Hern: I žene mogu u snukeru

Izvor: B92, 03.Apr.2015, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hern: I žene mogu u snukeru

Prvi čovek svetskog snukera Beri Hern rekao je da nema razloga da žene u tom sportu ne budu ravnopravne u takmičenju sa muškarcima.

29-godišnja Rijen Evans prihvatila je poziv da učestvuje u ovogodišnjim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

„Rijen je zgrabila svoju šansu i ona je sposobna da pobedi pola takmičara, a možda i više“, rekao je Hern za radio BBC.

Evansova je desetostruka šampionka u takmičenju za žene, a potrebne su joj tri pobede >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi postala prva žena koja će nastupiti u glavnom takmičenju u Šefildu.

U maju 2014. godine, šestostruki svetski šampion Stiv Dejvis je upitan da li misli da će žena ikada učestvovati u takmičenju, na šta je odgovorio: „Ne“.

Ipak, prvi čovek svetskog snukera oseća da Evans može da postane pionir u sportu i da je sposobna da se takmiči sa muškarcima.

„Rijen je više puta osvajala svetska prvenstva za žene. Ona je fantastičan igrač, ali to je otvorena igra. Budućnost ovog sporta otvorena je za sve, bez obzira na rasu, boju ili pol”.

Kada je reč o zaradama, primetna je drastična razlika u ženskom i muškom takmičenju.

Ona je dobila hiljadu i po funti kada je prošle godine postala šampionka, dok je Mark Selbi posle trijumfa nad Ronijem O'Salivenom u finalu Svetskog prvenstva dobio 300.000 funti. Hern je istakao da takav disbalans mora da se reši.

„Apsolutno sam saglasan da plaćanje treba da se izjednači. Sačekajmo da vidimo šta će da uradi Rijjen. Budućnost će biti zanimljivija jer ćemo viđati sve više žena u pikadu i snukeru“, zaključio je Hern.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo biće održane od 8. do 15. aprila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Žene su budućnost snukera

Izvor: Sportske.net, 03.Apr.2015

Prvi čovek svetskog snukera Beri Hirn rekao je da nema razloga da žene u tom sportu ne budu ravnopravne u takmičenju sa muškarcima.

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.