Ispovest Šveđanke: FIFA nam proveravala pol usred Mundijala

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 11:32

Ispovest Šveđanke: FIFA nam proveravala pol usred Mundijala

Bivša reprezentativka Švedske Nila Fišer u svojoj biografiji otkrila kako im je tokom Mundijala 2011. godine priređena neprijatnost od strane vrha takmičenja.

U svojoj biografiji "Nisam rekla ni pola toga" legendarna fudbalerka selekcije "Tri krune", za koju je igrala od 2001-2022. godine, opisuje momenat kada im je rečeno da moraju da budu podvrgnute proveri pola na samom turniru.

Do te odluke FIFA došlo je zbog toga što se pronela vest da za neke selekcije - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sumnjalo se na Ekvatorijalnu Gvineju, igraju biološki muškarci, te su sve fudbalerke iz svake selekcije, bez izuzetka, morale da budu pregledane.

O tom detalju iz karijere pisala je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi Šveđanka.

"Kada sam čula za taj šokantan zahtev, poludela sam. Usred Svetskog prvenstva čelnici FIFA su od nas tražili da im pokažemo naše genitaije. Naredili su nam da se ne brijemo "dole" nekoliko dana i da ih onda pokažemo doktorima. Niko to nije razumeo, ali smo uradile ono što su tražili od nas i pitale se čemu sve to", napisala je Fišer.

Vizuelni pregled su, kaže, izvršili fizioterapeuti, dok su doktori bili okrenuti leđima. Njima je samo preneta "situacija".

Šveđanka je ovo iskustvo, koje joj se desilo samo jednom u životu. opisala kao vrlo neprijatno i ponižavajuće.

"Način na koji je to urađeno je bio preteran. Mislim da zato niko od igračica to do sada nije rekao. Shvatili smo da će se o tome samo pričati. Kao što sam napisala u knjizi, nije bilo nimalo prijatno“, izjavila je Fišer, koja je 194 puta branila boje Švedsku i učestvovala na četiri Svetska prvanstva i tri puta igrala na Olimpijskim igrama.

Njene reči potvrdio je i tadašnji doktor reprezentacije Mats Berjenson uz ogradu da nije bilo ničeg lošeg u odluci FIFA da "zaviruje u gaće" fudbalerkama.

"FIFA nije to radila iz loše namere. Sport je pokušao da bude pravedan prema devojkama, je nije u redu da trenirate čitav život i onda se nađete sa nečim što je nečija ogromna prednost“, rekao je Berjensen za „Aftonbladet” aludirajući na infiltriranje "kamufliranih muškaraca" u ženske timove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.