Izvor: RTS, 04.Okt.2022, 18:41

JSD Partizan obeležava 77. rođendan, nagrade za najbolje sportiste crno-belih

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan osnovano je na današnji dan pre 77 godina, 4. oktobra 1945. godine u Beogradu, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan. Nagrade za najbolje sportiste crno-belih.
Tokom skoro osam decenija postojanja, crno-beli su ostvarili fantastične rezultate, vaterpolisti su sedam puta bili prvaci Evrope, košarkaši jednom, a fudbaleri vicešampioni 1966, dok su članovi Partizana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvojili brojne medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

Ove godine JSD Partizan obeležava rođendan u možda i najtežim trenucima u svojoj istoriji, budući da će se organizovati dve odvojene proslave.
Zvanični predsednik JSD i prvi čovek Košarkaškog kluba Ostoja Mijailović, koji ima podršku većine klubova, organizovao je proslavu od 20 sati u Hajatu, dok Fudbalski klub, sa Miloradom Vučelićem na čelu, koji ne priznaje Mijailovićev izbor i podneo je sudsku tužbu zbog neregularnosti, rođendan je obeležio na stadionu.
Sportsko društvo Partizan broji 27 klubova u 24 sporta.
Arsović i Vasić/Mačković najboljiSrpska reprezentativka u streljaštvu Andrea Arsović izabrana je večeras za najbolju sportistkinju Jugoslovenskog sportskog društva Partizan, dok su u muškoj konkurenciji najbolji veslači Miloš Vasić i Martin Mačković.

Na svečanosti povodom 77. rođendana Partizana za najbolji muški klub proglašen je ragbi klub, a za zenski streljački klub.
Najuspešniji muški juniorski klub je odbojkaški klub, a u ženskoj konkurenciji veslački klub.
Predstavnike sekcija Partizana pozdravio je predsednik JSD Partizan Ostoja Mijailović.
"Zahvalio bih svim klubovima koji su glasali za mene. Zahvalio bih i onima koji nisu tu, jer smo svi mi Partizan. Posebno hvala onim mladim sportistima našeg kluba, koji nam daju motiv da budemo jači. Hvala svi partizanovcima i sponzorima. Hvala i našem najvećem rivalu Ctvenoj Zvezdi, koja nam je čestitala rođendan", rekao je Mijailović.
Svečanosti su prisustvovali bivoši i sadašnji članovi Partizana.
Ćurković: Vrlo sam ponosan na istoriju PartizanaLegendarni golman Partizana Ivan Ćurković izjavio je da je vrlo ponosan na istoriju beogradskog fudbalskog kluba.

"Za tih 77 godina, ja sam 50 godina prisutan u Partizanu. Ovaj klub je za to vreme postao najuspešnije sportsko društvo na ovim prostorima. Vrlo sam ponosan što sam u Partizanu. Ovaj klub nije nikada posrnuo i izuzetno dobro funkcioniše. Nadajmo se da će tako i ostati", rekao je Ćurković.
Istakao je da veruje da će Partizan ponovo osvajati trofeje.
"Niko ne može da bude večno prvi, niko ne može da bude stalno na vrhu. To se dešava i u sportu. Mi smo svesni da će naš klub ponovo osvajati titule, kao što je nekada radio. Znamo da je potrebno nešto promeniti i dodati, ali verujem da će Partizan ostati na vrhu", dodao je Ćurković.
Dodaje da je Partizan uvek imao dobre golmane.
"Partizan je od svog osnivanja imao dobre golmane, kao što ih i sada ima. Partizan je imao asove na golu, od Franje Glazera, Slavka Stojanovića, Milutina Šoškića pa do današnjih mladih golmana. To je tradicija koja se ne gubi", zaključio je Ćurković.
KK Partizan nagradio najuspešnije mlade sportiste crno-belihKošarkaški klub Partizan, povodom više od 11.000 prodatih sezonskih karata, na inicijativu predsednika Ostoje Mijailovića i trenera Željka Obradovića, za troje najuspešnijih mladih sportista JSD obezbedio je najskuplje ulaznice za mesta pored klupe, dresove i opremu.
Na dan kad crno-beli obeležavaju 77. rođendan, nagrađeni su džudistkinja Nikolina Nišavić i veslači Nemanja Luledžija i Mihajlo Dedić.
Poklone su uručili košarkaši crno-belih Balša Koprivica, Dante Egzum, Džejms Naneli, Kevin Panter, Danilo Anđušić i Zek Ledej.
Vučelić čestitao godišnjicu osnivanja FK PartizanPredsednik Fudbalskog kluba Partizan Milorad Vučelić, koji je nekadašnji predsednik JSD Partizan i ne priznaje izbor za prvog čoveka JSD-a Ostoji Mijailovići, čestitao je svim članovima i zaposlenima 77 godina od osnivanja kluba.

Fudbalski klub je danas obeležio rođendan na stadionu u Humskoj. Proslavi su prisustvovali predstavnici nekoliko klubova Partizana, kao i zaposleni u klubu.
Vučelić je podsetio da je Partizan osnovan posle Drugog svetskog rata četvrtog oktobra 1945. godine.
"Sve ove godine od osnivanja mi smo se trudili da budemo dostojni takvih preteča i osnivača Partizana i da pokažemo takmičarski duh i viteštvo. I da uglavnom pobeđujemo. Nema nijednog kluba sa više od trofeja nego što ih ima JSD Partizan i FK Partizan. FK Partizan je bio i ostao, da ponovim reči Peke Dapčevića, magnet za ostale klubove. Tada je bilo nekoliko sekcija. Mi želimo da danas obeležimo taj dan kao što ga uvek obeležavamo", rekao je Vučelić.
Tvrdi da se godišnjica osnivanja JSD Partizan proslavlja u neuobičajenim okolnostima.
"Na ovaj dan neću da govorimo o tim okolnostima jer bi to samo bacalo senku na ljude koji su vodili JSD i FK Partizan. Bacanje senke nije moguće, jer se ta svetlost nikada ne može ugasiti. Mi smo nastavljači te svetlosti od osnivanja Partizana daleke 1945. godine. U to ime svima želim da budu ponosni i dostojni svojih osnivača i svih ljudi koji su gradili Partizan. Partizan je veliki klub ne samo u bivšoj Jugoslaviji već i u Evropi", rekao je Vučelić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U čvrstoj odluci da uvek pruži što bolju i što lepšu igru - kako je pre 77 godina osnovan "Partizan"

Izvor: RTS, 04.Okt.2022

Pre tačno 77 godina, u zgradi u kojoj se danas nalazi Dom Vojske u Beogradu, osnovano je Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije, nazvano "Partizan".. . Nakon završetka Drugog svetskog rata i oslobođenja Jugoslavije uspostavljan je novi društveni i državni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.