Hrvati, pokažimo se protiv Srbije

Izvor: B92, 04.Dec.2012, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvati, pokažimo se protiv Srbije"

Predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske Davor Šuker pokušava da smiri tenzije na relaciji Hrvatska-Srbija, podgrejane oslobađanjem generala, a uoči duela u martu.

Nekadašnji golgeter Real Madrida i Arsenala pozvao je svoj zemljake da protiv Srbije pokažu svetu kakvi su Hrvati, tako što neće zviždati srpskog himni.

"Ako želimo da pokažemo svetu kakvi smo mi Hrvati, napravimo onda od tog događaja neku lepu priču. Lepa priča bi bila da ne zviždimo srpskoj himni. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Znam da će to biti teško, ali ajde bar da pokušamo da se izdignemo još 20-ak godina napred", rekao je Šuker.

Duel sa Srbijom će biti više od fudbala, više od igre, za obe strane.

"Mi u HNS-u želimo da to bude maksimalni spektakl - ono što fudbal zaista jeste. Želimo da se odvojimo od politike, želimo da jedina naša politika budu tri boda. Normalno da Srbi dolaze u Zagreb sa namerom da oni osvoje tri boda i sportski je sve dozvoljeno, ali višu politiku više ne želim mešati u tu utakmicu", istakao je Šuker u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Šuker je tek pre nekoliko meseci postao čelnik hrvatskog fudbala, a kao jedan od glavnih ciljeva mu je reorganizacija i podizanje kvaliteta nacionalnog šampionata.

"Još se upoznajem sa svojom funkcijom, ali bih voleo da podignem nivo hrvatskog fudbala. Liga nam se smanjila na 12 klubova, a od sledeće sezone biće ih svega 10, što svi odavno priželjujemo. Sudijska organizacija će uskoro biti nezavisna i klubovi neće sa njom imati dodira", rekao je Šuker.

Šuker je 1998. godine bio treći na svetu sa Hrvatskom, smatra da će biti tragedija ako se reprezentacija ne kvalifikuje.

"Imamo deset bodova, ali ima još dosta utakmica i još ništa nismo napravili. Vratio sam se nedavno iz Brazila. Tamo će biti predivno, od stadiona do ambijenta. Bilo bi stvarno tragično da se ne plasiramo na to SP. Moramo sve učiniti da se kvalifikujemo".

U hrvatskim medijima se često naglašava njegov odnos sa Igorom Štimcem, koji je takođe bio kandidat za predsednika HNS-a, da bi na kraju postao slektor.

"Fudbal je uvek stvar polemike. Ono što je najvažnije kod nas jeste da se zna ko šta radi i mislim da smo jasno i glasno rekli ko se bavi sportom, ko A reprezentacijom, a ko vođenjem Saveza i njegove politike. Štimac ima i imaće maksimalnu podršku, jer svima nam je najbitniji odlazak na SP", zaključio je Šuker koji je nedavno kritikovao Štimca zbog izjava u vezi sa generalima i meča protiv Srbije.

Srbija će gostovati Hrvatskoj 22. marta sledeće godine, u 5. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.