Ivanovićeva i Đoković po planu

Izvor: Politika, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanovićeva i Đoković po planu

Sigurne pobede u trećem kolu na Međunarodnom prvenstvu Australije u tenisu, pali Kveri iz SAD (6:3, 6:1, 6:2) i Srebotnikova iz Slovenije (6:3, 6:4)

Novak Đoković i Ana Ivanović su se pridružili Jeleni Janković u osmini finala na Međunarodnom prvenstvu Australije u tenisu. Đoković je savladao Amerikanca Sema Kverija sa 6:3, 6:1, 6:3, a Ivanovićeva je bila uspešnija od Slovenkinje Katarine Srebotnik sa 6:3, 6:4. Tako su se oboje probili među 16 najboljih bez izgubljenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << seta.

Našem igraču je osmina finala za sada najdalji domet na melburnskom turniru za „gren-slem”. Ostvario ga je i prošle godine, ali je poklekao pred potonjim pobednikom Švajcarcem Rožeom Federerom, najboljim teniserom na svetu (6:2, 7:5, 6:3). Ivanovićeva je prvi put prebrodila treće kolo.

Lisicki ili Voznjacki – svejedno dok je naša teniserka kao žrvanj

Oboje su debitovali 2005. Đoković je prve dve godine završio učešće u prvom kolu. Najpre ga je savladao Rus Marat Safin (6:0, 6:2, 6:1), potonji pobednik, a iduće sezone Amerikanac Pol Golštajn (6:2, 1:6, 6:3, 6:2). Ivanovićeva je na debiju dogurala do trećeg kola, a tada drugoplasiranoj na svetskoj rang-listi Francuskinji Ameli Morezmo pružila je žilav otpor (6:2, 7:5). Sledeća dva puta se neočekivano opekla, 2006. u drugom kolu, protiv domaće igračice Samante Stosur (6:3, 7:5), a lane u trećem kolu, protiv Ruskinje Vere Zvonarjove (6:1, 6:2).

To su bile dečje boginje naših uzdanica u Melburnu kada su dolazili kao zvezde u usponu. Danas su na „teniskom kontinentu” s visokim pretenzijama pa su ishodi njihovih mečeva u prva tri kola očekivani. Ivanovićeva bi i u osmini finala trebalo da ima lak posao. Sastaće se s uspešnijom iz meča debitantkinja, Nemice Sabine Lisicki, koja je prebrodila i tri kola u predtakmičenju, i Dankinje poljske krvi Karoline Voznjacki. Taj duel je odložen zbog iznenandog kišovitog dana, a igran je rano jutros po našem vremenu.

Nemačka teniserka (1989. godište) tek je 194. na rang-listi, a deseta među zemljakinjama. Dankinja je godinu mlađa od nje, ali je već nagovestila uspešnu karijeru. Na listi je na 64. mestu. Prošle godine se uporedo takmičila i u seniorskoj i u juniorskoj konkurenciji na „Rolan Garosu” (u prvom kolu izgubila od Francuskinje Natali Deši) i na Vimbldonu (u drugom kolu izgubila od Italijanke Mare Santanđelo), ali je na londonskom turniru za „gren-slem” postala juniorska šampionka. Bila je u dve konkurencije i na Međunarodnom prvenstvu SAD. Na juniorskom turniru na Međunarodnom prvenstvu Australije lane izgubila je u finalu. Kao juniorka je bila drugoplasirana na listi.

Sve u svemu, uspešnija karijera u mlađim kategorijama nego Ivanovićeve koja je 2004. poklekla u vimbldonskom finalu, a na listi je najviše dosegla 19. mesto. Međutim, naša teniserka je potpuni favorit u njihovom mogućem duelu i tako na korak od borbe za polufinale s Amerikankom Venus Vilijams ili boljom iz sinoćnjeg meča Kineskinje Na Li i Poljakinje Marte Domahovske.

U susretu sa Srebotnikovom, protiv koje je nedavno u Sidneju, na prvom turniru u sezoni, izvojevala pobedu u četvrtfinalu u tri seta (6:3, 3:6, 6:2), ostala je na krilima ohrabrujuće igre protiv Italijanke Tatjane Garbin, prethodne protivnice (6:0, 6:3). Najbolja slovenačka teniserka, koju trenira Biljana Veselinović, bivši selektor naše ženske reprezentacije, i dalje ima samo taj osvojen set u četiri duela s Ivanovićevom.

– Bila sam svesna da Srebotnikova nije za potcenjivanje. Od prvog kola, kada sam se namučila u drugom setu s Rumunkom Kirsteom, ništa ne prepuštam slučaju. Tada još nisam bila pronašla pravi ritam. Sada sam koncentrisana. Ne podležem nervozi. Smatram da igram na zadovoljavajućem nivou. Načinila sam značajan korak jer mi je prvi zadatak bio da dočekam drugu nedelju na turniru. Sada je sve moguće. Raduje me što me služi servis. Imaću i dan za predah za razliku od moje sledeće protivnice. Zbog toga sam u povoljnijem položaju od nje, – rekla je naša teniserka posle još jedne pobede.

Tipsarević da se ponosi igrom protiv Federera

Đoković je ukrotio Kverijev silovit servis, njegovo najjače oružje. Amerikanac je ostvario samo tri asa više od našeg tenisera (8-5), ali je Đokovićev servis bio delotvorniji od njegovog, i prvi i drugi.

Pošto je obavio posao za čas i po, odgledao je ceo peti set meča između Tipsarevića i Federera.

– Federer je imao više svežine u završnici, ali i sreće. Njegovi udarci su bili bolji, ali Tipsarević treba da bude ponosan na sebe uprkos porazu. Pa, igrao je pet setova protiv najboljeg na svetu. Reprezentovao je sebe i svoju zemlju na najlepši mogući način. Video je to ceo svet, – kazao je Đoković.

