I životinje mogu dobiti toplotni udar, nužna zaštita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2021, 15:07

I životinje mogu dobiti toplotni udar, nužna zaštita

Toplotni talas koji je pogodio Srbiju i visoke temperature, kako ljudima, tako smetaju i životinjama i mogu ugroziti njihovo zdravlje.

Sve vrste životinja mogu dobiti toplotni udar, a kako kaže veterinarka Klara Ćurčin, i simptomi koje imaju su isti.

"Obično počinje s dahtanjem, s početkom mirovanja jer životinja pokušava da se na neki način istinktivno ohladi", rekla je Ćurčinova za Tanjug.

Dodaje da ako životinja sama uspe da se ohladi, organizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se vraća u normalu, ali mogu ostati posledice koje vlasnik i ne vidi.

"Zato je apsolutno preporuka da se životinja - pas, mačka, konj, koja god vrsta, odvede kod veterinara", ističe Klara Ćurčin.

Da ne bi došlo do neželjenih posledica, životinje treba zaštiti od posledica vrućina, kako se štite i ljudi.

Doktorka Ćurčin kaže da ono što prija vlasniku, to prija i njegovom kućnom ljubimcu, nebitno da li je u pitanju pas, mačka, hrčak...

"Ne treba preterano ohladiti prostoriju, ne treba direktno iz prehladne prostorije izaći na 40 stepeni", navodi Ćurčinova.

Dodaje da ako se preporučuje ljudima da nema ekstremnih aktivnosti između 10.00 pre podne i 17.00 po podne, onda to važi i za životinje.

"Kretanje je neophodno, ali nije obavezno onoliko koliko se radilo i kada je 20 stepeni napolju", dodaje doktorka Ćurčin.

Prema njenim rečima, veterinari obično preporučuju da se životinjama desetak odsto smanji regularan obrok zbog smanjenog kretanja i da se ne izlažu ektremnih treninzima

"To znači da ne treba da sednete na klupu u hladu, a vašem kučetu bacate lopticu da se istrči", kazala je Klara Ćurčin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.