dan, nisam imala sreće, ništa mi nije išlo od ruke kada mi je bilo najpotrebnije, a i sudije su me nekoliko puta pokrale".

"Bila sam iscrpljena, ali borila sam se do kraja, trčala po celom terenu, dala sam sve od sebe. Nije Kim bila bolja od mene, već mi jednostavno nije bio dan. U svakom slučaju, bio je ovo odličan meč, igrale smo vrhunski tenis, a atmosfera je bila fenomenalna", kazala je Jankovićeva.

Jankovićeva sutra putuje iz Sidneja za Melburn, gde je posle dva dana odmora, od ponedeljka očekuje Otvoreno prvenstvo Australije, prvi grend slem sezone.

Na konferenciji posle finala Jenakovićeva je na pitanje da li očekuje da će biti prva igračica sveta, odgovorila da joj je na najvažnije da napreduje i da ide svojim putem.

"Ne želim da se opterećujem time, a rezultati će pokazati svoje", dodala je Jankovićeva, koja je trenutno 12. na WTA listi.

--------------------------------------------------------------------------

Određeni nosioci za prvi gren-slem

Jelena Janković biće 11, Ana Ivanović 13, a Novak Đoković 14. nosilac na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu koje počinje u ponedeljak, saopšteno je danas u Melburnu.

Prvi nosilac na prvom ovogodišnjem Grend slem turniru u konkurenciji tenisera biće Švajcarac Rože Federer, a u konkurenciji teniserki Ruskinja Marija Šarapova.

Na turniru čiji će ukupni nagradni fond iznositi oko 20 miliona dolara, "kosturi" izgledaju ovako.

Politika online i Beta

[objavljeno: 13.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.