Na pitanje da li će gledati meč između Australijanca Lejtona Hjuita i Kipranina Markosa Bagdatisa, mogućih protivnika u osmini finala, odgovorio je:

– Mislim da ću u to vreme da spavam, pošto je taj meč počeo posle ponoći. Ali, pogledaće ga moj trener Vajda.

-----------------------------------------------------------

Hjuit i Bagdatis igrali od ponoći do 4,28 časova

U Melburnu se juče igralo i do prvih petlova. Meč najboljeg domaćeg tenisera Lejtona Hjuita i Kipranina Markosa Bagdatisa u trećem kolu na Međunarodnom prvenstvu Australije trajao je od ponoći do 4,28 časova. Pobedio je Hjuit sa 4:6, 7:5, 7:5, 6:7 ( ), 6:3 i suprostaviće se našem Novaku Đokoviću u duelu za četvrtfinale.

I organizatori melburnskog turnira za „gren-slem” su se suočili s kišom koja je prošle godine dozlogrdila domaćinima „Rolan Garosa” i Vimbldona. Raspored mečeva je poremećen, ali je olakšavajuća okolnost bila ta što glavni stadion „Rod Lejver” ima pokretni krov. Hjuitu i Bagdatisu, međutim, u prilog nije išla viteška borba Janka Tipsarevića protiv Rožea Federera koja je trajala skoro četiri i po časa. Usledio je meč između Amerikanke Venus Vilijams i Indijke Sanije Mirze pa tek onda okršaj koji je bio već viđen kao borba u pet setova.

Korist bi mogao da ima Đoković kojem se tako vraća za nevolje zbog kiše na prošlogodišnjem Vimbldonu kada je dan za danom morao da igra dva teška meča. U osmini finala je savladao Hjuita s 3:1 za 252 minuta, a u četvrtfinalu Bagdatisa s 3:2 u najdužem meču karijere - pet časova.

Prekjuče su meč trećeg kola u pet setova igrali Amerikanac Endi Rodik i Nemac Filip Kolšrajber. Nemac je pobedio, a igralo se do 2,05 časova.

-----------------------------------------------------------

Vaskrs Blejka, podvig Čilića

REZULTATI JUČERAŠNJIH MEČEVA TREĆEG KOLA - MUŠKARCI: Federer (prvi nosilac, Švajcarska) - Tipsarević (Srbija) 6:7 (5:7), 7:6 (7:1), 5:7, 6:1, 10:8, Berdih (13, Češka) - Monako (21, Argentina) 3:6, 6:3, 7:6 (7:5), 6:2, Blejk (12, SAD) - Grožan (Francuska) 4:6, 2:6, 6:0, 7:6 (7:5), 6:2, Čilić (Hrvatska) - Gonzelez (7, Čile) 6:2, 6:7 (4:7), 6:3, 6:1, Đoković (3, Srbija) - Kveri (SAD) 6:3, 6:1, 6:3. Hjuit (19, Australija) - Bagdatis (15, Kipar). Preostali su još mečevi Nalbandijan (10, Argentina) - Ferero (22, Španija) i Ferer (5, Španija) - Spajdija (SAD), a pobednici se sastaju u osmini finala. PAROVI OSMINE FINALA: Federer - Berdih, Blejk - Čilić, Đoković - , Gaske (8, Francuska) - Tsonga (Francuska), Južni (14, Rusija) - Davidenko (4, Rusija), Kolšrajber (29, Nemačka) - Nieminen (24, Finska), Nadal (2, Španija) - Matje (23, Francuska).

-----------------------------------------------------------

Radvanjska izbacila Kuznjecovu

REZULTATI JUČERAŠNJIH MEČEVA TREĆEG KOLA - ŽENE: Ivanović (4, Srbija) - Srebotnik (28, Slovenija) 6:3, 6:4, Kirilenko (27, Rusija) - Čakvetadze (6, Rusija) 6:7 (6:8), 6:1, 6:2, A. Radvanjska (29, Poljska) - Kuznjecova (2, Rusija) 6:3, 6:4, V. Vilijams (8, SAD) - Mirza (31, Indija) 7:6 (7:0), 6:4. Preostali su mečevi: Li (24, Kina) - Domahovska (Poljska), Lisicki (Nemačka) - Voznjacki (Danska), Hantuhova (9, Slovačka) - Ruano Paskual (Španija), Petrova (14, Rusija) - Makarova (Rusija).

-----------------------------------------------------------

Jankovićeva igra danas u 9,30 časova

Jelena Janković igra u četvrtom kolu protiv australijske teniserke Kejsi Delakva danas u 9,30 časova po našem vremenu u areni „Rod Lejver”. Kiša je juče poremetila program mečeva, ali glavni teren na Međunarodnom prvenstvu Australije ima krov, kao i „Vodafonova arena”, drugi po veličini, pa početak ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.

-----------------------------------------------------------

Startovale naše juniorke

Na juniorskom turniru na Međunarodnom prvenstvu Australije u tenisu imamo četvoro predstavnika. Rano jutros po našem vremenu peti nosilac Bojana Jovanovska (deseta na svetskoj rang-listi, 1991. godište) igrala je u prvom kolu protiv Indijke Janaki Gunuganti (183, 1991). Milana Spremo (66, 1991) sastala se s desetim nosiocem Rumunkom Simonom Halep (24, 1991).

Protivnik Ilije Vučića (59, 1990) biće Francuz Gijom Rufen (33, 1990). Marko Đoković (1.068, 1990), srednji brat našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića, igra na početku s domaćom nadom Klifordom Marslendom (124, 1990).

G. A.

[objavljeno: 20/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.