Isplativost u preradi sirovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2022, 16:57

Isplativost u preradi sirovine

Da se preradom sirovine ostvaruje veća dobit na poljoprivrednom gazdinstvu potvrđuje primer povrtara Tihomira Bojanića iz Čalme čije se gazdinstvo uz proizvodnju konzumnog paradajiza bavi i proizvodnjom ceđenog i kuvanog paradajza. Prodaja je dobro počela, vredni domaćini očekuju zaradu na ceni ceđenog paradajiza od 70 dinara odnosno kuvanog od 140 dinara po litri.

Sezona u proizvodnji paradajza nije najbolje startovala kaže Tihomir Bojanić iz Čalme koji pod tom povrtarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kulturom ima četiri jutra i nedostatak padavina uticao je na to da rod bude manji od očekivanog.

"Rod je umanjen, ali je kvalitet solidan nije bilo kiše nije bilo mnogo prskanja , nije bilo velikih troškova , jer nije bilo potrebe nije bilo vlage a samim tim nije bilo bolesti", rekao je Tihomir.

Već 15 godina poljoprivredno gazdinstvo Bojanića bavi se i preradom paradajza i kako sami ističu, veća je zarada nego kada se prodaje samo kao konzumni.

"Daleko veća isplativost, da Vam pravo kažem jer ja kada dođem na pijacu, svaki paradajz mora biti ispravan, mora da bude sto posto kvalitetan, a na ovoj temperaturi je to teško postići, a mi nemamo ovde sistem za navodnjavnje. Zato i prerađujemo, bolje je", dodao je on.

U poslu oko ceđenja i kuvanja paradajza Tihomiru pomaže supruga Gordana koja nam je otkrila recept, šta je sve potrebno uraditi kako bi se dobio litar paradajza dobrog kvaliteta.

"Dobar paradajz, lepa gustina, duže kuvanje, 2,5 do tri sata i posle dodam samo so, vinobran i konzervans i to je osnovno", objasnila je Gordana.

Neizbežno je bilo pitanje koje smo uputili našim domaćinima: da li će upravo iz ove specifične sušne godine, biti prihodovanja od paradajza i razloga za zadovoljstvo.

"Dosta će biti od gotovog kuvanog i ceđenog paradajza, sada je počela sezona i biće još mesec dana gledajući rod sa ove njive. Nadamo se da će biti iz ove godine, razloga za zadovoljstvo", kaže Tihomir.

Naš sagovornik otkrio nam je da već sada planira da iduće godine proširi površine pod paradajzom za 2 jutra ,što je još jedna potvrda da se dodavanjem vrednosti proizvodu bolje posluje u sektoru agrara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.