HRVAT DELIJA NA PREKRETNICI: Kojem će se carstvu prikloniti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2023, 18:08

HRVAT DELIJA NA PREKRETNICI: Kojem će se carstvu prikloniti?

Čini se da ga ipak UFC neće videti još neko vreme.

Hrvatski borac Ante Delija (32) se nakon perfektne prošle sezone u PFL-u, osvajanja titule i miliona dolara impresivno vratio u sve popularniju organizaciju slobodne borbe. Jednoglasnom odlukom pobedio je višeg i težeg protivnika Morisa Grina. Uverljivo je slavio protiv borca koji je u UFC-u proveo tri godine i koji je u uglu imao velikog Džona Džonsa.

No Deliji ubedljiv trijumf protiv uglednog suparnika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije dovoljan za nastavak na turniru i pokušaj obrane titule jer je zbog povrede propustio prvi krug i nije skupio dovoljno bodova za prolazak dalje. S obzirom na to da je nastavio veliki pobednički niz, postavlja se pitanje što je iduće za njega u karijeri.

Većina fanova želi da ga vidi u najboljoj organizaciji na svetu UFC-u. Podsetimo, Delija je već jednom bio u UFC-u. Trebalo je da se bori s tadašnjom velikom zvezdom, a kasnijim privremenim prvakom Sirilom Gejnom.

No samo par dana uoči meča priča je pala u vodu jer je PFL pretio da ima važeći ugovor s hrvatskim borcem i da ne želi da ga pusti da se bori kod jednog od najvećih konkurenata. Otad je Delija jako sazreo.

Osvojio je PFL-ov turnir i samo za to ostvarenje je zaradio milion dolara, u PFL-u ima odnos od sedam pobeda i dva poraza, a trenutno je u nizu od pet pobeda. Utisak je da je prerastao organizaciju i da se i te kako može nositi s naboljima na svetu, a fanovi odavno sanjaju njegove okršaje na najvećoj sceni.

Njihova mašta dodatno je podstaknuta činjenicom da Delija neće osvojiti ovogodišnji PFL-ov Grand Pri, što znači da mu se ugovor ne produžuje automatski i da ima puno bolju pregovaračku poziciju oko eventualnog odlaska.

Najveći problem oko eventualnog prelaska u UFC nije Delijin manjak ambicije, nego novac. Početnički ugovor u UFC-u je 12 hiljada dolara po borbi (uz još toliko za pobedu). Jasno je da Delija ne bi dobio početnički ugovor, ali teško je zamisliti da bi po prvom ugovoru mogao zaraditi barem približnu cifru koju dobija u PFL-u.

Tamo je postao važan deo rostera koji se svake sezone bori za milion dolara i bori se puno češće nego što bi to radio u UFC-u, što je vrlo važno i za sponzorske prihode. Osim toga, teška divizija UFC-a je u velikoj krizi, otišao je šampion Nganu i tek ju je povratak Džona Džonsa malo oživeo.

Delija ne voli "trash-talk" i takvi borci jako teško prodaju borbe u UFC-u. Deliji bi u UFC-u bilo potrebno barem nekoliko pobeda protiv nižerangiranih boraca da bi uopšte dobio šansu da se bori na velikom PPV eventu gde se može zaraditi nešto ozbiljniji novac. Ovo je surov sport i teško je očekivati da će se Delija odlučiti na taj rizik.

Osim toga, Delija ima barem jedan ogroman motiv za ostanak u PFL-u još neko vreme, a taj motiv se zove Frensis Nganu. Francusko-kamerunski nokauter je otišao iz UFC-a u lošim odnosima i čitav borilački svet jedva čeka njegov debi u PFL-u.

Slavni Rendi Kuture je rekao kako bi silno želeo da vidi okršaj njega i Delije. Osim što bi dubrovački borac time dobio priliku da se dokaže protiv jednog od najboljih teškaša ikad, ta borba bila bi ogroman financijski mamac.

Nganu je dogovorio najveći ugovor u istoriji PFL-a i očekuje se da će po borbi zarađivati više od milion dolara. Kada bi se Delija tukao protiv njega u glavnoj borbi velikog eventa, u samo jednom meču u PFL-u mogao bi da zaradi koliko bi zaradio u četiri borbe u UFC-u.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.