Igrači tuže NHL zbog povreda glave

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Igrači tuže NHL zbog povreda glave

Desetorica bivših hokejaša podnela su tužbu protiv NHL lige u kojoj tvrde da ona nije učinila dovoljno da bi sprečila potrese mozga na terenu.

Među igračima su i Geri Limen i Riki Vejv iz Toronto Mejpl Livsa, a oni su istakli da je vreme da NHL stavi bezbednost vozača ispred profita i tradicije.

Ta tužba dolazi manje od tri meseca pošto je NFL liga platila 765 miliona dolara da bi se nagodila sa stotinama bivših igrača, od kojih mnogi pate od demencije i zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problema.

Bivši NHL igrači tvrde da hokejaši mogu da pretrpe oko 1.000 udaraca u glavu tokom sezonu, a da ne bude dokumentovan teži oblik potresa mozga, kao i da veliki broj ponovljenih udaraca može da dovede do trajnih oštećenja mozga.

Sama liga je u kratkom saopštenju objavila da je svesna tužbe i da je uradila svoj deo posla da bi sport bio bezbedan.

Dok je to pitanje veoma ozbiljno, mi smo potpuno zadovoljni odgovornim pristupom lige i Asocijacije igrača koji su popravili bezbednost vozača, posebno u pogledu povreda glave i potresa mozga“, rekao je Bil Dejli, zamenik komesara NHL, „Nameravamo da se branimo energično i nećemo više komentarisati ovaj slučaj“.

Povrede glave su u centru pažnje u NHL ligi već godinama. Kapiten Pitsburg Pingvinsa Sidni Grozbi, jedan od najpopularnijih igrača na svetu, propustio je veliki broj utakmica tokom dve sezone pošto se oporavljao posle potresa mozga.

Nekolicina drugih igrača, među kojima su i Erik Lindros, Pet Lafontejn i Kit Primo, bili su primorani da prerano završe karijere zbog problema posle potresa mozga.

Pre dve godine, trojica hokejaša Derek Bugard, Rik Rajpijen i Vejd Belak, preminuli su i time je povećana zabrinutost zbog povezanosti između tih tragedija i povreda koje su zadobili na terenu.

Igrači koji su podneli tužbu su posebno naglasili činjenicu da je NHL liga odbila da zabrani tuču na terenu, dok timovi imaju igrače kojima je glavni zadatak upravo tuča. Oni, takođe, tvrde da su namerno zataškani rizici povreda mozga i da su igrači izloženi nepotrebnim opasnostima koje mogu da se izbegnu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.