Izblamirao sam Bajernove milionere

Izvor: Blic, 16.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izblamirao sam Bajernove milionere

Dešava se i u Bundesligi da poslednji pobedi prvog - i to čisto, bespogovorno (2:0). Čovek koji je sa dva gola svom Energi Kotbusu dodao, a slavnom Bajernu oduzeo pobedničku energiju, jeste Čačanin Branko Jelić, nekadašnji napadač Crvene zvezde, Vojvodine i kineskih klubova. U ekipu nemačkog „davljenika" stigao je iz Sjemena i subotnjim rafalom podigao ga sa 18. na 14. stepenik.

- Hvala na pozivu, iako upravo ručam - razdragano zvuči Jelićev glas iz doma u Kotbusu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - Jedem na rate, između dva poziva novinara koji su me okupirali. Da sam znao šta će me snaći, najeo bih se ljudski pre utakmice sa Bajernom, jer od tada mi se usijao telefon!

Sa dva gola podigli ste Energi sa dna Bundeslige?

- Najpre sam na centaršut Skele utrčao na prvu stativu i pogodio mrežu. Posle 20 minuta Rivić mi je proturio dobar pas na 16 metara i ponovo sam pogodio! Reagovao sam instinktivno, još nisam ni svestan da smo oborili veliki Bajern.

Nade u opstanak sada su realnije?

- Nadao sam se boljem i pre ove senzacije. Stigao sam zimus i video da ekipa ima „materijala" za opstanak. Po odlasku starog trenera i dolasku Slovenca Bojana Prašnikara, u oktobru, ekipa je uhvatila priključak sa ostalima iz donjeg dela tabele. Sve što nas nije htelo u prethodnim kolima, vratilo nam se u subotu.

Pehovi su, po Jeliću, u seriji pratili igre njegovog tima:

- Poništen nam je jedan regularan gol koji sam postigao, zatim sam protiv Dortmunda pogodio stativu, više puta ulazio u šanse. Imali smo težak raspored, a igrali mnogo bolje nego što pokazuju rezultati...

Kako trener Prašnikar uklapa igračko i nacionalno šarenilo?

- Stvarno smo kao Ujedinjene nacije! Petorica Hrvata: Rivić, Vitanović, Piplica, Radeljić i Ipša, Vasiljević i ja iz Srbije, a tu su i Brazilci, Bugari, Francuzi, Albanci... Atmosfera je prava, ništa nam ne smeta na terenu.

Kako vi i Vasiljević razgovarate sa Prašnikarom?

- Na srpskom, naravno, mada on insistira da svi komuniciramo na nemačkom. Na šta bi ličilo da svako priča po svome...Bitno je da se razumemo, a to se sve više vidi na terenu.

Vidi se da je i vaš dolazak pun pogodak?

- Nemački mediji pišu da sam bio fascinantan, da sam izblamirao Bajernove milionere, da je „čovek niotkuda" naneo poraz Bavarcima tek drugi poraz u sezoni. I da sam Kanu zagorčao jubilej - 550. utakmicu u Bajernu. Zovu me sa radija i televizije, večeras sam gost jedne TV stanice. Ludilo, ništa drugo!

Promena kontinenta posle tri i po godine nije mu smetala.

- Ja sam kao mačka, gde me baciš - dobro je i meni i mojima. Sin Matija ima četiri godine, sada ima i šestomosečnog brata Đorđa. U Kini sam prvo upoznao Peking na severu, zatim jug, zasitio se tog podneblja. Evropa je Evropa, fudbal je i u Nemačkoj opsesija. Kompletne porodice dolaze na utakmice, mediji se bave fudbalom svakog dana.

Dokle traje ugovor sa Kotbusom?

- Do leta 2010, znači još dve i po sezone. Lakše ću stizati do mog Čačka, do Srbije. Dolazio sam iz Kine tokom zime, a ovog leta ćemo valjda svi zajedno negde na more - otkriva porodične planove nova uzdanica Energi Kotbusa.

„Kineski car"

Posle početka u čačanskom Borcu i boravka u Crvenoj zvezdi i Vojvodini, Branko Jelić se u leto 2004. obreo u Kini. U dresu Pekinga i Sjemena nadavao se golova, postao golgeterski car.

- Za najboljeg igrača i strelca Kine proglašen sam 2005. Nanizao sam 27 golova u sezoni - 21 u prvenstvu i šest u kupu. Zatresao sam i mrežu Reala na prijateljsoj utakmici. Zimus mi je jedan menadžer ponudio prelazak u Kotbus, tražili su takav tip igrača i evo me u Bundesligi - kaže zadovoljno.

Srbija stopama Italije i Poljske

Putem Interneta Branko Jelić je upućen u zbivanja u srpskom fudbalu. Ne prijaju mu poslednji događaji, ali nije iznenađen:

- Kad se prepuni korpa, onda ispada prljav veš! Izgleda da su stvari odmakle kad je talog počeo da isplivava. Ništa novo i ništa čudno za fudbal. U Italiji i Poljskoj su se obračunali s tim, sada je red na nas.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.