Izvor: MozzartSport.com, 28.Apr.2021, 12:32

Hičkokovski rasplet Premijer lige BIH: Ko s kim do kraja?

Sarajevo i dalje ima najviše šansi za titulu, Borac u petak protiv Veleža

Da je neko pred sami početak Premijer lige Bosne i Hercegovine rekao da se svega šest kola pre kraja neće znati apsolutno ništa, verovatno bi ga u BiH javnosti okarakterisali kao neznalicu. Jer, bukvalno svake godine unazad, otprilike se znalo ko će biti u vrhu, a ko pri dnu tabele, samo se očekivao konačan redosled. Ipak, tekuća sezona donela nam je nešto potpuno novo. Hičkokovski scenario i >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << rasplet koji sasvim sigurno niko nije očekivao. Jer od 12 ekipa, bukvalno svih 12 se bori za nešto. Titulu, Evropu, opstanak.

Krenimo redom.

BORAC

Novi lider tabele je banjalučki Borac. Iako su na zimskoj pauzi bili na petoj poziciji sa čak 13 bodova zaostatka za vodećim Sarajevom, banjalučani su fantastičnim igrama u nastavku i sa maksimalnim učinkom preskočili bordo tim na liderskoj poziciji. Istina, sa istim brojem bodova, ali uz bolju gol razliku. Priliku za očuvanje liderske pozicije imaju već u petak kada gostuju u Mostaru kod direktnog konkurenta Veleža koji ima dva boda manje. Nakon toga, Borac bi trebao da ima lakši posao kod kuće protiv davljenika Krupe. Onda sledi još jedan domaći meč, takođe protiv direktnog konkurenta Zrinjskog. Potom putuju na Grbavicu kod Željezničara. U pretposlednjem kolu ugostiće Tuzlu Siti, dok će ovosezonski put okončati u Tuzli kod Slobode.

Dakle, ne preterano lagan raspored, ali s obzirom na to kako je igrao Borac do sada, trebalo bi očekivati veliku zalihu bodova u preostalih šest kola.

S ARAJEVO

Iako su većinu šampionata proveli na prvom mestu, a na zimsku pauzu otišli sa plus devet, u nastavku sezone taj plus se istopio, a Sarajevo palo na drugo mesto. Ipak, bordo tim i dalje važi za velikog favorita za naslov. Predstojeći vikend Sarajevo u gradskom derbiju dočekuje posrnuli Željezničar. Posle toga, sledi gostovanje Tuzla Sitiju, a potom finiš prvenstva pred bordo tim postavlja lakši zadatak. Prvo Sloboda kući, pa gostovanje kod Mladosti u Doboj Kaknju. Pretposlednje kolo na Koševo stiže Radnik, a u poslednjem kolu Sarajevo je formalni gost kod Olimpika.

Dakle, četiri ekipe iz donjeg dela tabele, te gledajući raspored, Sarajevo je u pol poziciji u odnosu na konkurente, pošto bi trebalo da ima nešto lakše utakmice pred sobom.

VELEŽ

Sjajna serija od 14 mečeva bez poraza dovela je Velež na treće mesto i svrstala ga u neočekivanog konkurenta za titulu. Za vodećim Borcem zaostaje svega dva boda, a priliku da ga 'preskoči' ima već u petak kada će se ova dva dobro znana rivala sastati na stadionu „Rođeni“. To će biti prva od šest meč lopti za Velež, jer nakon toga sledi gostovanje Zrinjskom, pa domaći meč sa Željezničarom. Onda je pred Veležom gostovanje na Tušnju kod Tuzla Sitija, a jedino u poslednja dva kola igraju sa, uslovno rečeno, lošijim protivnicima. Kući protiv Slobode te gostovanje u Doboj Kaknju kod Mladosti.

 ZRINJSKI

I Zrinjski je na zimskoj pauzi bio tek na šestom mestu, pa je realno malo ko očekivao da se Plemići mogu uključiti u borbu za naslov. Ipak, dobri rezultati doveli su ih u lepu poziciju da do kraja vode mrtvu trku za šampionski pehar. Prvi od šest stepenika kreće sa Pecare i gostovanja Širokom Brijegu. Nakon toga, pomenuti meč kod kuće sa Veležom, pa gostovanje u Banjaluci kod Borca. Onda ide dvomeč na domaćem terenu sa Krupom I Željezničarom, i na koncu gostovanje na Tušnju kod Tuzla Sitija.

Dakle, od svih pomenutih ekipa, čini se da je pred Zrinjskim najteži posao u borbi za titulu.

ŠIROKI BRIJEG

Širokobriježani su na petom mestu sa 45 bodova, a s obzirom da je do kraja ostalo svega šest kola teško je očekivati da se uključe u borbu za titulu. Ipak, tim sa Pecare će do kraja voditi mrtvu trku za izlazak u Evropu. Predstojeća tri duela u nastavku neće biti lagana. Domaći meč sa Zrinjskim, pa onda gostovanje na Grbavici kod Željezničara, a potom na Pecaru stiže Tuzla Siti. Nakon toga, tim Tonija Karačića očekuje nešto lakši raspored. Gostovanje Slobodi, pa domaći meč sa Mladosti, i na kraju gostovanje u Bijeljini kod Radnika.

