Grbić: Daću sve da se vratimo u svetski vrh

Izvor: Politika, 16.Mar.2015, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grbić: Daću sve da se vratimo u svetski vrh

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Boričić, na predstavljanju rekao da novi prvi trener reprezentacije, Nikola Grbić, ima želju da nadmaši ono što je postigao kao igrač

Nikola Grbić se u hotelu „Metropol palas” u Beogradu prvi put pojavio kao selektor odbojkaške reprezentacije, to jest, kao njen prvi trener. Došli su i njegovi saradnici: Kamilo Plači, Nedžad Osmankač, Saša Joksimović, dr Ljuban Martinović, Vladimir Nikolić i Laslo Lukač.

Predstavljajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Grbića, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, Aleksandar Boričić, nije hteo da podseća na njegovu briljantnu igračku karijeru, jer je ona svima dobro poznata. Obelodanio je samo jedan detalj koji dovoljno govori o tome koliko je od samog početka Nikola Grbić bio posvećen našoj reprezentaciji:

– U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1995. trebalo je da idemo u Strumicu. Nikoli Grbiću je bila povređena ruka, drugom dizaču Strahinji Koziću noga, pa smo ostali samo s Ratkom Pavličevićem. Bez obzira na povredu, on je došao u Beograd i ušao u autobus, prihvativši bez reči to što u Makedoniju idu i oni koji mogu da igraju i oni koji ne mogu. Razumeo je ceo sistem. Od početka do danas je bio naš najaktivniji odbojkaš i na terenu i van njega.

O preuzimanju reprezentacije Boričić je rekao:

– Ostavio sam da prođe nekoliko meseci da bi Nikola Grbić bio psihološki rasterećen. Kad sam otišao u Italiju, pitao sam ga da li je zainteresovan da bude prvi trener reprezentacije. Odgovorio je da jeste. Takav odgovor sam i očekivao. Mi ističemo da je naša odbojkaška organizacija porodica i to se i tada potvrdilo. Kad si član familije, onda si to zauvek. Vidi se da ima želju da kao trener nadmaši samog sebe kao igrača. Želimo da budemo olimpijski pobednici, ali to ne znači da će imati pritisak. Ponovićemo uspeh iz Sidneja, a da li će to biti 2016. ili 2020. ili 2024 – videćemo.

Grbić je naglasio da je dužnost selektora za njega najpre velika obaveza, a potom čast. Podsetio je da su od oca Miloša, osvajača bronzane medalje na Evropskom prvenstvu 1975, on i njegov brat Vladimir, takođe jedan od najboljih odbojkaša sveta svih vremena, naučili ne samo da vole reprezentaciju nego i da žive za nju.

– I kad sam prestao da igram za reprezentaciju, bio sam blizu ekipe. Čuo sam se i sa selektorom Kolakovićem, naročito kada je trebalo da razmenimo informacije o igračima iz Italije. Oduvek sam želeo da budem na klupi reprezentacije, ali nisam očekivao da ću posle samo sedam meseci od kako sam postao trener, dobiti tu priliku.

O mogućnostima naše reprezentacije njen novi selektor je rekao:

– Cilj nam je da osvajamo medalje. Imamo ekipu za to. Na svakom mestu imamo igrače koji su nosioci igre u svojim klubovima. Siguran sam da će svako od nas dati najbolje što može. Da li će to biti dovoljno dobro da osvajamo medalje – videće se na terenu.

I. C.

objavljeno: 16.03.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.