Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jankovićeva teniski Hudini

Na sajtu Međunarodnog prvenstva Australije istaknut je naslov "Jelena Janković – Hudini ženskog tenisa". Kako naša teniserka zna da upropasti stečeno, pokazala je nekoliko puta, ali njena sposobnost da se s ivice ponora preobrati u junaka upoređena je, eto, s trikovima slavnog mađioničara.U prvom kolu u Melburnu je pretvorila nemoguće u moguće. Nad njom se gotovo neprestano klatio Damoklov mač kojim je 17-godišnja Austrijanka Tamira Pašek pretila da skine jedan od najvećih skalpova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << među teniserkama danas. Jankovićeva mu je umakla volšebno, zadivljujućom borbenošću svojstvenom, čini se, samo njoj.

Spasila je tri meč-lopte u poenima u kojima je već bila prežaljena. Posle još nebrojeno uzbuđenja u trećem setu u kojem se igralo na dva razlike završilo se njenim krikom radosti i olakšanja koji je rasparao i jutarnji mir u našoj zemlji.

Suparnicu, koja je neiskustvo nadjačala nepokolebljivošću, uspela je da slomi sa 2:6, 6:2, 12:10, posle tri časa i deset minuta. To je samo 23 minuta kraći okršaj teniserki od najdužeg u istoriji melburnskog turnira za "gren-slem" u kojem je Amerikanka Čanda Rubin pobedila u četvrtfinalu 1996. Špankinju Aranču Sančez Vikario sa 6:4, 2:6, 16:14.

Sledeći protivnik naše teniserke, u noći između utorka i srede, biće Rumunka Edina Galovic (76. na svetskoj rang-listi) koja je sa 7:6 (9:7), 6:3 savladala Kanađanku Stefani Diboa (105). Sada, posle izbavljenja od kraha na turniru na kojem je trijumfovala kao juniorka (2001), gotovo je nezamislivo da i u idućem meču Jankovićeva može da nam istanji živce kao prethodnog jutra.

Takva je bila volja žreba da ima lakšu protivnicu u drugom kolu pa je pobedom nad Pašekovom praktično otvorila i vrata trećeg kola i okršaja s uspešnijom iz meča Italijanke Flavije Penete (37) i Francuskinje Viržini Razano (29).

Austrijanka, 39. na listi, jedan je od predvodnika novog talasa koji želi da u najskorijoj budućnosti preplavi sadašnje nosioce svetskog tenisa. Za to dokazivanje najbolje su najveće teniske pozornice. Pašekova, koja se od nedavno usavršava pod rukom bivšeg trenera Brazilca Gustava Kirtena, jedno vreme prvog "reketa" sveta, samouvereno je videla šansu za senzaciju protiv trećeg nosioca, četvrtoplasirane na rang-listi.

Počelo je naopako, poklanjanjem poena austrijskoj nadi, mlakim servisom, najvećom boljkom Jankovićeve, koji nije unapredila ni za dlaku, sa sijaset dvostrukih servis-greški, ležernom igrom u, izgledalo je, već dobijenim situacijama... Bojazan da će naša teniserka da se spotakne već o prvu prepreku bila je opravdana.

U drugom setu njena igra je ipak popravljena. Videlo se golim okom da put pobedi može da utre jedino ako neprekidno atakuje na protivnicu sa svih strana. S igrom Jankovićeve, koja je na momente bila i briljantna, stiglo je i veliko ohrabrenje. Nije moglo tada ni da se nasluti preko kakvog će trnja tek da prelazi.

Uobičajeno je kod mladih igrača da posle nekoliko udaraca ubrzo pokleknu. Pašekovoj, međutim, samopouzdanje nije bilo poljuljano. U odlučujućem setu je povela s 4:1 koristeći sve slabosti Jankovićeve koje su iznova izbijale na videlo. Naša teniserka se ipak primakla na 3:4, pa na 4:5. A onda kreće retko viđen razvoj događaja na terenu.

Austrijanka je od tada pet puta uzastopce servirala za pobedu, Jankovićeva je pet puta uzastopno na servis protivnice poravnala rezultat, ali i pet puta uzastopno na svoj servis nije uspevala da povede. I tako do 9:9, uz tri meč-lopte od kojih dve uzastopne pri 6:5.

Naša teniserka je, pošto je izjednačila na 8:8, zatražila pomoć lekara zbog bola u leđima, a izmasirana je na licu mesta. Povratak nije bio sjajan jer je Pašekova povela s 9:8, a onda je uoči još jednog servisa za pobedu, ispostavilo se i poslednjeg, ona zahtevala lekarsku intervenciju, ali je nakratko napustila igralište.

Sledeća dva gema su pripala Jankovićevoj, drugi konačno na njen servis za prvo vođstvo u odlučujućem setu – 10:9. Posle dugo vremena došlo se do daha. Najednom je sav teret svaljen na pleća 17-godišnjakinje koji nije mogla da podnese. U 22. gemu naša teniserka je stekla dve meč-lopte, a iskoristila je drugu.

Prvi set je trajao 33 minuta, drugi 40, a treći 116. Naša teniserka je načinila 45 neodbranjiva poena (Pašek 42), čak 66 greške (59, ukupno 125) i 14 dvostrukih servis-grešaka. Procenat realizacije servisa bio joj je jako loš. Austrijanka je ukupno osvojila više poena (132-129). Kako je onda Jankovićeva pobedila? Hudini bi znao.

