In memoriam Mario Bertok

Izvor: B92, 22.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

In memoriam Mario Bertok

U Zagrebu se u četvrtak pod nerazjašnjenim okolnostima udavio šahovski velemajstor, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Mario Bertok.

Kako javljaju hrvatski elektronski mediji telo 79.godišnjeg Bertoka oko 18 časova pronašli su ronioci na dubini od četiri metra. Ne navodeći identitet nastradalog, policija je saopštila da pregledom nisu uočene povrede koje bi ukazivale na nasilnu smrt, a telo je prebačeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Pretpostavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da je smrt nastupila usled srčanog udara.

Bertok je rodjen je u Zagrebu 2. septembra 1929. godine, a na vrhunu bogate šahovske karijere bio je početkom šezdesetih godina prošloga veka. Internacionalni majstor postao je 1957. godine, a kao član reprezentacije Jugoslavije osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Lajpcigu 1960. Srebrne medalje ima i sa ekipnih prvenstvava Evrope u Badenu 1957. i Oberhauzenu 1960. godine.

Najveći uspeh u karijeri ostvario je u ciklusu takmičenja za pravaka sveta. Osvajanjem vicešampionske titule na prvenstvu Jugoslavije u Ljubljani 1960. godine izborio je pravo igranja Zonskom turniru za prvenstvo sveta i na tom takmičenju, održanom u Budimpešti, podelio je drugo do petog mesta.

Na taj način se kvalifikovao za Medjuzonski turnir u Stokholmu 1962. godine. U konkurenciji dvadesettrojice najboljih šahista sveta osvojio je 17. mesto.

Bertok je dugo bio član najstarijeg hrvatskog šahovskog kluba "PTT Zagreb", a igrao je i za Mladost i Zrinjevac

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Udavio se šahovski velemajstor

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2008

ZAGREB - U Zagrebu se juče pod još nerazjašnjuenim okolnostima udavio šahovski velemajstor, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije Mario Bertok, objavili su hrvatski elektronski mediji...Telo 79-godišnjeg Bertoka oko 18 časova pronašli su ronioci na dubini od četiri metra...Ne navodeći identitet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.