Govori najbolji fudbaler sveta: Ja i Mesi u istom timu? Bilo bi interesantno… Ja bih bio bolji, ali on nije daleko

Izvor: MozzartSport.com, 13.Dec.2016, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Govori najbolji fudbaler sveta: Ja i Mesi u istom timu? Bilo bi interesantno… Ja bih bio bolji, ali on nije daleko

Kristijano Ronaldo dao veliki intervju povodom osvajanja četvrte Zlatne lopte u karijeri

Kao što se i očekivalo, kao što je i procurilo u medijima pre nekoliko dana, Kristijano Ronaldo je najbolji igrač sveta za 2016. godinu! Može FIFA da pravi svoje izbore i ankete, ali zna se šta je Zlatna lopta. Osvajač ovog priznanja jedini ima legitimno pravo da kaže da je te godine bio najbolji na svetu.

Ronaldo je četvrti put u karijeri osvojio laskavo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << priznanje.

“Svaki put kada osvojim ovako veliku nagradu, osećam se drugačije. Znam da je ovo proizvod velikog rada i žrtvovanja. Nekada ne uspevam na pravi način da se izrazim, ali sam duboko u sebi jako srećan”.

Mnogi se sećaju Ronaldovih suza 2013. godine kada je osvojio prestižno priznanje.

“Sećam se i ja. Bio sam potresen i nisam uspevao da nađem reči da se izrazim. Zaplakao sam jer nisam želeo da me istorija upamti kao fudbalera koji je osvojio samo jednu Zlatnu loptu i da budem u toj grupi igrača. U svojoj glavi sam znao da vredim više od jedne Zlatne lopte. I znao sam da imam potencijal za to. Kada sam osvojio drugu Zlatnu loptu, to su bile suze olakšanja”.

Nije bilo mnogo dileme da li će Ronaldo biti izabran posle pobede s Realom u Ligi šampiona i Portugalijom na Evropskom prvenstvu.

“Uspeh s reprezentacijom je mnogo doprineo. Kao što sam i ranije rekao, 2016. mi je bila najbolja godina u karijeri. Kolektivno i individualno. Osvajanje velikog takmičenja s Portugalijom je bilo jedino što mi je nedostajalo do ove godine. To je bio definitivno jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri. Naravno, ne zaboravljam ni Ligu šampiona. Osvojiti takva dva trofeja u istoj godini je nezaboravna stvar. Razlika između osvajanja Eevropskog prvenstva i Lige šampiona je u tome što je Real Madrid naviknut da osvaja. Sa druge strane, Portugalija nije navikla na titule, tako da mi je ovaj reprezentativni trofej ipak draži od klupskog uz sav respekt prema takmičenju kao što je Liga šampiona”.

Pobeda je bila ubedljiva. Sa više od 400 glasova u odnosu na Lea Mesija.

“Iskreno, očekivao sam da će biti velika razlika. Mesi i Grizman su bili dobri. Geret Bejl takođe. Kao i ostali moji saigrači iz Reala i reprezentacije. Ali bio sam uveren da ću pobediti. Trudio sam se da ostanem na istom nivou. Ovo nije kao Zlatna kopačka koja je suva statistika. Ovo su glasovi za sve što si uradio”.

U prethodnih devet godina sve Zlatne lopte su završile u rukama Kristijana Ronalda i Lea Mesija. Njihov rivalitet je obeležio jednu fudbalsku epohu. Kako bi bilo da igrate u istom timu?

“Teško pitanje… Ne znam. Bilo bi interesantno da igramo u istom timu. Moje mišljenje je da veliki igrači treba da igraju zajedno. Da nas dvojica igramo u istom timu, mislim da bih ja imao više Zlatnih lopti, ali ni on ne bi zaostajao mnogo”, rekao je Ronaldo uz osmeh i dodao:

“Svi znamo da je on fantastičan igrač i da ima pet Zlatnih lopti”.

Argentinac ima jednu Zlatnu loptu više, Ronaldo će uskoro napuniti 32 godine. Može li da stigne večitog rivala?

