Izvor: Blic, 05.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grubijane poslati na bolovanje

Grubijane poslati na bolovanje

Sudnica i sport ne idu zajedno. Nekad su se tuče na fudbalskim, košarkaškim i rukometnim terenima završavale kažnjavanjem aktera za zelenim stolom sportskih saveza, a danas epilog dobijaju na sudu.

Zbog pesničenja u meču Gudjir lige, protiv košarkaša Partizana i Hemofarma podnete su krivične prijave, Đorđe Pantić, golman Obilića, već je odradio društvenokoristan rad zbog toga što je ošamario Boška Jankovića, fudbalera >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Crvene zvezde, a svež primer je verbalni i umalo fizički napad asa crno-belih Zorana Mirkovića na pomoćnog sudiju Tomičića u poslednjem večitom derbiju. Zakon je zakon, ali šta je sa sportistima grubijanima, koji (ne)namerno povrede protivničkog igrača i tako ga udalje sa terena na nekoliko meseci ili godina. Da li i oni treba da budu na meti zakona ili bar da pauziraju dok se njihov kolega ne vrati na teren?

Refik ŠabanadŽović, član trofejne generacije Crvene zvezde iz Barija, dalekog 18. novembra 1988, doživeo je potres mozga na utakmici protiv sarajevskog Željezničara, i to na Grbavici, odakle je i stigao na 'Marakanu'.

- Bio sam tada tri dana u komi, prijatelji su mi savetovali da prekinem karijeru, a duel je bio sa Zoranom Sliškovićem, momkom s kojim sam četiri godine bio saigrač. Televizijski snimak je dokaz da li takve sportiste treba kazniti ili ne, ako nije bilo namere, treba mu oprostiti, međutim, ako je drugačije, onda treba sankcionisati takav start. Mene Slišković šest meseci nije mogao da nazove, da se izvini, što je izuzetno važno u takvim trenucima. Ljudski je ipak i praštati, pod uslovom da se sve dogodi u afektu i žaru borbe. Nedavna povreda Nenada Brnovića koji je slomio nogu posle starta igrača Zete Markoskog primer je, recimo, bezazlenog starta. Mnogo mi je žao fudbalera Partizana, jer je dobar igrač i reprezentativac, a opet verujem Markoskom da to nije učinio namerno - kaže Šabanadžović.

Milenku Aćimoviću, bivšem prvotimcu Crvene zvezde, sada francuskog Lila, fudbaler Sošoa, Kamerunac Nezage, jesenas je slomio nogu.

- Veoma je bitno da li je start bio nameran ili ne, važno je da li si dobio izvinjenje od kolege. Ja jesam, i zbog toga sam mu oprostio. Verujem da ne postoji sportista koji će nehumano da te povredi, premda sam ja to doživeo već dva-tri puta. Takve startove treba sankcionisati. Nije loš predlog da grubijani pauziraju dok se i mi, povređeni, ne vratimo na teren - ističe Aćimović. I. Velimirović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.