Italija: Broj žrtava - 39, ljudska greška uzrok tragedije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija: Broj žrtava - 39, ljudska greška uzrok tragedije

Ljudska greška je izazvala fatalnu tragediju u Đenovi kada je došlo do rušenja nadvožnjaka, izjavio je šef kancelarije javnog tužioca u Đenovi Frančesko Kozi. Kozi je, kako prenosi "Sputnik internešenel", naveo da će po završetku operacije spasavanja istražitelji analizirati "sve aspekte vezane za razvoj, inžinjering i održavanje mosta".

Prema ranijim izveštajima, most koji se srušio kod Đenove kada je poginulo 39 ljudi, pre dve godine je privremeno zatvoren, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je njegovo stanje zahtevalo "velike radove na održavanju".

Šef tužilaštva rekao je i da je spreman da otvori slučaj "zbog nemarnog višestrukog ubistva i katastrofe". Izjavom je ponovio reči zamenika premijera koji je rekao da je tragedija "mogla da se izbegne".

Vatrogasci su u sredu upozorili da bi i drugi deo mosta mogao da se sruši. Francusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo danas da je među žrtvama troje francuskih državljana, a albanska ambasada u Rimu saopštila je da je stradalo dvoje albanskih državljana.

Ambasada Albanije je na svom nalogu na Fejsbuku kao žrtve identifikovala dvojicu mladića, Marjusa Đerija i Edija Bokrinu, izrazivši saučešće i ponudivši pomoć njihovim porodicama.

Nadvožnjak se iznenada juče, tokom snažnog nevremena, urušio usled čega su desetine vozila propale kroz pukotine, 50 metara ispod nivoa puta.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli, koji je posetio mesto nesreće, rekao je da će operator mosta, Autostrade, morati da učestvuje u troškovima rekonstrukcije, kao i da će platiti visoku kaznu

Broj žrtava - 39, ima i francuskih državljana

Francusko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da je među žrtvama troje francuskih državljana, i izrazilo je saučešće porodicama, prenosi agencija AP. Ministarstvo, međutim, nije objavilo njihov identitet.

Iz kancelarije grada danas je stiglo saopštenje o novom broju žrtava iako potraga po ruševinama i dalje traje.

Nadvožnjak se iznenada urušio usled čega su desetine vozila propale kroz pukotine, 50 metara ispod nivoa puta.

Državni radio je izvestio da je među povređenima žena koja je usled požara koji je izbio u njenom domu na koji se konstrukcija obrušila, zadobila trovanje ugljen-monoksidom, kao i vozač kamiona iz Češke koji je zadobio povrede grudnog koša.

Agencija napominje da su mnogi žitelji Đenove govorili da je ovaj nadvožnjak trebalo da bude ojačan.

Italijanska agencija Ansa je prethodno, pozivajući se na izvore iz vatrogasne brigade, objavila da je poginulo najmanje 35 osoba, među kojima troje maloletnika od osam, dvanaest i trinaest godina, a da su vatrogasci čitavu noć proveli pretražujući mesto nesreće za slučaj da možda postoje osobe koje su zatrpane pod ruševinama.

Vijadukt Morandi, na delu autoputa A10, urušio se usled jake oluje praćene grmljavinom, a svedoci tvrde da se urušio usled udara groma.

"Bilo je tek nešto iza 11:30 časova kada je grom pogodio most i on se urušio", kazao je jedan od svedoka, Pjetro M. za Ansu.

Rojters navodi da je nadvožnjak izgrađen 60-tih godina prošlog veka, a rekonstruisan 2016.

Italijanski ministar za saobraćaj Danilo Tonineli je rušenje nadvožnjaka nazvao "neprihvatljivim", dodajući da će, ako je razlog ove tragedije nehat, "platiti ko god da je napravio grešku", prenela je agencija AP.

Konte proglasio vanredno stanje u području oko Đenove

Italijanski premijer Đuzepe Konte proglasio je danas vanredno stanje u regionu oko Đenove.

Italijanski premijer je, na konferenciji za novinare u Đenovi, rekao da je tu odluku doneo na zahtev regionalnih vlasti, prenosi Rojters.

Konte je naveo da je operator autoputa, kompanija Autostrada, odgovorna za obezbeđivanje bezbednosti na mostu i da vlada neće čekati ishod aktuelne istrage o tragediji da bi preduzela akcije.

Identifikovana 21 žrtva nesreće, šestoro stranaca

Italijanske vlasti objavile su danas imena 21 od 39 žrtava u rušenju nadvožnjaka u blizini Đenove.

Identitet tih lica je potvrđen, a porodice su obaveštene, saopštili su italijanski zvaničnici, a prenosi agencija AP.

Među identifikovanim žrtvama je šestoro stranaca - četvoro francuskih i dvoje albanskih državljana.

 

 

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj žrtava tragedije u Đenovi porastao, poginulo 37 osoba, među njima i troje dece

Izvor: BKTV News, 15.Avg.2018

Broj poginulih u rušenju nadvožnjaka u blizini italijanskog grada Ðenove, porastao je na 37, povređeno je 16 osoba, a za najmanje dve osobe se traga, saopštile su vlasti u Italiji, javlja AP...Iz kancelarije grada danas je stiglo saopštenje o novom broju žrtava iako potraga po ruševinama i dalje...

Nastavak na BKTV News...

Broj poginulih u rušenju nadvožnjaka u Đenovi porastao na 37

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2018

Broj poginulih u rušenju nadvožnjaka u blizini italijanskog grada Đenove, porastao je na 37, povređeno je 16 osoba, a za najmanje dve osobe se traga, saopštile su vlasti u Italiji...Iz kancelarije Đenove stiglo je saopštenje o novom broju žrtava iako potraga po ruševinama i dalje traje...Državni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.