Istorijski povratak na jug

Izvor: Politika, 26.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski povratak na jug

Igor Milanović smatra da je počeo proces pretvaranja nepoverenja između Fudbalskog kluba Partizan i njegovih navijača u zdrav, konstruktivan odnos. – Neprijateljstvo među navijačkim grupama različitih klubova nije večito

Danas se zatvaraju korice jedne od Partizanovih neuspešnih sezona, ali se u istom trenutku otvara nova knjiga klupske istorije. U stvari, možda taj list koji će biti ispisan na utakmici "crno-belih" s apatinskom Mladošću bude uvod u nešto novo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u našem fudbalu. Posle gotovo dve godine jug na Partizanovom stadionu neće biti prazan. Simbol navijačke vernosti "crno-belima" pretvorio se u svoju suprotnost, pa današnji prekid bojkota, makar "do daljeg", predstavlja važan događaj.

– Smatram da je ovaj trenutak od istorijske važnosti za klub, ali i da je proces vraćanja navijača na južnu tribinu tek počeo. Nadam se da ćemo svi izvući pouke i nepoverenje, stvoreno u ovom dugogodišnjem sukobu, pretvoriti u zdrav, konstruktivan odnos između kluba i navijača. Biće potrebno vreme da se ponor popuni, ali krenuli smo ka tome da svako na svom nivou da podršku onima zbog kojih smo tu – fudbalerima, – kaže Igor Milanović, član Upravnog odbora Fudbalskog kluba Partizan, zadužen za goruće pitanje – navijače.

Navijači bi trebalo da pomažu svom klubu: bodrenjem, kupovinom ulaznica i klupskih obeležja, prilozima, propagandom, itd.

Kod nas su, međutim, takozvani organizovani navijači stavka u klupskim izdacima, što za navijačke rekvizite, što za nadoknadu štete, itd.

– Znam da je bilo nekih dogovora ranije, ali sada neku pomoć na relaciji klub – navijači nisam primetio. Dok traje bojkot nije bilo razloga za takve odnose, a za ovih nekoliko meseci koliko sam u Upravnom odboru nije bilo nikakve veze s nečim što je materijalno i opipljivo, – ističe Milanović. – Taj pokret, ta ideja, toliko su jaki da će biti potrebno vreme da se pretvore u energiju koja pomaže boljem šutiranju lopte. Tek onda ćemo doći u situaciju da govorimo o saradnji kluba i navijača.

Partizan je imao i ima navijače ne samo u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji, nego i u inostranstvu.

S prethodnim klupskim rukovodstvom su zaratili navijači iz Beograda, koji su dolazili na južnu tribinu i imali kontakte s klubom.

Obični "partizanovci", naročito oni koji nisu iz Beograda, kao da su po strani.

– Kroz vaterpolo, a i za ovih pet meseci koliko sam u fudbalu, video sam da je, bez najvernijeg juga i navijača koji navijaju i kad se gubi, nemoguće da se živi, da se opstane. Svi se mi pretvorimo u jug kada je veličanstvena atmosfera, kada je dobar rezultat, – objašnjava Milanović. – Međutim, tvrdim u ime kluba da su nam svi navijači Partizana podjednako bliski. Moj sledeći korak je uspostavljanje aktivnijih veza s navijačima širom Srbije i van nje. Nastojaću da u najskorije vreme posetim sve klubove prijatelja i navijača Partizana.

Na našim stadionima je sve manje publike. Ne računajući utakmicu Vojvodina – Partizan u prošlom kolu je, prema novinskim izveštajima, na pet utakmica bilo ukupno samo hiljadu i po gledalaca.

– Ljudi dolaze da vide kvalitet. Uz ovolike vrhunske utakmice, koje gledamo na televiziji svaki treći dan, teško je da se neko motiviše i dođe na naše stadione. Fudbalska struka u Srbiji bi trebalo da uhvati korak s vremenom, – preporučuje Milanović.

Eksperimenti sa sistemom takmičenja i razni drugi pokušaji nisu pomogli našem fudbalu.

Problem je i što na tribinama odavno nije bezbedno.

