Hamilton slavi pobedu i čeka kaznu za Rozberga

Izvor: Mondo, 10.Jul.2016, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton slavi pobedu i čeka kaznu za Rozberga

Luis Hamilton po četvrti put u karijeri trijumfovao na Silverstonu. Njegov klupski kolega, koji je na polovini šampionata idalje prvoplasirani u generalnom plasmanu, završio je kao drugi, ali je pod istragom...

Na polovini šampionata - razlika je sada samo četiri boda!

Aktuelni svetski šampion Formule 1 vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je u trci za Veliku nagradu Velike Britanije i tako smanjio zaostatak za klupskim kolegom Nikom Rozbergom, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je na cilj stigao drugi, na četiri boda u generalnom plasmanu.

Hamilton je do četvrte pobede u šampionatu, četvrte na Silverstonu, a 47. u karijeri došao za sat, 34 minuta, 55 sekundi i 831 stotinku.

Drugo mesto zauzeo je Niko Rozberg iz Mercedesa sa 6,911 sekundi zaostatka, ali je pod istragom zbog instrukcija iz boksa koje je dobio u završnici trke, kada mu je "stručni štab" signalizirao kakve tačno probleme ima sa menjačem i zbog toga bi možda mogla i da se "prepravi" tabela generalnog plasmana.

Sjajnu trku vozio je i vozač Red Bula Maks Verstapen koji je kroz cilj prošao kao treći.

Četvrto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, peti je bio Kimi Raikonen iz Ferarija, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Fors Indije Serhio Peres i Niko Hulkenberg. Bodove su još osvojili Karlos Sainc iz ekipe Toro Roso, vozač Ferarija Sebastijan Fetel, koji je pod istragom, i Danil Kvjat iz tima Toro Roso.

A, kako je sve počelo? Dosadno...

Trka je zbog jake kiše na Silverstonu počela iza bezbednosnog vozila, a vozači su išli jedni za drugim, poretkom iz kvalifikacija. Prvi je bio Hamilton, a sledili su ga Rozberg, Verstapen, Rikardo, Raikonen i Botas.

Na kraju petog kruga "sejfti kar" je izašao sa staze, prva četvorica vozača su ostala na stazi, a brojni vozači su otišli u boks na zamenu guma za promenljive vremenske uslove pa se u boksu stvorila gužva.

Hamilton je brzo stekao tri sekunde prednosti nad Rozbergom, koga je "napadao" Verstapen. U sedmom krugu prilikom izlaska iz boksa Rikardo umalo da se sudari sa Batonom, pa je stupilo na snagu pravilo virutelnog "sejfti kara". To je iskoristio Hamilton i otišao u boks, a za njim je otišao i Rozberg.

Foto: AP Photo/Luca Bruno

Trka je puštena u osmom krugu, a Peres se popeo na četvrto mesto, ispred Rikarda i Raikonena. Hamilton je stekao 4,7 sekundi, a Fetel je pao na 12. mesto. U tim trenucima dobro je vozio i Verstapen i smanjio zaostatak za Rozbergom na 1,8 sekundi.

U 16. krugu Verstapen je odličnom vožnjom obišao Rozberga, a dva kruga kasnije oba vozača Mercedesa otišla su u boks. Verstapen je krug kasnije otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Hamiltona a ispred Rozberga. Brojni vozači su se okretali i izletali zbog klizave staze, među kojima i Alonso, koji je posle toga pao na 15. mesto.

Hamilton je uvećavao prednost, iako je u jednom trenutku i on izleteo sa staze, a 20 krugova pre kraja imao je 7,4 sekunde prednosti nad Verštapenom, koga je pratio Rozberg sa manje od sekunde zaostatka. U 38. krugu Rozberg je uspeo da obiđe Verštapena, koji se požalio na problem sa bolidom.

Rozberg je u 41. krugu imao najbrže vreme, ali se posle nekoliko krugova požalio na problem sa menjačem, posle čega su mu iz boksa savetovali da ne vozi u sedmoj brzini. Posle toga Rozberg bio pod istragom sudija zbog instrukcija koje je dobio od svog tima.

U generalnom plasmanu Rozberg ima 171 bod, a Hamilton 167, ali čeka se moguća kazna.

Naredna trka u šampionatu na programu je 24. jula za Veliku nagradu Mađarske.

PROVISIONAL CLASSIFICATION (LAP 52/52): Champion drive from @LewisHamilton#BritishGP#F1pic.twitter.com/JOK6JJPL5B

— Formula 1 (@F1) July 10, 2016

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.