ISPISANA NOVA FUDBALSKA BAJKA: Fudbaler koji je pobedio RAK doneo TITULU Obali Slonovače!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 00:34

ISPISANA NOVA FUDBALSKA BAJKA: Fudbaler koji je pobedio RAK doneo TITULU Obali Slonovače!

Neverovatna priča u finalu Kupa Afričkih Nacija...

Fudbaleri Obale Slonovače novi su prvaci Afrike pošto su u finalu, golom Sebastiana Alea u 81. minutu, savladali Nigeriju 2:1. Tako su treći put u istoriji postali šampioni Crnog kontinenta. Na ovaj način završena je jedna od najneobičnijih, najčudnijih, ujedno i najlepših fudbalskih priča ne samo na ovom turniru.

"Slonovi" su po treći put u istoriji pokorili Afriku, prvi put od 2015. godine, a Nigerija je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ostala na svoje tri titule.

O načinu na koji je Obala Slonovače osvojila ovaj turnir će se snimati filmovi. Izašla je iz grupe sa samo tri boda kao četvrta (poslednja) od šest trećeplasiranih selekcija, a da ni sama ne zna kako. Smenila je selektora Gasea i pred osminu finala na tu poziciju postavila početnika Emersa Fajea, koji je radio u sručnom štabu. Bila je prežaljena, a onda je redom izbacivala branioca titule Senegal na penale, Mali kroz dramu i golovima u 90. i 120. minutu i DR Kongo rezultatom 1:0.

U finalu je imala gol zaostatka protiv ekipe od koje je u grupnoh fazi izgubila sa 1:0, ali je i to premostila i osvojila veliki trofej.

Obala Slonovače je imala više od igre u prvom poluvremenu.

Nigerijci su stali iza lopte, čekali grešku rivala, neku brzu tranziciju i bili veoma strpljivi.

Domaćin je kružio oko gola, imao je nekoliko zanimljivih pokušaja, a prva velika prilika viđena je u 34. minutu. Kesi je tada sjajnim pasom u prazan prostor „razbio“ nigerijski blok, Adingra je sa leve strane izašao sam pred Nvabilija, ali je golman Nigerije sjajno intervenisao.

I onda pravo nitkuda vođstvo Nigerije u 38. minutu, posle prvog smislenog napada ove selekcije na utakmici.

Iznudila je Nigerija korner sa leve strane, usledio je centaršut Lukmana na prvu stativu, tamo su u duelu bili Bejzi i Aler, napadač Obale Slonovače je prvi došao do lopte i odigrao je glavom, ali se ona odbila na sedam metara od gola, gde je stameni štoper Nigerije Trost Ekong oduvao Orijea u skokui postigao efektan pogodak glavom, za 0:1 i muk u Abidžanu.

Drugo poluvreme je krenulo u istom ritmu, „slonovi“ su sve više pritiskali, Adingra je bio posebno agilan, a u 61. minutu je štoper  Kusunu sjajno šutirao sa 30 metara, a golman Nvabali vrhovima prstiju izbacio loptu u korner.

Koliko je Nvabali bio dobar tada, toliko je je bio loš 60 sekundi kasnije. Adingra je izveo korner sa leve strane i gađao drugu stativu, golman Nigerije je očajno procenio let lopte, krenuo je pa stao, a Kesi se na šest metara od gola našao sam i glavom zatresao mrežu, za 1:1 i erupciju oduševljenja na tribinama.

Nije tu stala Obala Slonovače, želela je da iskoristi momentum i završi sve za 90 minuta.

Jurnula je po drugi gol, Aler je bio jako blizu, Adingra je pravio dar-mar po levom boku i gol Nigerije je počeo da „visi u vazduhu“.

Ono što je delovalo kao neminovnost se i desilo u 81. minutu. Sjajni krilni napadač Brajtona Adingra je proleto po levoj strani i poslao neugodnu loptu u peterac, a tamo je „stari lisac“ Aler, inače igrač kojem su lekari u julu 2022. godine dijagnostifikovali rak testisa, koji je bio van fudbala mesecima, majstorski reagovao i na atraktivan način, u duelu sa Ekongom, pogodio željeno mesto, za 2:1.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.