Hit jeseni: Tata Angulo i klinci su baš ekstra klasa!

Izvor: MozzartSport.com, 27.Sep.2017, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hit jeseni: Tata Angulo i klinci su baš ekstra klasa!

Kako se za 12 meseci sve preokrenulo za Gornjik iz Zabržja, lidera poljske elite i istovremeno najmlađi tim u ligi

Pre nešto više od godinu dana navijači Gornjika pitali su se ko će da ugasi svetlo. Njihov tim bio je na začelju poljske elitne lige, ali nije ni to bilo ono što ih je najviše sekiralo. Taj tim bio je sastavljen pretežno od isluženih fudbalera, u poznim tridesetim godinama, a status najveće zvezde imao je Radoslav Sobolevski sa svojih 40 godina. Gledajući >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << u budućnost - nisu videli ništa. Bar ništa pozitivno. Bilo je to pretužno za klub koji je u svoje zlatno doba, sredinom i krajem osamdesetih, četiri puta uzastopno bio šampion Poljske.

KVOTE: Kec na Gornjik u nedelju je 1,80!

Ekipa je na proleće 2016. ispala iz lige, izgubivši u poslednjem kolu trku sa imenjakom iz Lečne.

Svi su videli crno, jedino je Marsin Broš, kad su ga pozvali da preuzme ekipu u beznađu, video - belo. Imao je plan za koji je znao da će biti potrebno dosta muke. Uostalom, u tom kraju, na jugu Poljske, poznatom po velikim rudarskim basenima, odakle je Gornjik (Rudar) i gde je Broš rođen (u Knurovu, 20 kilometara od Zabržja) muka je oduvek deo svakodnevnice.

Broš se prvo odrekao i Sobolevskog i svih ostalih „asova“, a u prvi tim prekomandovao mlade snage. Njima je pridodao iskusnog Španca, preciznije Baska, Igora Angula, koji je stigao iz Platanijasa, i nešto mlađeg njegovom zemljaka Danija Suareza, dete Real Madrida. Gornjik je uspeo da se odmah vrati u elitu, pošto je u dramatičnom finišu - baš kako je i ispao godinu ranije - uspeo da pretekne Zaglebje iz Sosnovjeca.

Očekivala su se pojačanja, ali nije ih bilo. Broš je u bitku s najjačim klubovima u poljskoj krenuo sa snagama koje su mu donele uspeh proletos i napravio - pun pogodak. Gornjik je hit jeseni u Evropi, posle 10 kola drži prvo mesto u Ekstraklasi. I sada ono što najviše raduje njegove navijače: na proleće 2016. njihov tim bio je najstariji u ligi, a na jesen 2017. je najmlađi, s prosekom godina od 24, čak šest manje od najstarijeg tima u ligi - Šljonska iz Vroclava.

Ipak, glavnu ulogu ima jedan 33-godišnjak, pomenuti Angulo, koji je prethodne sezone bio najbolji igrač i strelac poljske druge lige, a od početka nove, u eliti, na 10 mečeva postigao je neverovatnih 11 golova. Iako je vezista. Tek sada se vidi kakav je to bio potez leta 2016: i Broša koji ga je doveo, i samog Angula, koji je prihvatio da dođe u drugu ligu, iako iza sebe ima staž čak i iz Primere, gde je igrao, doduše malo, za Atletik iz Bilbaa.

Gornjik igra lepo, Gornjik igra efikasno, i Gornjik pobeđuje. Osim Angula i Suareza, na golu je 21-godišnji Loska, u odbrani Vijeteska (20), Koj (24), u vezi Kurzava (24), Ambrosijevič (19), Volstinski (20), Olsevski (23)... a u napadu Žurkovski (20), drugi Volstinski (22), Čeh Ledecki (24)... Zapamtite ova imena, poljski mediji tvrde da će većina njih vrlo brzo nositi reprezentaciju, a mnogi igrati u velikim evropskim klubovima.

Ove jeseni se na Zabržje Areni peva pesma koja govori o tome da njihov tim igra kao nekad, stariji navijači podsetili su se kako su se osećali osamdesetih,a Broš i ekipa ćute. Kažu, njihov cilj je i dalje opstanak u ligi. S obzirom na to kako sada igraju, opravdano sumnjamo da su im ambicije porasle.

U sledećem kolu, u nedelju, Gornjik, iliti Rudar, dočekuje 15-plasirani Pjast, i to je prilika za novi trijumf hita jeseni. Kvota na keca je 1,80, kako je u pitanju vrlo mlada ekipa, normalno je da često ne ume da sačuva svoju mrežu, pa razmislite i o opciji 1&GG, kvota je sjajna - 3,25.

POLJSKA 1 - 11. KOLO

Petak

18.00 (2,75) Sandećja (3,10) Šljonsk (2,55)

20.30 (1,95) Arka (3,30) Krakovija (3,80)

Subota 

15.30 (2,30) Leh Gdanjsk (3,20) Zaglebje (3,00)

18.00 (2,20) Pogon Šćećin (3,25) Korona Kjelce (3,15)

20.30 (2,35) Visla Krakov (3,20) Jagjelonija (2,90)

Nedelja

15.30 (1,80) Gornjik (3,45) Pjast Glivice (4,20)

15.30 (2,20) Visla Plok (3,10) LKS Niekieza (3,30)

18.00 (2,35) Leh Poznanj (3,10) Legija (3,00)

(Foto: YouTube screenshot)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.