Ivanović u Čelziju

Izvor: Politika, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović u Čelziju

Srpski reprezentativac Branislav Ivanović, nesumnjivo jedan od najboljih odbrambenih fudbalera Evrope i sveta i jedna od vedeta zimskog prelaznog roka, trebalo bi danas da potpiše ugovor s Čelzijem. Predstavnici engleskog viceprvaka saopštili su sinoć da su postigli dogovor sa njegovim dosadašnjim klubom Lokomotivom iz Moskve i da je naš internacionalac dobio radnu dozvolu. Ivanović je juče završio lekarske preglede i ostalo je da sa utanače još samo neki detalji. Ugovor bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bude vredan oko 13 miliona evra.

U žižu interesovanja kontinentalne fudbalske javnosti Ivanović je dospeo sjajnim „izdanjem” na Evropskom prvenstvu mladih 2007. u Holandiji, na kome je Srbija osvojila srebrnu medalju, a on kao predvodnik s kapitenskom trakom zajedno sa još trojicom saigrača izabran u najbolji sastav šampionata.

Zapao je za oko bogatim gazdama i klubovima iz fudbalski najjačih i najrazvijenijih zemalja. Minulog leta bio je na meti Čelzija, Mančester junajteda, Juventusa, Intera, brojnih nemačkih i francuskih klubova... Do transfera nije došlo tada, ali jeste sada.

Tih i nezamerljiv, ne voli da ističe sebe, ali ponašanjem i igrama jednostavno pleni i primorava druge da o njemu pričaju i pišu u superlativu bilo da igra na mestu štopera ili uz desnu aut liniju. Skromnost je vrlina velikih, a upravo takav je zvanično najbolji odbrambeni igrača ruskog prvenstva.

Do glavne fudbalske scene i dresa „plavaca sa Stamford bridža" stigao je sporednim putem igrajući za „male” klubove. Rođen 22. februara 1984. godine u Sremskoj Mitrovici. Karijeru je počeo u lokalnom Sremu (19 utakmica, dva gola), odakle je kao mladi reprezentativac u januaru 2004. prešao u OFK Beograd. U dresu superligaša sa Karaburme za dve i po sezone odigrao je 55 prvenstvenih utakmica, postigao pet pogodaka i zaradio samo četiri žuta kartona. Ponovo u zimskom prelaznom roku, ali pretprošle godine otisnuo se trbuhom za kruhom, ali ne u centar evropskih fudbalskih zbivanja, ni u srpski vrh (Zvezdu i Partizan), već u Lokomotivu iz Moskve, koju je tada trenirao Slavoljub Muslin. Kvalitet je potvrdio već u prvoj sezoni, kada je odigrao 32 meča u šampionatu. Na terenu je proveo 2.817 minuta i dao dva gola. Samo dva puta je bio zamenjen, a pet puta je opomenut. Prošle godine je odigrao 26 utakmica (jednom zamenjen) i za 2.311 minuta postigao tri pogotka, uz četiri žuta kartona. Dakle, na 113 susreta dao je deset golova, uz samo 13 žutih kartona i bez isključenja.

Za mladu selekciju debitovao je 15. decembra 2003. protiv Makedonije u Ohridu (4:1). Prvi pogodak postigao je dva dana kasnije na istom mestu i protiv istog rivala (7:0). Odigrao je 38 utakmica, dao četiri gola, a 12 puta nosio kapitensku traku. Jedan je od rekordera sa tri uzastopna učešća na evropskim prvenstvima mladih i dve srebrne medalje. U sva tri je stigao do završnice. Pre četiri godine u Nemačkoj je bio drugi, 2006. u Portugaliji je eliminisan u polufinalu na penale, a u Holandiji 2007. ponovo vicešampion. Za najbolji državni tim debitovao je 8. juna 2005. u Torontu protiv Italije (1:1), pošto je u 77. minutu zamenio tadašnjeg klupskog kolegu Marka Bašu. Do sada je odigrao devet utakmica. Za ukupno 655 minuta stigao je i da postigne jedan pogodak (u Lisabonu protiv Portugalije 1:1). S njim u timu reprezentacija nije izgubila. Zabeležila je tri pobede i šest remija, uz gol-razliku 15:7.

Ovaj januar Ivanović će pamtiti po dva verovatno najvažnija ugovora u svom životu, pošto je prošle subote uplovio u bračne vode.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.