Pobede Hrvatske, Španije i Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobede Hrvatske, Španije i Rusije

Košarkaška reprezentacija Hrvatske pobedila je u Klužu selekciju Mađarske sa 67:58 (20:20, 19:16, 13:17, 15:5) u prvom kolu Grupe C.

Hrvatsku je do pobede predvodio Bojan Bogdanović sa 23 poena, dok je Dario Šarić dodao 15. Zoltan Perl sa 12 i David Vojvoda sa 11 poena bili najefikasniji u poraženom timu.

Hrvatsku je do pobede predvodio Bojan Bogdanović sa 23 poena, dok je Dario Šarić dodao 15. Zoltan Perl sa 12 i David Vojvoda sa 11 poena bili najefikasniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u poraženom timu.

Najefikasniji u redovima Belgije bio je Maksim De Zeuv sa 21 poenom, dok je kod Britanaca isti broj poena postigao Gabrijel Olaseni.

Španci demolirali Crnogorce

Reprezentacija Španije demonstrativno je započela učešće na Evropskom prvenstvu deklasiravši selekciju Crne Gore – 99:60 (26:14, 25:15, 19:15, 29:16).

'Crvena furija' je već posle deset minuta košarke u rumunskom Klužu stekla dvocifreno vođstvo, da bi ona već do velikog odmora iznosila velikih 22 poena.

Nastavili su aktuelni prvaci Starog kontinenta u istom ritmu i u nastavku nastavili da zatrpavaju koš rivala iz svih oružja, pa je samo bilo pitanje sa koliko će na kraju slaviti.

Nekoliko članova ekipe Serđija Skarijola bilo je veoma raspoloženo za igru, a najbolji je bio Vili Ernangomes sa 18 poena (6/7 za dva) i devet uhvaćenih lopti.

Najbolje ga je pratio rođeni brat Uanćo sa 13 poena i pet uhvaćenih lopti, dok su dvocifren učinak imali još Fernando San Emeterio i Pau Gasol sa po deset poena, s tim da je stariji od Gasolova imao i osam skokova, pet asistencija i dve blokade.

Huan Karlos Navario i Mark Gasol zabeležili su po sedam poena, a Serhio Ćaćo Rodriges imao je sedam poena i deset uspešnih dodavanja.

Kod 'Sokolova' se najviše istakao Nikola Vučević sa 16 poena (6/15 za dva, 1/3 za tri) i pet skokova, ali ga je ispratio samo Nikola Pavlićević sa 13.

Vladimir Mihajlović zabeležio je osam, Tajriz Rajs upisao je sedam, a podbacio je Bojan Dubljević sa svega četiri poena.

Hruban i Satoranski prejaki za Moldoveanua i Rumune

Reprezentacija Češke Republike rutinski je savladala Rumuniju u poslednjem meču prvog kola grupe C Evropskog prvenstva – 83:80 (22:21, 16:19), 9:22, 21:21).

Jedni od domaćina završnog šampionata bolje su počeli u Klužu i imali minimalnu prednost posle prve četvrtine, da bi Česi do odlaska na odmor minimalnu prednost prebacili na svoju stranu.

Delovalo je da ćemo gledati veliku borbu, ali je Česi predvođeni Vojčekom Hrubanom i Tomašom Satoranskim treću deonicu dobili sa 22:9, posle čega su bez ikakvih problema potvrdili trijumf.

Najefikasniji kod pobednika bio je upravo Hruban sa 25 poena, dok je Satoranski dodao pet manje, ali i imao 13 uhvaćenih lopti i šest asistencija.

S druge strane, kod domaćih se najviše istakao Vlad Moldoveanu sa 24 poena i osam skokova, ali je dvocifren bio samo još Radu Paličijus sa 12.

Belgijanci do prve pobede, pali Britanci

Košarkaši Belgije ostvarili su prvu pobedu na Evropskom prvenstvu u grupi D u kojoj se nalazi i Srbija. Savladali su Veliku Britaniju sa 103:90.

Britanija je posle uvodne četvrtine imala prednost 26:24, ali je Belgija do poluvremena preokrenula dobivši 30:27 drugu deonicu a prednost se do kraja uvećavala (19:14, 30:23).

Belgijanci su dominirali u skoku i sjajno šutirali trojke tokom drugog perioda, ali su Britanci bili izuzetni za dva poena (19/24), pa je vladala rezultatska klackalica do finiša trećeg perioda.

Tada su Belgijanci konačno uspeli da pronađu rešenje za put kroz reket, posebno se razigrao Van Rosom, postigao je osam poena u tom periodu, uglavnom sjajnim polaganjima, pa su "Lavovi" stekli šest poena prednosti uoči poslednjeg kvartala.

To im je dodatno podiglo samopouzdanje, usledilo je nekoliko trojki i Belgija je na pet minuta pre kraja meča imala dvocifernu razliku (84:74). U međuvremenu, Britanci su fizički potpuno pali, pa je Belgija ubedljivo slavila u važnom meču u borbi za nokaut fazu.

Šved trojkom utišao Istanbul!

Reprezentacija Rusije savladala je Tursku u dramatičnom meču u Istanbulu na zatvaranju prvog kola grupe D – 76:61 (20:15, 16:18, 19:18, 21:22).

'Zbornjaja' je bolje počela, prva je stekla osetniju prednost, ali su jedni od domaćina završnog turnira uspeli da se približe i održe rezultatski priključak do poluvremena.

Treća deonica donela nam je izjednačenu borbu, a takvo stanje stvari bilo je do poslednjeg minuta pošto su se ekipe smenjivale u vođstvu.

Ipak, na 25 sekundi do kraja Aleksej Šved pogađa trojku sa osam metara za muk krcate i do tada veoma bučne Fenerbahče Arene, a Rusi potom rutinski privode susret kraju.

Šved je bio najefikasniji kod pobednika sa 22 poena (1/2 za dva, 4/8 za tri) i četiri asistencije, ali i čak sedam izgubljenih lopti. Sjajan je bio i Timofej Mozgov sa 20 peona i devet uhvaćenih lopti.

Vitali Fridzon, Andrej Zubkov i Dimtri Hvostov zabeležili su po osam poena.

U selekciji Turske blistao je Džedi Osman sa 28 poena (3/9 za dva, 3/5 za tri, 13/15 slobodna bacanja), sedam ukradenih, isto toliko skokova i četiri asistencije, ali su dvocifren učinak imali samo još Semih Erden i Erkan Vejselolu sa po 11 poena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.