--------------------------------------------------------------------------

Od jutra krenulo naopako, ali molitve su uslišene

Jelena Janković kao da je ustala na levu nogu uoči prvog meča na Međunarodnom prvenstvu Australije koji je počeo u 11 časova po lokalnom vremenu. Najpre je imala nesporazum s taksistom koji je insistirao da je od hotela vozi prečicom, ali je umesto ka Melburn parku, poprištu turnira, krenuo ka Albertovom parku, mislivši da naša teniserka ide na trening.

O meču je rekla sledeće:

– Ne mogu da objasnim šta se dešavalo sa mnom. Od početka sam igrala loše i nikako nisam uspela da uhvatim ritam. Moja protivnica je igrala odlično, ali bilo joj je teško, što je normalno, da ostane potpuno stabilna posle tri neiskorišćene meč-lopte. U ovakvim mečevima mentalna čvrstina je presudna. I ja sam mnogo grešila, mnogo sam joj poena poklonila, ali sam ponosna na sebe što sam izdržala u teškim trenucima. Možda može da se kaže da sam imala sreću, ali pobeda je pobeda. Smatram da ovaj naporan susret neće negativno da utiče na mene. Imam dan za predah. Osećam se dobro, a veliki zamor je potisnut još većom radošću i zadovoljstvom što sam uspela da se izbavim iz teških situacija.

Priznala je da je prizivala božju pomoć:

– Bilo je to kao: Bože, pomozi mi, budi na mojoj strani, ne želim kući. Želja da ne završim takmičenje u prvom kolu izgurala me je do pobede, – izjavila je Jankovićeva koja se posle pobede prekrstila i poslala poljubac ka nebesima.

--------------------------------------------------------------------------

Ispao Britanac Marej

VAŽNIJI REZULTATI PRVIH MEČEVA PRVOG KOLA – MUŠKARCI: Nadal (drugi nosilac, Španija) – Troicki (Srbija) 7:6 (7:3), 7:5, 6:1, Fiš (SAD) – Pašanski (Srbija) 6:2, 6:3, 3:6, 6:3, Tsonga (Francuska) – Marej (9, V. Britanija) 7:5, 6:4, 0:6, 7:6 (7:5), Rodik (6, SAD) – Dlouhi (Češka) 6:3, 6:4, 7:5, Davidenko (4, Rusija) – Lodra (Francuska) 7:5, 7:5, 6:3, Robredo (11, Španija) – Zverev (Nemačka) 4:6, 2:6, 7:6 (7:2), 6:4, 7:5, Karlović (20, Hrvatska) – Baker (Velika Britanija) 6:4, 6:4, 6:7 (1:7), 6:4, Nieminen (24, Finska) – Dancevič (Kanada) 6:3, 6:1, 5:7, 2:6, 6:1, Andrejev (31, Rusija) – Pavel (Rumunija) 5:7, 6:2, 7:6 (7:4), 6:3, Matje (23, Francuska) – Hanesku (Rumunija) 6:1, 7:6 (7:4), 6:2, Garsija Lopez (Španija) – Čela (18, Argentina) 6:4, 6:2, 1:6, 6:2, Koubek (Austrija) – Moja (16, Španija) 7:6 (7:5), 6:7 (2:7), 7:5, 6:4, Južni (14, Rusija) – Monkur (Francuska) 6:0, 6:2, 7:6 (7:3). PRVI

--------------------------------------------------------------------------

Bez iznenađenja

VAŽNIJI REZULTATI PRVOG KOLA – ŽENE: Janković (treći nosilac, Srbija) – Pašek (Austrija) 2:6, 6:2, 12:10, Galovic (Rumunija) – Diboa (Kanada) 7:6 (9:7), 6:3, Enen (1, Belgija) – Nakamura (Japan) 6:2, 6:2, S. Vilijams (7, SAD) – Gajdosova (Australija) 6:3, 6:3, Šarapova (5, Rusija) – Kostanić-Tošić (Hrvatska) 6:4, 6:3, Devenport (SAD) – Erani (Italija) 6:2, 3:6, 7:5, Morezmo (18, Francuska) – Puček (Belorusija) 6:7 (6:8), 6:0, 6:0, Dementjeva (11, Rusija) – Obciler (Izrael) 6:2, 6:2, Šnider (15, Švajcarska) – Osterlo (SAD) 6:3, 6:3, Golovin (13, Francuska) – Koen-Aloro (Francuska) 6:1, 4:6, 6:3, Per (17, Izrael) – Vorakova (Češka) 6:2, 2:6, 6:0, Azarenko (26, Belorusija) – Amanmuradova (Uzbekistan) 6:2, 7:5, Vajdišova (12, Češka) – Raluka Olaru (Rumunija) 6:3, 6:0.

--------------------------------------------------------------------------

Lindzi Devenport sportistkinja s najvećom zaradom u istoriji

Uspešan povratak svojevremeno najbolje teniserke na svetu Amerikanke Lindzi Devenport (31) posle 11 meseci odsustva zbog povrede i porođaja (majka postala 10. juna) zaslađen je i ulaskom u istoriju.

S 54 trijumfa na turnirima VTA najtrofejnija aktivna teniserka je pobedila u prvom kolu na Međunarodnom prvenstvu Australije i tako postala sportistkinja s najvećom zaradom svih vremena. Pošto joj je zagarantovano 25.284 dolara, bez obzira na ishod meča drugog kola protiv Ruskinje Marije Šarapove, nadmašila je za 2.224 dolara nemačku teniserku Štefi Graf koja se 1999. povukla posle 17 godina profesionalnog igranja s 21.895.277.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.