Janković: Uloga medija važna za tolerantno društvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2017, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Uloga medija važna za tolerantno društvo

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa članovima Upravnog odbora Saveta za štampu i Komisije za žalbe i istakla značaj poštovanja Kodeksa novinara Srbije prilikom izveštavanja o vrlo osetljivim temama, kao što su rodno zasnovano nasilje, problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, LGBT populacija i položaj nacionalnih manjina.

Kako je saopšteno, Janković je istakla važnu ulogu medija u izgradnji otvorenog i tolerantnog društva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez diskriminacije.

Članovi Upravnog odbora i Komisije za žalbe obavestili su poverenicu da se tokom prethodnih godinu dana povećao broj podnetih žalbi Savetu za štampu zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije što je, kako kažu, rezultat sve veće tabloidizacije medija i nepoštovanja osnovnih pravila profesije i etičkih normi.

Svi učesnici sastanka saglasili su se da je primetno urušavanje kulture govora u javnom diskursu, pa i u medijima i da je neophodno da svako u svom domenu pravovremeno reaguje mehanizmima koji im stoje na raspolaganju.

Takođe, dogovoren je nastavak i unapređivanje saradnje, pre svega kod predmeta koje podnosioci istovremeno upućuju i Savetu za štampu i Povereniku, s obzirom da Kodeks novinara Srbije sadrži nekoliko tačaka koji se direktno odnose na zabranu diskriminacije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poverenica sa članovima Saveta za štampu

Izvor: Blic, 19.Jul.2017

Članovi Saveta za štampu preneli su danas Poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković da se u poslednjih godinu dana povećao broj žalbi zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije što je, kako su naveli, rezultat sve veće tabloidizacije medija i nepoštovanja osnovnih pravila profesije i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.