Holanđanima dozlogrdilo zbog huligana – uvode radikalne mere

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 23:20

Holanđanima dozlogrdilo zbog huligana – uvode radikalne mere

Naraslo agresivno ponašanje holandskih navijača je do te mere zabrinulo klubove, ligu, ali i državu, da se razmišlja o radikalnim merema da se suzbije nasilje.

Ideja Fudbalskog saveza Holandije je da se na ulaze stadioan ugrade skeneri za otisak prstiju čime bi se oni registrovani huligani odmah identifikovali i automatski bi im bio zabranjen ulaz na tribinu.

Holandski savez bi u ovoj inicijativi dobio podršku od Ministarstva pravde.

Holandski mediji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenose da su policijski sindikati već podržali vakvu ideju.

Mečevi holandskih klubova, bilo u okviru Eredivizije ili u Evropi, ove sezone su pogođeni talasom incidenata. Skorašnji se desio u Ligi konferencije na utakmici AZ Alkmara i Vest Hema, kada je grupa huigana domaćeg tima kidisala na manji broj gostiju.

Ta slika je obišla svet i u Holandiji su sada definitivno rešeni da takvim ispadim stanu na put.

"Samo registrovani huligani neće moći da ušu na stadione jer je njihovotisak prsta u policijskoj bazi podataka. Vrata stadiona za njih će biti zatvorena", kaže Džerald Van Hoven, direktor kompanije koja bi instalirala ove skenere na stadionima i čovek od kojeg je i potekla ideja koja se definitivno neće dopasti mnogim holandskim ultrasima.

"Čitav sistem se može brzo implementirati jer tehnoligiju već imamo. Pogledajte pametne telefone, svi ih imamo i svi oni već rade po istom principu (sa otiskom). Isto tako, pojedini stadioni već imaju skenere koji se lako mogu modifikovati da koriste ovoj ideji", kaže Van Hoven.

Jan Strujs, ispred policijskog sindikata, kaže da je krajnje vreme da Savez investira u bezbednost, a tome će sigurno doprineti skeneri za čitanje otisaka na ulazima stadona.

Postavlja se pitanje privatnosti samih navijača, međutim šef policijskog sindikata Vim Gornveg kaže da su ovde u pitanju viši ciljevi - zaptita svih aktera lige.

"Privatnost je važna, ali ovo je ispravan put, i što se mene tiče trebalo bi da ga prihvatimo. Ovaj dobro osmišljen plan definitivno je u intersu svih: klubova, navijača, bezbednosti. Ovo je nešto najbliže krajnjem rešenju".

Sudeći i po reakciji iz Ministarstva pravde, ideja koja je izložena kako bi se umanjio talas nasilja na stadionima, uskoro bi trebalo da dobije "zeleno svetlo" za implementaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.