Izvor: MozzartSport.com, 22.Okt.2020, 20:28

Ima li neko tamo da nije dopingovan?!

Skandal za skandalom u svetu dizanja tegova, "pao" i šampion Evrope

Nastavljaju se skandali u svetu dizanja tegova. Osim što je na vrhu svetske federacije nedavno izvršen „puč“ te je umesto reformatorke, Amerikankne Ursule Papandreu na predsedničko mesto, čini se ne baš i legitimno zaseo general-major tajlandske vojske Intarat Jodbangtoi, usledio je niz pozitivnih doping testova i to velikih imena.

A za sve je „kriv“ onaj čuveni kanadski >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << profesor prava Ričard Meklaren, šire poznat i po istrazi doping skandala ruskog tima tokom Zimskih OI u Sočiju 2014, pošto je ovaj put uradio nezavisnu studiju, tj. analizu funkcionisanja Međunarodne dizačke federacije (IWF) za Svetsku antidoping agenciju u kojoj je izneto niz nepravilnosti. Pre svega je udario na tadašnjeg predsednika, Mađara Tamaša Ajana optuživi ga za kriminalne delatnosti, nakon čega je smenjen. Umesto njega na čelo je došla Papandreu koja je pre 10-ak dana doživela istu sudbinu na internet sednici i to bez njenog prisutustva.

„Naslednik“ Amerikanke će privremeno obavljati predsedničku funkciju do sledeće skupštine, naredne godine. Sve u svemu, jasno je da se tamo vodi grčevita borba za vlast, pa je usledio i rafal iz Svetske antidoping agencije pošto je otkriveno da je Ajan sakrio „u fioci“ preko 130 pozitivnih doping testova. I sada su krenula da isplivavaju imena, praktično svaki drugi dan kazna usledi za nekog velikog šampiona, što u muškoj što u ženskoj konkurenciji.

Danas je tako po opdluci IWF –a na četiri godine zabrane takmičanje osuđen šampon Evrope iz 2017, Rus Adam Maligov, kao i srebrni sa EP 2015, njegov saborac iz reprezentacije, Čingiz Moguškov. Po svemu sudeći, pošto se niko ne buni do sada za kazne, deluje da su zaista krivi i da je sve godinama zataškavano, te je tako ovaj test Maligova uzet još 16. avgusta 2019. i od tada je čamio kod bivšeg predsednika koji je to, kaže se dalje u izveštaju Meklarena, koristio da korumpira čitav sistem.

Kako će se sve ovo završiti, ostaje velike pitanje, ali skandali koji potresaju ovaj bazični, još u antičko dobra olimpijski sport mogli bi da ga oteraju upravo sa Olimpijskih igara. Šta više, šanse za to su sve veće.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.