Istorijska pobeda Milana

Izvor: Politika, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska pobeda Milana

U finalu Četvrtog klupskog prvenstva sveta fudbaleri Milana su savladali Boku juniors sa 4:2 (1:1). Milan je tako postao prvi tim koji je četiri puta bio svetski prvak. Prethodne titule je osvajao 1969, 1989. i 1990 u Interkontinentalnom kupu. "Crveno-crni" prva ekipa van Brazila koja je osvajala prvenstvo sveta. Takođe Milanezi su se revanširali argentinskom timu za poraz u finalu Interkontitntalnog kupa iz 2003. kada je Boka pobedila na penale sa 3:1 (1:1 posle 90 minuta). Pored pehara pripao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << im je i ček na pet miliona dolara.

Do nove titule Milan je stigao zahvaljujući najboljem svetskom igraču za ovu godinu Kaki koji je postigao jedan, a asistirao kod dva pogotka. Kao i u finalu Lige šampiona i sada je Filipo Inzagi bio dvostruki strelac. Poveo je evropski prvak u 21. minutu, a strelac je bio Inzagi, posle asistencije Kake. Vođstvo je trajalo samo dva minuta. Klaudio Morel Rodrigez je centrirao, a Palasio je glavom postigao pogodak.

Na samom početku drugog poluvremena u 50. minutu Andrea Pirlo je izveo slobodan udarac sa desne strane, a Alesandro Nesta je bio najviši u skoku i golman Karanta je savladan po drugi put.

U 61. minutu Kaka je bio u solo prodoru i postigao treći gol za Milan. Sve dileme oko pobednika otklonjene su u 70. minutu, kada je Inzagi postigao drugi pogodak na meču. Italijanskog reprezentativca odlično je uposlio Brazilac Kaka. Već tada je bilo poznato u čije će ruke otići pehar. Prvak Južne Amerike je do kraja uspeo samo da ublaži poraz, a strelac je bio Masimo Ambrozini koji je u 85. minutu postigao autogol.

Oba tima su meč završila sa desetoricom. Kaha Kaladze je u 77. minutu dobio crveni karton zbog faula nad Grasijanom, a dva minuta pre kraja Ledezma je isključen nakon prekršaja nad Kakom.

– Izuzetno sam ponosan. Ovo je jedini trofej koji do sada nisam osvojio. Trenutno ne mogu rečima da opišem svoja osećanja – rekao je posle meča vidno uzbuđeni Kaka.

Trener Milana Karlo Ančeloti je izjavio:

– Zahvalan sam Bogu jer smo ove godine osvojili dve titule. Ovo je perelep kraj duge i naporne godine. Svi fudbaleri su verovali u uspeh i ovu godinu nikada neću zaboraviti. Uveren sam da ovakav rezultat možemo da ponovimo i naredne godine.

Miguel Ruso, trener Boke juniors je rekao:

– U prvom poluvremenu smo bili ravnopravni, ali je Milan u drugom zaigrao mnogo bolje. Pokušali smo da stignemo prednost, ali nismo imali ni sreće.

STADION: u Jokohami. GLEDALACA: 68.263. SUDIJA: Rodrigez (Meksiko). STRELCI: 1:0 Inzagi (21. minut), 1:1 Palasio (23), 2:1 Nesta (50), 3:1 Kaka (61), 4:1 Inzagi (71), 4:2 Ambrozini (autogol u 85). ŽUTI KARTONI: Kaka, Ambrozini (Milan), Ibara, Batalja, Paleta (Boka juniors).

MILAN: Dida, Maldini, Kaladze, Gatuzo (od 65. minuta Emerson), Inzagi (od 76. Kafu), Sedorf (od 87. Broki), Nesta, Pirlo, Kaka, Ambrozini, Bonera.

BOKA JUNIORS: Karanta, Rodrigez, Ibara, Batalja, Palermo, Palasio, Gonzalez (od 67. Ledezma), Kardozo (od 68. Grasijan), Maidana, Banega, Paleta.

--------------------------------------------------------------------------

Uravi treće mesto

Japanska Urava osvojila je treće mesto pošto je na penale sa 4:2 savladala Etoil iz Tunisa, u regularnom delu je bilo 2:2. Poveli su Tunišani golom Freja iz penala u petom minutu. Izjednačio je Vašington u 35. Isti igrač je doveo Uravu u vođstvo u 70. minutu. Samo pet minuta kasnije Šermiti je postigao drugi pogodak za afričkog prvaka.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.