Izvor: MozzartSport.com, 23.Nov.2020, 12:23

Guliver među Liliputancima

Đavo u raju, bolji nego pre deset godina, plaše ga se

Čak i slatkorečivim italijanskim novinarima ponestaju aduti. Razoružava ih Zlatan Ibrahimović jednako kao i odbrane protivničkih ekipa. Kao što rivali u Seriji A nemaju rešenja za čudesnoig Šveđanina, tako ni poslenici javne reči nemaju dovoljno komplimenata da opišu Milanovog veterana.

U pomoć im priskače Andrea di Karo, urednik ugledne Gazete delo sport, mada se i iz njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pisanija primećuje da oduševljene snažnim napadačem prerasta u razočaranje što više nema načina da ga pohvali.

Iako ovaj to zaslužuje posle svake utakmice.

„Više nema reči, prelazimo na brojeve. Dovoljni su. Deset golova na šest ligaških mečeva. Od toga četiri puta po dva komada. Ibrahimović, taj vanvremeni čovek, jednostavno vas uništava. Monstruozno. I Napoli mu se poklonio. Kralj Zlatan je još jednom držao tim na ramenima, čineći da pored njega i Kulibali izgleda mali. Ako švedskog totema posluži zdravlje, biće Milan kandidat za skudeto“, prognozira Di Karo u komentaru posle derbija osme prvenstvene runde.

S razlogom. Rosoneri su slavili sa 3:1 na San Paolu, uz dva pogotka Ibrahimovića. Istog onog za kog su govorili „lako mu je da daje golove u Pari Sen Žermenu“, pričali da u drugoj polovini 30-ih ne može da izdrži premijerligaški tempo, prognozirali da je otišao na groblje slonova kad je potpisao za Los Anđeles Galaksi. Naterao ih je da gutaju svoj ponos, a novinare Gazete da vezu pohvale.

Džin među dečurlijom i đavo u raju“, naslov je Di Karovog uvodnika, kao idealni opis da se Ibra ponaša kao Guliver u zemlji Liliputanaca, da mu rivali ništa ne mogu, a da energijom, znanjem i harizmom vodi mladi Milanov tim na prvo mesto Serije A i čini da ga protivnici gledaju iz žablje perspektive.

Nesrećni Mario Rui je imao tu privilegiju...

How? 39 years old.. #zlatan #Ibrahimovic #ACMilan #SerieA #NAPACM @433 pic.twitter.com/FlaoQkOGJP

Zbog temperamenta i preke naravi stoji mu, više nego ostalima, nadimak Đavo. Kao što i velikanu sa San Sira pristaje liderska pozicija na tabeli. Četiri koraka ispred prvaka države, pet u odnosu na gradskog rivala Inter, tri više od Rome, dva od Sasuola. Ako Zlatan i Milan nastave u ovom ritmu, šampionski snovi dobiće realno utemeljenje. Zasad su na dobrom putu, pošto ih se svi rivali plaše. Doslovce. Kad ugledaju 39-godišnjeg kolosa iz Malmea, kao da su videli krvožednu zver. Boje se. Čak i momčina kakav je Kalidu Kulibali (195 cm, 89 kg) izgleda prestravljeno u situaciji kad Ibra poleti kroz vazduh.

Zlatan sad izgleda snažnije i bolje nego što je bio pre deset ili 12 godina. Ne želim da se mešam u sudijske odluke, mada je na televizijskom snimku izgledalo je kao udarac laktom Majka Tajsona (duel sa Kulibalijem, op. aut.), iako taj snimak koji nije relevatan“, istakao je Đenaro Gatuzo kao i da se sam boji Ibrahimovića i njegove reakcije, pa prećutkuje ili maskira stvarnost.

Čak i pit bul stoji mirno pred lavom, kako sam sebe Ibra često oslovljava. Ako je lav kralj životinja, Zlatan je kralj strelaca. Sa dva gola u nedelju veče stigao je do deset prvenstvenih u sezoni posle osam kola. Na taj način izjednačio je učinak zemljaka Gunara Nordala iz takmičarske 1950/51, dok je u Milanovoj istoriji ispred samo Marko van Basten, pošto je Holanđanin u sezoni 1992/93 ispalio 12 preciznih hitaca do ove tačke sezone. Samo što je Nordalu tad bilo 30, a Van Bastenu 28 godina. Pritom, Ibra nije igrao sve utakmice (Speciju i Krotone propustio zbog virusa korona).

Kad se niz produži na kraj prošle sezone dolazi se do podatka da je Zlatan bio strelac na osam poslednjih mečeva u Seriji A. Sampdorija i Kaljari letos, Bolonja, Inter, Roma, Udineze, Verona i Naoli u aktuelnoj sezoni. Otkako se vratio u Milan na 28 susreta bio je precizan 22 puta, uz šest asistencija. Prosečno, daje ili namešta gol po utakmici.

Pedantni statističari izračunali su da na planeti ove sezone nema snalažljivijeg fudbalera od Zlatana Ibrahimovića. Deset golova dao je iz kaznenog prostora. Primera radi, Erling Holand, Robert Levandovski i Kilijan Mbape su na „koti devet“, Mohamed Salah na osam...

Još nešto: Ibra je deo liste fudbalera koji su u dosadašnjem toku „liga petica“ dali dvocifren broj golova. Na vrhu je Levandovski, ali Bajernovoj haubici su tek 32 godine, Zlatan deli drugo mesto sa 23-godišnjim Dominikom Kalvertom Luinom i 20-godišnjim Erlingom Holandom.

Nekad su stvarno reči suvišne. Brojke će reći sve.

Čini se da ništa ne može da ga zaustavi. Osim povrede. Ne dao bog.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.