TUZLA SITI

Slična situacija kao i sa Širokim Brijegom, gde će Tuzla do kraja voditi veliku borbu za Evropu, što im je bio i cilj pred početak. Imaju 44 boda, a prva naredna prepreka biće im Olimpik na Koševu. Onda će tim Husrefa Musemića ugostiti Sarajevo pa gostovati Širokom Brijegu. Sledi domaći meč sa Veležom, pa gostovanje Borcu i na kraju na Tušanj stiže Zrinjski. Nimalo lagan raspored.

ŽELJEZNIČAR

Ako i za koga važi ona čuvena izreka „od gotovog veresija“, to se sasvim sigurno može reći za Željezničar. Na zimskoj pauzi drugo mesto i izgledne šanse za titulu, a šest kola pre kraja, šanse za Evropu ravne su senzaciji. Sve iz razloga, što je Željezničar poslednju pobedu upisao čak 2.decembra, tako da će preostalih šest susreta Plavi prvenstveno tražiti izlazak iz krize, jer realno teško je ostvariti izlazak na evropsku scenu. Prvi od šest mečeva Željezničar igra na Koševu sa Sarajevom. Posle toga, dočekuje Široki Brijeg, pa onda gostuje kod Veleža. Nakon toga, dočekuje Borca, pa gostuje kod Zrinjskog, a u poslednjem kolu ugostiće Krupu.

SLOBODA

Od osmog mesta kreće borba za opstanak, a prva na toj listi davljenika je Sloboda. Iako se posle prvog dela sezone činilo da će Tuzlaci mirno privesti sezonu kraju, u nastavku se pokazalo drugačije pa će do kraja voditi mrtvu trku za opstanak u društvu najboljih. Prvi korak ka tome kreće iz Bijeljine gostovanju kod direktnog konkurenta, Radnika. Nakon toga, domaći okršaj sa još jednim konkurentom Olimpikom, a onda teško gostovanje Sarajevu. Tuzlaci potom dočekuju Široki Brijeg, pa gostuju kod Veleža i na kraju dočekuju zahuktali Borac. Sve u svemu, ne baš lagan raspored za ekipu koja se bori za opstanak.

MLADOST DOBOJ KAKANJ

I Mladost će do kraja sezone voditi veliku borbu za opstanak, a već narednog vikenda gostuju kod Krupe. Potom dočekuju Radnika, a onda gostuju kod Olimpika. Sve direktni konkurenti za opstanak, nakon čega slede dueli sa jačim protivnicima. Kući sa Sarajevom, pa gostovanje Širokom Brijegu i na kraju kući sa Veležom.

OLIMPIK

Najmlađi sarajevski premijerligaš se tek u prethodnom kolu izvukao iz opasne zone, nakon trijumfa na Grbavici kod Željezničara. Ipak, ništa još nisu rešili te im je svaki od šest preostalih mečeva zlata vredan. Narednog vikenda ugostiće Tuzlu Siti, nakon čega će u goste Slobodi. Potom dočekuju Mladost, a onda sledi gostovanje kod Radnika pa kod Krupe. Sezonu će zaključiti domaćim duelom sa Sarajevom.

RADNIK

Prethodnog vikenda Radnik je upao u opasnu zonu i poziciju koja vodi u niži rang. Ipak, mali raspon bodova kod svih ekipa u donjem dijelu tabele nisu kod bijeljinaca ugasili nadu za opstankom. Već u narednom kolu imaju priliku za popravni. Dočekuju Slobodu, pa onda sledi gostujući dvomeč kod Mladosti i Krupe. Potom će ugostiti Olimpik, a u poslednja dva kola gostuju Sarajevu pa dočekuju Široki Brijeg.

KRUPA

Iako se na zimskoj pauzi činilo da će Krupa vrlo brzo otpasti iz trke za opstanak, oni su u nastavku pokazali da se nisu predali, pa će i u narednih šest kola skupljati bodove kako bi opstali u društvu najboljih. Za mirnom lukom zaostaju četiri boda, a već u narednom kolu mogu smanjiti taj zaostatak, s obzirom da dočekuju Mladost. Potom sledi teško gostovanje kod Borca, a onda domaći meč protiv Radnika. Potom još jedno teško gostovanje mostarskom Zrinjskom. Pretposlednje kolo ugostiće direktnog konkurenta Olimpika, i na koncu sezonu zaključiti na Grbavici kod Željezničara.

 Dakle, na osnovu svega navedenog da se zaključiti da će finiš prvenstva imati triler završnicu na sva tri fronta. Titulu, Evropu, opstanak.

Piše: Marko Tešanović

 

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.