Janković: Odlična uvertira za EP

Izvor: B92, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: "Odlična uvertira za EP"



Boško Janković je bio strelac prvog gola u Helsinkiju, pogotka koji je odredio dalji tok meča, završenog pobedom Srbije 2:0. Janković je posle utakmice bio razumljivo zadovoljan. "Presrećan sam zbog današnje pobede. Ona je bila najbitnija u ovom delu kvalifikacija i mislim da njom mnogo dobijamo. Očekujemo rasplet situacije sa Kazahstanom, ako nam pripadnu i tri boda iz tog meča treba da bude najsrećnija nacija na svetu, jer ćemo imati dosta bodova i veće šanse da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se kvalifikujemo".

Janković kaže da je pobednika odlučila velika motivisanost reprezentativaca Srbije.

"U meču sa Finskom pokazali smo koliko želimo tu pobedu, mislim tu na ceo tim, startere, one koji su ušli i one koji nisu igrali, ali su bili tu uz nas. Mislim da smo je potpuno zaslužili borbom, požrtvovanjem i igrom tokom celog meča".

U utakmici sa Portugalom Janković je postigao gol, koji je Srbiji doneo bitan bod, a sada je već na početku meča poremetio finske redove.

"Mislim da su golovi na početku meča veoma bitni na psihičkom planu, tim koji da gol dobije samopuzdanje, poljuljavši ga onome koji ga primi. Imao sam priliku da se uputim u strelce, ali meni to nije naročito bitno. Meni je mnogo važnije da reprezentacija pobeđuje, a da ja budem deo tog pobedničkog tima. Golovima se nikad nisam opterećivao, možda baš zato i dolaze iz meča u meč".

Gol u Helsinkiju samo je nastavak izvanredne sezone za Jankovića. On je u avgustu iz Crvene zvezde prešao u Maljorku, igrao izvanredno za balearsku ekipu, i izborio se za status standardnog reprezentativca.

"Hvala selektoru na pozivu. Mislim da sam igrama za Maljorku ove sezone zaslužio poziv. Ja ću za ovu reprezentaciju igrati još deset godina, ovo je tek moj početak i svaku utakmicu doživljavam kao novo dokazivanje. Ponoviću još jednom, mnogo mi je lepše da igram za reprezentaciju nego za klub, i uvek dajem više u dresu Srbije".

Ipak, sezona za Jankovića nije završena. Dok se njegove mnoge kolege budu spemale za odmor, Boško će se pridružiti kolegama iz mladog nacionalnog tima (igrači rođeni 1984. i kasnije), koje u Holandiji očekuje Evropsko prvenstvo.

"Ovo je odlična uvertira za Holandiju. Mislim da koliko god da sam potreban klubu, još sam potrebniji mladoj reprezentaciji. Jedva čekam da to prvenstvo počne, jer mislim da imamo sjajnu generaciju. Opet, neću ništa da obećam, prošle godine sam obećavao, pa se ispostavilo da sam bio tragičar, nismo ušli u finale, jer sam promašio penal. Prihvatam svaku krivicu kada odigram loše".

Jankovićeva generacija igraće treće kontinentalno prvenstvo od 2004. do danas, a utisak je da nikad nisu imali jaču konkurenciju, jer ih od 11. do 17. juna u grupi očekuju dueli sa Italijom, Češkom i Engleskom.

"Ne želim da iko od nas, na čelu sa selektorom, sada priča o tome kako ćemo da osvojimo prvenstvo. Ostale ekipe su takođe veoma dobre, ako budu bolji od nas, pružićemo im ruku. Međutim, ovo nam je već treće prvenstvo Evrope, što je samo po sebi veliki uspeh", rekao je Janković za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.