JUTA: Odbranom do cilja

Izvor: MVP.rs, 14.Okt.2016, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JUTA: Odbranom do cilja

Džezeri žele u plej of posle četiri godine pauze.

Tokom 22 godine vođenja od strane Džerija Slouna ekipa Jute je samo u tri navrata propustila doigravanje u NBA ligi i sedam puta ispala u prvoj rundi. Sloun je napustio Džezere u februaru 2011. godine, uprkos tome što je imao važeći ugovor i za narednu sezonu. Okolnosti zbog kojih je otišao još uvek nisu razjašnjene, ali su mediji tada dosta pisali o njegovom sukobu sa jednom od najvećih zvezda u timu, Deronom >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Vilijamsom. Samo dve nedelje kasnije plejmejker je bio deo trejda sa Nju Džersijem.

Informacije Divizija: Severozapad Lokacija: Solt Lejk Siti (Juta) Dvorana: Vivint Smart Hom Arena (19.911) Vlasnik: Gejl Miler (73) GM: Denis Lindzi (47) Trener: Kvin Snajder (49) Ime tima: Nju Orleans Džez (1974-1979), Juta Džez (1979-) Titule: -

Slouna je nasledio njegov pomoćnik Tajron Korbin, koji je u, zbog lokauta, skraćenoj sezoni 2011/12 izborio učešće u plej ofu. Džezeri su ga završili u prvoj rundi. Usledila je nova sezona bez doigravanja, pa su leta 2013. ekipu napustili Pol Milsap i Al Džeferson. Tim je bio primoran da okrene novi list u svojoj istoriji, a generalni menadžer Denid Lindzi se odlučio da "tankuje". Lindzi je od 2007. do 2012. godine radio u organizaciji Spursa i smatra se arhitektom ovakvog načina oživljavanja franšize.

Sa samo 25 pobeda u sezoni 2013/14 ekipa Jute je birala sa pete pozicije na Draftu, odakle je "uzela" Dantea Eksuma. Takođe, Džezeri su imali prava na 23. pika, a njihov izbor je bio Rodni Hud. Pre toga, na klupu je postavljen Kvin Snajder, koji je potpisao ugovor na tri godine. Sveža krv je upumpana i bolji dani su, uz postojeći kadar, bili na vidiku.

Povučeni brojevi 1 - Frenk Lejden 4 - Edrian Dentli 7 - Pit Maravič 9 - Leri Miler 12 - Džon Stokton 14 - Džef Hornasek 32 - Karl Meloun 35 - Derel Grifit 53 - Mark Iton 1223 - Džeri Sloun Mikrofon - Hot Rod Handli

Juta je u prethodne dve godine napravila male, ali ne previše značajne korake napred. Oba puta im je malo nedostajalo za plasman u plej of, ali i da su uspeli tamo ne bi uradili ništa što bi bilo vredno pomena. Ekipi fali superstar koji bio joj dao novu dimenziju, što Derik Fejvors i Gordon Hejvord nisu. Uz to, Eksumov razvoj je usporila povreda prednjeg ukštenog ligamenta levog kolena, pa je propustio čitavu sezonu 2015/16.

Imajući u vidu sve okolnosti, Snajder se okrenuo jedinom mogućem rešenju - stvaranju jake defanzivne ekipe. U sezoni koja je iza nas samo šest timova u NBA ligi koji su igrali u plej ofu su dozvoljavali rivalima manje poena na 100 poseda od Jute. Rudi Guber je jedan od najboljih zaštitnika obruča u Ligi i sjajno funkcioniše u paru sa Fejvorsom. Društvo pod košem u sezoni koja sledi praviće im takođe sjajni defanzivac Džef Viti, plejmejker pod košem Boris Diao i supertalentovani Trej Lajls, krilni centar koji je bio 12. pik na Draftu 2015. godine.

Startna petorka PG: Džordž Hil SG: Džo Džonson SF: Gordon Hejvord PF: Derik Fejvors C: Rudi Gober

Lider spoljne linije ekipe i dalje će biti Hejvord, ali se Lindzi tokom leta koje je za nama potrudio da mu olakša posao. Kao slobodni agent je potpisan iskusni Džo Džonson, dok je u trejdu tri tima u Solt Lejk Siti stigao Džordž Hil. Uz zvezde u usponu Huda i Eksuma, te nešto iskusnije Šelvina Meka i Aleka Burksa ekipa Jute će imati potrebnu dubinu za napornu sezonu u najjačoj ligi na svetu. Kada je Draft u pitanju, Džezeri su birali samo u drugoj rundi i odatle nisu mogli da crpe novu energiju.

Što se tiče odlazaka, Juta nije oslabila tokom leta. Napustili su je samo Trevor Buker i neuspeli projekat na poziciji plejmejkera, Trej Burk. Na njihovim pozicijama su dovedene više nego pristojne zamene, tako da tim nije mnogo izgubio.

Od Jute u novoj sezoni ponovo može da se očekuje defanzivno orijentisana košarka i napad na plej of, ali je teško zamisliti da u njemu Džezeri mogu da naprave veliki uspeh. Uprkos tome, ljubitelji igre pod obručima u Srbiji će sa pažnjom pratiti igre ekipe iz Solt Lejk Sitija, s obzirom da je Snajderov prvi asistent Igor Kokoškov.

(foto: Jazz)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.