Godišnjica tragedije na Hejselu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godišnjica tragedije na 'Hejselu'

Danas se navršava 23 godine od tragedije na stadionu "Hejsel" u Briselu kada je u sukobu navijača Liverpula i Juventusa, koji se dogodio uoči finalne utakmice Kupa evropskih šampiona, poginulo 39 osoba, a više stotina povređeno.



Do tragedije je došlo kada su navijači Liverpula probili ogradu koja ih je razdvajala od ostatka gledališta i domogli se dela stadiona namenjenog pristalicama italijanskog kluba. Tada je došlo do masovne tuče u kojoj suprotstavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strane nisu birale oružje, a prema izveštajima medija čuli su se čak i hici iz pištolja. Osim u tuči veliki broj je nastradao u stampedu do kojeg je došlo odmah po otpočinjanju sukoba.

Sukobi su prekinuli meč između dva tima sastavljena od najtalentovanijih belgijskih fudbalera. Taj susret bio je predviđen kao predigra finalne predstave, ali on nikada nije završen. Vrhunac nemilih scena desio se kada se tribina, na kojoj su se u punom jeku odvijali sukobi, srušila. Staro i oronulo zdanje briselskog stadiona, sagrađeno davne 1930. godine nije izdržalo nalete huligana. Među poginulima je bilo najviše Italijana, čak 32, a stradala su i četiri Belgijanca, dva Francuza i jedan Irac.

Stadion "Hejsel", kapaciteta 60.000 mesta, pre dobijanja organizacije finala najznačajnijeg evropskog klupskog takmičenja bio je predviđen za renoviranje, pa je odluka o domaćinu završne predstave Kupa šampiona bila vrlo diskutabilna. Zbog tragedije koja se dogodila neposredno pred početak finalne utakmice, njeno odigravanje dovodeno je u pitanje.

Kapiteni Juventusa Gaetano Širea i Liverpula Fil Nil otišli su među navijače i od njih dobili uveravanja da neće biti sukoba u toku utakmice i ona je, ipak, odigrana. U finalu, o kojem svi veoma malo pričaju, Juventus je pobedio rezultatom 1:0 golom Mišela Platinija iz jedanaesterca i na taj način prvi put postao šampion Evrope.

Liverpulovi navijači, koji su optuženi kao vinovnici najveće tragedije u istoriji evropskog fudbala, pravdali svoj postupak događajima sa finala Kupa šampiona 1984. godine u Rimu. Tada su pristalice Rome, uz podršku italijanskih policajaca, divljački tukli Engleze. Od tog dana svim huliganima Liverpula u glavi je bio samo jedan cilj - osveta Italijanima. Šansu za svoj "krvavi pir" dobili su i iskoristili je u Briselu. Sukobe na stadionu "Hejsel" koji se danas zove "Kralj Boduen" direktno je prenosilo više evropskih televizija, pa su događaji iz Brisela tog 29. maja ostali trajna trauma savremenog društva.

Stadion je nakon tragičnih događaja zatvoren, a prva takmičenja su na njemu ponovo održana tek 1995. godine. Dva dana nakon finalnog meča reagovala je tadašnji britanski premijer Margaret Tačer. Ona je od čelnika evropske fudbalske federacije (UEFA) zatražila suspenziju za klubove iz "kolevke fudbala", a sama je uvela drakonske kazne za prestupnike na engleskim stadionima. UEFA je zabranila svim engleskim klubovima nastup u takmičenjima pod njenim okriljem u narednih pet godina, a Liverpul je kažnjen dodatno još jednu sezonu. Borba protiv huliganizma postala je glavna tema na Ostrvu tek nakon tragedije na "Hejselu", a mere koje je sprovela "gvozdena ledi" i danas se smatraju obrascem koji je neophodno primeniti i u drugim evoprskim zemljama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.