Grčka: Stop sportu na dve nedelje!

Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Stop sportu na dve nedelje!



Vlada Grčke suspendovala je na dve nedelje sva takmičenja u kolektivnim sportovima, posle ubistva jednog navijača u masovnoj tuči u četvrtak. Tuča se dogodila u selu Peonija, na istočnom obodu Atine, posle utakmice ženskih odbojkaških timova Olimpijakosa i Panatinaikosa. Zabrana će obuhvatiti i vikend tokom kojeg se slavi pravoslavni Uskrs (8. april), kada se i inače ne održavaju utakmice.

Sukobi navijača dva najpopularnija grčka kluba su česti, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već godinama u nekim sportovima je praksa da gostujućim navijačima nije dozvoljen ulazak na utakmicu.

Nasilje u grčkom sportu ima višedecenijsku tradiciju, a prisutno je i na utakmicama reprezentacija, što je posebno vidljivo bilo prošlog vikenda, tokom fudbalskog meča sa Turskom.

Tuča u četvrtak bila je zakazana ranije, a huligani su odabrali atipičan sport za huliganstvo zbog sniženih mera bezbednosti.

Jedan dvadesetpetogodišnjak je ubijen, a još pet osoba je završilo u bolnici. Policija je saopštila da se nekoliko desetina navijača na motorima gađalo kamenjem i eksplozivnim napravama ručne izrade.

Oštećena su najmanje dva automobila i tri lokala, a policija je u pritvoru zadržala 18 osoba.

"Nasilje u sportu je nešto što utiče na čitavo naše društvo... i što se ne sme tolerisati", rekao je portparol Vlade Teodoros Rusopulos.

Vlada Grčke najavila je da će od sledeće sezone an 20 najvećih grčkih stadiona biti instalirane kamere, po ugledu na engleski sistem, koji je huliganizam izbacio sa stadiona.

Slične mere ranije ove sezone sprovela je Vlada Italije, pošto je u Kataniji ubijen policajac posle sicilijanskog derbija sa Palermom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.