Iskušenja tek predstoje

Izvor: Politika, 04.Sep.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iskušenja tek predstoje

Srpski fudbaleri bez većih problema zabeležili startnu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine. – Jovanović kao Anri

Najbolja fudbalska reprezentacija Srbije pobedom protiv Farskih Ostrva 3:0 u Toršavnu počela je kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2012. u Poljskoj i Ukrajini. Posao na stadionu „Torsvelur” profesionalno je odrađen i planirani prvi bodovi upisani su na konto.

Niko nije ni očekivao da će igra biti briljantna. Razlika u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kvalitetu ipak je očigledna, pa u takvim uslovima nije realno da neko prikaže vrhunsku predstavu. Naši reprezentativci odigrali su taman toliko koliko je bilo neophodno da se neugodni Farani savladaju lako i ubedljivo.

Pobedi se u zube ne gleda. Međutim, selektora Radomira Antića mora da zabrine indolentnost i nonšalantnost njegovih izabranika u pojedinim trenucima neravnopravnog meča i u napadu i u odbrani.

Svakako, kada je rival autsajder takve stvari mogu da budu dozvoljene, ali je opasno ukoliko se budu ponavljale u duelima sa jačim protivnicima. Kada više od pola tima jurne u kontranapad na protivničkog igrača i golmana ta akcija bi morala da se kruniše pogotkom, ili prilika Lazovića u kojoj se naš reprezentativac poneo kao na poljančetu. Odbrana je do finiša susreta uglavnom dobro funkcionisala. Imala je problema samo sa loše vraćenim loptama saigrača iz sredine terena i napadača. Ipak, neozbiljnošću dozvolili su domaćinu da nekoliko puta opasno zapreti golmanu Đuričiću.

Pre nekoliko meseci ceo svet se, s pravom, obrušio na kapitena francuskog nacionalnog tima Anrija, zbog igranja rukom, koje je prethodilo pogotku, koji je „galske petlove” odveo na Svetsko prvenstvo u Južnu Afriku. Neočekivano, sada smo i mi došli u sličnu situaciju. Jer, prvi gol srpske reprezentacije – strelac Lazović je neregularan. Potez Jovanovića, koji je ležeći na travi rukom doturio loptu Žigiću podsetio je na nesportski gest slavnog predvodnika „trikolora”, pa mu je malobrojna publika prilikom svakog narednog kontakta s loptom zviždala. Videćemo da li će i kakve biti reakcije sa zvaničnih mesta (pošto Srbi nisu Francuzi).

Naravno, bilo je i dobrih stvari. Pokazali su naši reprezentativci kvalitet, napravili nekoliko lepih poteza i akcija i pri tome sačuvali svežinu za predstojeći derbi sa Slovencima. Najvažnije je da je u Toršavnu ostvarena startna pobeda. Nema potrebe ni za hvalospevima, a ni za kritikama. Znaju i momci u crvenim dresovima, kao i stručni štab, šta je valjalo, a šta nije. Idemo dalje. Bodovi su upisani, pobeda arhivirana, a prava iskušenja tek predstoje, pa s nestrpljenjem očekujemo utorak i duel sa popularnim „zmajčekima”, koji treba da pokaže da li je put ka Poljskoj i Ukrajini otvoren za Srbiju i koliko na njemu ima trnja.

Đ. Smiljanić

-----------------------------------------------------------

Antić bez izjave

Selektor Radomir Antić je na tribinama stadiona u Toršavnu odradio prvi od četiri meča kazne. Nažalost, posle meča nije bio voljan za priču, pa je srpska javnost ostala uskraćena za njegovu izjavu. Očigledno je da ne štima sve kako treba i da sve sekire nisu zakopane.

-----------------------------------------------------------

Vraćena atmosfera

Posle pobede u Toršavnu Rešad Kunovac, koji je u zapisniku bio upisan kao selektor, izjavio je: „Ovo je tipična kvalifikaciona utakmica. Bili smo favoriti pred meč i kontrolisali igru. Kad se pobedi s 3:0 ne treba tražiti nešto više. Jedina, mala zamerka, je period konfuzije od deset minuta, kada je Vidiću bilo krvavo koleno, a golmana Đuričića uhvatio grč. Hteli smo da izvršimo treću zamenu, ali nismo smeli da rizkujemo da ostanemo sa igračem manje. Najvažnije je da smo pobedili i povratili atmosferu iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i pobednički mentalitet. Farska Ostrva će da namuče bilo kog rivala”.

objavljeno: 05/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.