Italijanski premijer Konte podneo ostavku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2019, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanski premijer Konte podneo ostavku

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je danas ostavku.

Konte je to saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Pre nego što je saopštio da podnosi ostavku, Konte je izjavio će Salvinijeva odluka imati velike posledice na zemlju i njenu ekonomiju.

"Dragi prijatelji iz pokreta Pet zvezda, ovde se završava rad naše vlade. Po završetku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sednice i zvanično ću predati ostavku predsedniku Serđu Matareli", rekao je Konte.

Konte je optužio Salvinija da je kršio svoje obaveze i da se vodio ličnim interesima i interesima svoje stranke ponašajući se politički neodgovorno.

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Pokret Pet zvezda, aktuelni partner Lige u vladajućoj koaliciji navodno pregovara sa strankom levog centra, Demokratskom partijom o formiranju nove vlade.

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu vladu bez izbora.

On bi takođe mogao da novoj vladi poveri na usvajanje ključni zakon o budžetu, ukoliko poslanici odluče da ga podrže.

Krizu na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo je Salvini kada je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa pokretom Pet zvezdica više ne postoji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PALA VLADA: Italijanski premijer podneo ostavku

Izvor: Večernje novosti, 20.Avg.2019

Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku.Konte je to saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.