U Somboru obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2022, 19:10

U Somboru obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

U Somboru je obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta. Poruka je da milioni nevinih žrtava nisu doživeli dan slobode, ali da stoga veličina njihovog stradanja opominje da se i danas moramo snažno suprotstaviti svakom jačanju antisemitizma, radikalizma i ekstremizma. Poštujući žrtve nacističkog i fašističkog režima Drugog svetskog rata, doneta je odluka da se "Staro sajmište", mesto stradanja najvećeg broja Jevreja, Srba i Roma na teritoriji Srbije dostojno obeleži, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a to je potvrđeno donošenjem Zakona o memorijalnom centru "Staro sajmište" u Narodnoj skupštini Republike Srbije, rečeno je na ceremoniji obeležavanja u Somboru.

Srbija je prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koji nemaju živih zakonskih naslednika. Ovim je na delu pokazana opredeljenost da se bar u tom delu isprave nepravedne posledice koje su nastale u vreme Holokausta, jer se nevine žrtve Drugog svetskog rata nikada ne smeju zaboraviti, rečeno je na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, u Somboru.

"Zahvaljujem se Vladi Srbije što je donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, bez živih zakonskih naslednika, odn. Zakon o restituciji, što pomaže i zajedno sa nama učestvuje u projektima od izuzetnog značaja za naš narod, ali i kulturni identitet građana Vojvodine i Srbije", rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza Jevrejskih opština Srbije.

"Mi pripadamo generaciji u čijim životima će umreti i poslednji svedoci Holokausta. Već danas svedočimo sve glasnijim teorijama kako je Holokaust mit, kako u Aušvicu nije bilo gasnih komora, kako je Jasenovac bio samo radni logor u kojem je bilo i zabavnih trenutaka, a kako su Jevreji izmislili Holokaust da bi dobili svoju državu izrael nakon Drugog svetskog rata. Ideološki unuci i paunuci fašista nacista dovoljno su danas ohrabreni da urlaju o sovjoj netrepeljivosti u javnosti, na fudbalskim stadionima i na političkim mitinzima", rekao je Ernest Hercog, predstavnik Svetskog Jevrejskog kongresa.

Osećanje zajedničke patnje srpskog i jevrejskog naroda i dalje nas spaja, a Srbija neguje kulturu sećanja i doprinosi otkrivanju istine o svemu što se događalo tokom Drugog svetskog rata.

"U vreme strahota u Aušvicu, srpski narod je zajedno sa jevrejskim i romskim u NDH na monstruozan način doživeo stradanje u fabrikama smrti Jasenovca, Jadovna i mnogih drugih mesta uz masovna streljanja i mnoge druge zločine koji su počinjeni u okupiranoj zemlji. Republika Srbija je prva evropska zemlja koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica o oduzimanju imovine žrtvama Holokausta, koji nemaju živih zakonskih zastupnika", rekla je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za kulturu i informisanje.

"Vi ste danas gosti grada u kom je pred početak Drugog svetskog rata živelo gotovo 1.200 jevreja, što je predstavljalo blizu četiri odsto ondašnjeg somborskog stanovništva, vrednih ljudi…Međutim, danas to više nije tako, a sve to zbog toga što se dogodio Holokaust", rekao je Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

U završnici obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, Kadiš je održao predmolitelj Jevrejske opštine Subotica, Robert Kovač,nakon čega je u somborskom pozorištu za delegaciju upriličena pozorišna predstava "Semper Idem".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković: Ne smemo zaboraviti žrtve Holokausta

Izvor: Danas, 26.Jan.2022

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas, na obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta u zgradi Županije u Somboru, da strašna stradanja i nevine žrtve ne smeju biti zaboravljeni.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.