Izvor: MozzartSport.com, 13.Jun.2021, 23:19

Igra Holandija 3-5-2 kao 4-3-3: Napadačka mašina nije stala, porastao optimizam za velike domete (VIDEO)

Strašna utakmica u Amsterdamu, Spektakularan gol Jarmolenka iz 75. i gol glavom Jaremčuka nedovoljni za bod

Osmeh zadovoljstva večeras je na licu Franka de Bura jer Holandija može da igra u formaciji 3-5-2, a u isto vreme da bude izrazito ofanzivna, da pobeđuje, da je krasi glad za golovima. Od prvog minuta na premijeri na Euru, Holanđani su diktirali tempo protiv Ukrajine, a u glavi im je bilo da pokažu Evropi i svetu da bi i u ovom sastavu, koji oskudeva sa velikim >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << fudbalskim imenima, mogu daleko da doguraju - 3:2.

I ne samo to. Nisu klonuli kada su im puleni Andreja Ševčenka spakovali dva gola od 75. do 79. minuta, već su pokazali da je prisutan i pobednički mentalitet. Večeras su bili napadačka mašina koja nije imala nameru da stane.

Mnogi su bili skeptični kada je Frank de Bur postao selektor. CV i epizode u Interu, Kristal Palas i Atlanti nisu ga favorizovale za klupu tako velike fudbalske nacije kao što je Holandija, ali početak je obećavajući...Bez obzira na dva primljena gola. Optimizam da dometi mogu biti veliki naprasno je porastao.

Memfis Depaj je odmah pokazao zašto je prva zveda i lider ove reprezentacije. Posle nepuna dva minuta igre, kao da je zamenio kopačke atletskim sprintericama, prohujao kroz odbranu Žuto-plavih i primorao golmana Bushana na intervenciju. Prvu od mnogih na Johan Krojf areni u Amsterdamu. To je bio prvi pucanj, nakon kojeg su krenuli rafali. Zaustavio je Dmfrisa, pa Vajnalduma, bio brži od Van Anholta koji je krenuo po jedan otpadak. Sedam udaraca ka njegovom golu u uvodnih 20 minuta.

Ono što agresivnom, ubedljivom i konkretnom igrom nisu naplatili u prvom delu, Holanđani su unovčili na startu drugog. Zadovoljno trljaju ruke u Pari Sen Žermenu koji je dobio strašno pojačanje u liku Đinija Vajnalduma. Do skoro je bio motor Liverpula u oba pravca, tako je odigrao i meč protiv Ukrajine donevši vođstvo domaćinu sedam minuta po startu drugog dela. Prvi njegov gol na svetskim ili evropskim smotrama još od 2014. godine, ili preciznije posle 2528 dana. Ukrajinci se nisu pošteno oporavili od gola, a primili su novi. Na odbitak je reagovao Vut Veghorst. Zaličilo je na sigurna tri boda za Holandiju.

Martin Stekelenburg nije imao previše posla u prvom delu, ali su se Ukrajinci u nastavku odigrali tako da mu je umalo pokvareno veče u kojem je postao rekorder. Činjenca da je pretekao Edvina Van der Sara (37 godina i 236 dana) i postao najstariji Holanđanin (38 godina i 264 dana) mogla je da prebledi u senci ispuštenih bodova.

Arjen Roben je fudbalski veteran i naravno nije sa reprezentacijom u Euru, ali se Andrej Jarmolenko postarao da se Holanđanima ukaže njihov sunarodnik. Krenuo je sa desna ka sredini na nekih dvadesetak metara od gola, a Johan Krojf arena videla zaštitni znak Robena. Na kraju neodbranjiv udarac za Stekelenburga. Poklekao je veteran i četiri minuta kasnije kada je Malinovski iz prekida našao Jaremčuka, a ovaj trznuo glavom...

Nekome bi se uši napunile vodom, ali ne i vicešampionu sveta iz 2010. godine. Damfris se ispormašivao u prvom delu, ali ga to nije pokolebalo da zada konačni udarac Ukrajincima. Prvi put od 2008. godine Holandija je postigla tri gola na jednom meču Eura, a prvi put u istoriji ovog takmičenja palo je pet golova u drugom poluvremenu nakon što su u prvom mreže mirovale.

Sa ovakvom igrom Holanđani će brzo postati miljenici neutralnih ljubitelja fudbala. Svi vole da ga gledaju timove koji traže golove i kada vode 2:0. To je moglo da ih košta bodova, ali ko će sad o tome da razmišlja. Večeras se slavi uspešno otvaranje, od sutra se mozga o derbiju grupe sa Austrijom koji je na programu u četvrtak.

EVROPSKO PRVENSTVO - GRUPNA FAZA

GRUPA A

Petak

Turska - Italija 0:3 (0:0)

/Demiral 53ag, Imobile 66, Insinje 79/

Subota

Švajcarska - Vels 1:1 (0:0)

/Mur 74 - Embolo 49/

GRUPA B

Subota

Danska - Finska 0:1 (0:0)

/Pohjanpalo 60/

Belgija - Rusija 3:0 (2:0)

/Lukaku 10, 88, Munije 34/

GRUPA C

Nedelja

Austrija - Makedonija 3:1 (1:1)

/Lajner 18, Gregorič 78, Arnautović 89 - Pandev 28/

Holandija - Ukrajina 3:2 (0:0)

/Vajnaldum 52, Veghorst 57, Damfris 85 - Jarmolenko 75, jaremčuk 79/

GRUPA D

Nedelja

Engleska - Hrvatska 1:0 (0:0)

/Sterling 57/

Ponedeljak

15.00: (2,90) Škotska (2,85) Češka (2,80)

GRUPA E

Ponedeljak

18.00: (1,90) Poljska (3,40) Slovačka (4,30)

21.00: (1,57) Španija (3,80) Švedska (6,50)

GRUPA F

Utorak

18.00: (6,25) Mađarska (3,90) Portugalija (1,58)

21.00: (2,75) Francuska (3,05) Nemačka (2,75)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.