“Kao i uvek, daću sve od sebe i pokušaću da opet budem u konkurenciji za nagradu. Prvi cilj mi je da osvojimo SP za klubove. A onda Primeru, Ligu šampiona, Kup kralja… Želim da osvojim sve”!

Koja je razlika između Zlatne lopte osvojene 2008. godine i 2016. godine?

“Posebne su emocije kada prvi put osvojite ovu nagradu. Imao sam 23 godine, bio je to vrhunac želje. Vrhunac za celu moju porodicu. Sećam se da sam kao klinac gledao osvajače Zlatne lopte. Svet bi tada stao na trenutak. Sada se osećam poptuno drugačije. Veći sam profesionalac i radnik. Više se žrtvujem. Bez saigrača iz Reala i Portugalije ova Zlatna lopta ne bi bila moguća”.

Ronaldo je prevazišao veličine poput Krojfa, Paltinija ili Van Bastena koji su po tri puta osvajali Zlatnu loptu.

“Kada pričate o najvećim igračima svih vremena, odmah vam ta imena padnu na pamet. U svojoj glavi sam znao da mogu da dostignem njihov nivo. Ne postoji nijedan velikan fudbala na kojeg sam ljubomoran jer su svi imaju svoj sopstveni stil. Nisam im zavideo jer sam znao da mogu sam da se izborim za mesto u istoriji. To ne govori moje ego, već moji rezultati i statistike. Moja motivacija, iz godine u godinu, jeste da pokažem da nisam igrač koji traje godinu ili dve već da sam fudbaler za sva vremena”.

Da li ćete se povući kada više ne budete u konkurenciji da osvajate Zlatnu loptu?

“Moja glavna ambicija nije da osvajam Zaltne lopte, već da igram fudbal, treniram po kiši i snegu… Kada budem osetio da više ne želim da treniram, povući ću se. Sve u životu ima poečtka i kraj. Znam da će doči dan kada više neću moći da postignem 50 golova u sezoni ili da budem nominovan za Zlatnu loptu. To je normalan proces. Ne znam da li ću biti nominovan i u naredne dve ili tri godine. Nadam se da hoću”

Ronaldo je promeni stil igre poput Majkla Džordana u poznim godinama karijere da bi druže trajao.

“To je potpuno normalno. To rade i ostali sportisti. Tokom starenja, negde gubimo, a negde dobijamo.  Trudim se da fizički budem na visokom nivou. Ali moraću da poredim još na nekim stvarima. Da ne igram sve utakmice. To bi bilo pametno… Moraću da radim individualne treninge pre sezone i da više razmišljam o kraju sezone, nego o poečtku. Da tempiram formu. Jer ovo je maraton, a ne sprint. Imam 31 godinu, i dalje se osećam odlično, ali ne oporavljam se više tako lako posle utakmica kao nekada. Sada to ide sporije… “

Prihvatio bi čak i promenu pozicije?

“Zašto da ne? To je ideja o kojoj svakako treba da razmislim. Otvoren sam da prihvatim da se stvari menjaju”.

Na kraju se osvrnuo i na jedinu negativnu stvar u blistavoj 2016. godine i priče o neplaćenom porezu zbog kojeg su ga mediji unapred osudili.

“Naravno da su mi te priče zagorčale radost zbog osvajanja Zlatne lopte. Bil bi laž ako bih rekao da nije tako, a ne želim da budem licemer. Ta priča mi nije donela ništa dobro i to je težak period za mene i moje saradnike. Za moju porodicu, sina, ljude koji vode računa o mojoj karijeri… Bilo me jer sam se uvek trudio da radim ispravne stvari. osećam se kao oni nevini ljudi u zatvorima. Znam da nisam ništa loše uradio, a istina će pre ili kasnije izaći na videlo. Ne smeta mi kada se priča i piše o mojim prijateljima, porodici, gde idema na odmor, da li imam devojku ili ne… To je normalno za javne ličnosti. Ali kada se potegnu ovako ozbiljne stvari, pravda mora da bude isterana do kraja zbog čega sam i angažovao advokate”, zaključio je Kristijano.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.