Ako me pitate za agresivnost na stadionima poslednjih godina se dogodilo više ubistava u školskim dvorištima, video sam agresiju u parlamentu, obdaništima i medijima, zastupljena je i u crtanim filmovima, pa kako da stadioni budu izuzeti od agresije prisutne u svim porama društva? Dok se promovišu istetovirani kvadrati na bicepsima i tricepsima i silikonske obline verujte da mi je mnogo teže da navijače uputim da svoje nezadovoljstvo izraze bez agresije, – upozorava Milanović. – Međutim, navijači, takođe, moraju da imaju i osećaju odgovornost. Predviđena su za njih, kako za one s juga, tako i za ostale, i mesta u klupskoj Skupštini.

Kod nas caruje neprijateljstvo među navijačima različitih klubova. U

oči "večitih derbija", na primer, na prilazima stadionima Crvene zvezde i Partizana na snazi je svojevrsno vanredno stanje.

Sportski duh kao da je nestao.

– Osećam da ću kroz nekoliko godina i kod nas da vidim kadrove kao sa finala Lige šampiona u Atini kada su Liverpulovi navijači pevali svoje poznate pesme, iako je njihov tim izgubio, – optimista je Milanović. – Ali, oni su gledali kako njihovi igrači na terenu daju sve od sebe, pa i više od toga i zato su ih bodrili i po završetku utakmice.

Igor Milanović odnedavno, pošto je dobio i drugu kćerku, živi, kako kaže, sa tri lepotice.

S ponosom ističe da je neverovatno koliko mu prijaju porodični mir i stalna težnja ka obrazovanju.

Priželjkuje da se predstavi s gitarom u rukama između bubnjara i basiste.

Šta je onda čuvenog vaterpolistu nateralo da uzme vruć fudbalski krompir?

– Fudbalski klub je predstavljao za mene veliki izazov. Jedan od najsrećnijih dana mi je da vidim da se naši "grobari" vrate na jug, da se stvori poverenje između kluba i navijača. Prijatelji su me savetovali da se ne prihvatim toga, jer je to nemoguća misija. Nisam hteo da poverujem da Partizanu ne može da se pomogne ako mu svi, i klub, i navijači, a u sebe nisam sumnjao, žele najbolje.

Prvi korak je načinjen. Valjda neće biti hodanja unazad, jer je Partizan toliko bitan za nas da od njegovog posrtanja srpski fudbal može da oćopavi.

--------------------------------------------------------------------------

Podvig vaterpolista, a ne uspeh

Igor Milanović je četiri godine bio predsednik Upravnog odbora Vaterpolo kluba Partizan, a sada je predsednik njegove Skupštine.

Ovih dana su "vidre s Banjice", kako je vaterpoliste "crno-belih" nazvao jedan njegov prijatelj "zvezdaš", postigle veliki uspeh – probile se u polufinale Evrolige.

– To nije uspeh već – podvig. Čestitam svim igračima, treneru i stručnom štabu, svima koji rade u Vaterpolo klubu Partizan Rajfajzen i Sportskom centru Banjica, prijateljima, a posebno hvala navijačima, koji su stvorili veličanstvenu atmosferu. Napori uloženi u prethodnih šest godina nisu bili uzaludni. To je dokaz da su selekcija i odnosi u klubu postavljeni na najbolji mogući način, – prokomentarisao je Milanović povratak Partizana u evropski vrh.

--------------------------------------------------------------------------

Osnovano Sverusko udruženje navijača

U Moskvi je juče osnovano Sverusko udruženje navijača (VOB). Glavni zadaci su mu "organizovanje i savremena podrška ruskim reprezentacijama, svestrano učešće u sprovođenju masovnih sportskih događaja i zaštita interesa navijača naročito u odnosu na organe reda".

Osnivački skup je održan u Olimpijskom komitetu Rusije. Predsednik Ruskog fudbalskog saveza Vitalij Mutko, za koga se smatra da je pokrenuo osnivanje VOB-a, očekuje sledeće:

– Udruženje bi trebalo da bude podjednako udaljeno od svih klubova i da se zajedno borimo protiv lažiranja utakmica i pritisaka na sudije. Jedan od njegovih osnovnih zadataka je i bezbednost, jer je već prevaziđeno da je održavaju organi reda.

Ivan Cvetković

[objavljeno: 26.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.