IZ GVANTANAMA PREBAČENI U BIH I CG: Dva zatvorenika započinju nov život u našem susedstvu

Izvor: Kurir, 21.Jan.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZ GVANTANAMA PREBAČENI U BIH I CG: Dva zatvorenika započinju nov život u našem susedstvu

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je dva zatvorenika iz zatvora u zalivu Gvantanamo prebacilo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gde bi trebalo da započnu novi život.

U saopštenju Pentagona se navodi da je treći zatvorenik Muhamed Bavazir odbio da se ukrca na let za Evropu, pa je ostao u američkoj bazi na Kubi, prenela je agencija AP.

U BiH je prebačen jedan Egipćanin sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena, navelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je američko Ministarstvo, dodajući da ni jedan ni drugi nisu mogli da se vrate u zemlju iz koje potiču.

Pentagon nije naveo zašto Bavazir nije prihvatio preseljenje u zemlju koja mu je bila namenjena, a koja nije imenovana, a advokat DŽon Čendler navodi da je on insistirao da ga pošalju u jednu od više zemalja u kojoj ima rodbinu, pošto nije mogao da se vrati u Jemen.

Ukupno su do sada američke vlasti iz Gvantanama pustile 91 zatvorenika. Dvojica zatvorenika prebačenih danas u BiH i Crnu Goru deo su grupe od 17 zatvorenika koji će Gvantanamo napustiti tokom ovog meseca.

Autor: Tanjug

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnoj Gori poslali trenera Bin Ladenovog bombaša?

Izvor: Mondo, 21.Jan.2016

Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41), koji je Iz Gvantanama prebačen u Crnu Goru, osumnjičen je da je bio "trener bombašima Osame bin Ladena" u Avganistanu...Foto: AP Photo/Carolyn Kaster..Obrazloženo je da je od 2010. "predstavljao zanemarljivu pretnju po SAD" i da je "od svojih branilaca uvek tražio...

Nastavak na Mondo...

Ameri ispraznili Gvantanamo u BiH i Crnu Goru

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jan.2016

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da je dva zatvorenika iz zatvora u zalivu Gvantanamo prebacilo u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, gde bi trebalo da započnu novi život...U BiH je prebačen jedan Egipćanin sa teškim zdravstvenim problemima, a u Crnu Goru zatvorenik iz Jemena,...

Nastavak na Vesti-online.com...

"Bolje u Gvantanamu nego na Balkanu"

Izvor: Mondo, 22.Jan.2016, 14:25

Zatvorenik iz Jemena Muhamed Bavazir je odbio da napusti američki zatvor Gvantanamo na Kubi, jer nije želeo da život na slobodi provede na Balkanu, javlja američka agencija AP...Foto: screenshot/youtube.."To je zemlja u koju bih ja odmah otišao. Ne mogu da objasnim logiku njegovog stava. To je vrlo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.