Ipak je LiVARpul

Izvor: B92, 10.Jan.2020, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ipak je LiVARpul"

Da se kojim slučajem VAR ne primenjuje u Premijer ligi, Liverpul ne bi imao tako ubedljivu prednost posle 21. odigranog kola, kažu određeni stručnjaci.

Analiza koju su zajedno sačinili novinari portala ESPN i Londonske škole ekonomije i političkih nauka kaže da bi izabranici Jirgena Klopa ostali prvi, ali ne sa 11 bodova viška u odnosu na prvog pratioca.

VAR je u svojoj premijernoj godini primene u Premijer ligi izazvao brojne polemike - mahom ga osuđuju i tvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da nije dobar za fudbal u celini, iako je većina odluka donetih posle konsultovanja stručnjaka u studiju, bila pravilna.

Slučajevi u kojima se VAR pokazao kao nepotpun i kao nepouzdan su ipak brojni i sve je više onih koji traže ili da se određena pravila koriguju ili da se jednostavno prestane sa njegovom upotrebom, što je malo verovatno da će se dogoditi.

Pitanje je šta bi bilo da pojedine odluke koje su bile "na ivici" nisu presuđene kako su presuđene. Grupa stručnjaka koja se bavila istraživanjem, kreirala je takozvani "Anti-VAR indeks" koji pokazuje kako bi recimo izgledala tabela da nije bilo VAR intervencija.

"Ipak je LiVARpul", naslov je u tiražnom listu "Dejli mejl", u tekstu koji se bavi ovom analizom.

Treba reći da je algoritam uzeo u obzir golove koji su bili poništeni ili naknadno dodeljeni, kao i momente u mečevima kada su se incidenti odigrali, zatim forme ekipa i relativne snage ekipa. Tako su došli do novog zbora rezultata koji je kreirao tabelu bez VAR-a.

I ono što odmah pada u oči je da razlika između vodećeg Liverpula i Mančester sitija ne bi bila 14 kao što je sada zvanično, već svega sedam poena!

Na društvenim medijima, mnogo je onih koji tvrde da je Liverpul profitirao upotrebom VAR-a. Primera radi, uzet je meč sa Kristal Palasom koji je Liverpul dobio tesnim rezultatom. Po novom sistemu, bio bi priznat gol Džejmsa Tomkinsa i taj meč bi bio završen nerešenim rezultatom, a ne pobedom "crvenih" od 2:1.

Tom analizom utvrđeno je da bi Mančester siti imao pet bodova više i bio bi na drugom mestu na tabeli, a ne na trećem kao što je slučaj sada, iza ekipe Lestera.

Mančester junajted bi po novoj tabeli bio na devetom, umesto na petom mestu, a Totenhem na osmom, umesto na šestom mestu.

Analiza je potvrdila da je do sada VAR promenio 63 odluke, od toga 17 je dovelo do toga da golovi budu priznati, a u 34 slučaja su golovi bili poništeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.