Građani Paraćina protiv mini hidroelekrane na reci Grzi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2019, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Paraćina protiv mini hidroelekrane na reci Grzi

Preko 5000 građana Paraćina potpisalo je peticiju protiv izgradnje mini hidroelektrane na reci Grzi. Grza je poznato paraćinsko izletište a lokalna samouprava stala je na stranu građana kako bi zajedno sprečili izgradnju mini hidroelektrane. Ipak dozvole za njenu izgradnju su date od viših državnih organa iako stanovništvo apeluje na korišćenje drugih izvora obnovljive energije.

Grza je poznato vikend naselje i izletište kod Paraćina koje je dobilo naziv po istoimenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reci. Netaknutu prirodu i lepotu izvorskog vrela Grze građani Paraćina žele da sačuvaju a već je napisana i peticija koja broji preko 5 000 potpisa protiv izgradnje mini hidroelektrane.

“Grza nama znači sve. To je poslednja oaza na teritoriji paraćinske opštine gde narod može da ode, ne samo iz Paraćina nego i iz čitave Srbije, pa i šire. Uništili su nam Buljanku, uništili su 7. juli i Grza nam je sada jedina ostala i zato se borimo svim snagama da je sačuvamo”, rekao je Milomir Ružić, jedan od potpisnika peticije ,,Odbranimo Grzu”.

Mini hidroelektrane derivacinog tipa najviše ugrožavaju planinsko-rečni ekositem, kao i biljni i životinjski svet. Iako cevovod nije planiran kroz korito reke već kroz državni put građani se boje da će izgubiti vodu kroz samo izletište.

“Tu se radi o tome da će cev koja treba da sprovede vodu do mašinske hale potpuno presušiti u pojedinim delovima godine tu sekciju reke da bi odvela na turbine, što je sa stanovišta očuvanja živog sveta potpuno neprihvatljivo”, izjavio je Predrag Simonović,profesor Biološkog fakulteta u Beogradu

“U Americi je ukinuto preko 1 200 objekata u poslednjih dvadesetak godina, a u zemljama EU preko 400, čak i zemlje kao što su Kina i Indija, koje se ne mogu pohvaliti prethodnih decenija prevelikoj zaštiti životne sredine, sada suspenduju te projekte”, rekao je Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Problem se javlja i kada lokalna samouprava ne može da utiče na sadržaj uslova za dobijanje dozvole za izgradnju mini hidroelektrana.

Srbija Vode su dale uslov za priključenje hidroelektrane na donje veštačko jezero koje nema upotrebnu dozvolu a dodatnu stvar komplikuju i nerešeni imovinski problemi na samom jezeru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.