Godina iskušenja i dokazivanja

Izvor: Politika, 29.Dec.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina iskušenja i dokazivanja

Naša najbolja mlada atletičarka Amela Terzić i trener Rifat Zilkić pripremili plan za debitantsku sezonu u konkurenciji seniorki

U poslednjoj godini juniorske karijere atletičarka Novog Pazara i reprezentativka Srbije Amela Terzić postala je juniorska vicešampionka sveta na 1.500 metara, juniorska šampionka Evrope u krosu i najbrža mlada Evropljanka na 1.500 metara i tako nastavila niz uspeha među svojim vršnjakinjama.

Iduće godine, međutim, Amela Terzić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naći će se na novom početku. Trčaće u konkurenciji mlađih seniorki, atletičarki starijih od nje i do tri godine, a ni „sudari” sa mnogo starijim i neuporedivo iskusnijim seniorkama neće biti retki, jer bi trebalo očekivati da Terzićeva naredne sezone učestvuje i na nekoliko velikih seniorskih takmičenja, uključujući i Svetsko seniorsko prvenstvo u Moskvi.

Njen lični rekord na 1.500 metara (4:07,59 minuta), ne samo da je najbolji u konkurenciji evropskih juniorki u 2012. i osmi u konkurenciji mlađih seniorki, već je bolji i od B norme „raspisane” za šampionat sveta. Uostalom, bio je i bolji od B olimpijske norme, a ako Terzićeva nastavi da se razvija kao do sada ni A norma (4:05,50) neće joj biti nedostižna...

– Sada ne moram kao kada sam bila juniorka da budem prva u svakoj trci na svim takmičenjima, ali trudiću se uvek da budem što bolja. U idućoj godini pokušaću da dam sve od sebe i da popravim lične rekorde, posebno onaj najvažniji na 1.500 metara. Međutim, to je dobar rezultat i neće ga biti lako nadmašiti, ali ako i ne uspem u 2013. uspeću u 2014. – kaže Amela Terzić koja će 3. aprila napuniti 20 godina.

Plan Rifata Zilkića, trenera Amele Terzić, za 2013. je završen, ali ne i konačan. Amela Terzić kaže da će se on korigovati u zavisnosti od njene forme i rezultata koje postiže...

– Sistem rada i planovi koje je dosad pravio trener Zilkić pokazali su se veoma dobrim i uspešnim. Sigurna sam da će biti tako i dalje. Nismo planirali učešće na Svetskom prvenstvu u krosu ovog proleća, jer su tu mlađe seniorske iz Etiopije i Kenije mnogo iskusnije i izdržljivije, pa ću trčati na nekim evropskim krosevima, ali i mitinzima u dvorani. Najvažniji ciljevi u novoj godini su mi Evropsko prvenstvo za mlađe seniorke u Tampereu, ali i Evropsko prvenstvo u u krosu u decembru u Beogradu na kojem ću se, posle tri učešća u juniorskoj konkurenciji i tri osvojene medalje, prvi put takmičiti kao mlađa seniorka. Ali, kao mlađa seniorka moći ću još jednom da učestvujem na evropskom prvenstvu na stazi, a u krosu još dva puta, tako da se nadam da će biti medalja, ako ne ove, onda narednih godina – rekla je Amela Terzić, dodajući da će ona svaki put dati sve od sebe.

Posebno bi joj bilo drago da osvoji medalju u Beogradu.

– U našim planovima su trke na 800, 1.500 i 3.000. Prva zbog razvoja brzine, druga jer mi je to glavna disciplina, a treća, iako nije olimpijska disciplina, jer je dobra za izdržljivost. Naravno, na nekim mitinzima i krosevima startovaću iz treninga, bez posebnih priprema, a kad se budem pripremala za Evropsko prvenstvo u krosu na stazi na Ušću moraću da treniram za 8.000 metara da bih na stazi od 6.000 metara, koliko trče mlađe seniorke, bila što bolja – kaže Amela Terzić, uspešna atletičarka, ali i uspešan student sporta i fizičkog vaspitanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Dakle, Terzićeva će ove godine imati bogat program takmičenja. Tokom leta trebalo bi da debituje i na „Univerzijadi”, na Mediteranskim igrama i na seniorskom šampionatu sveta, a najvažnije takmičenje za nju biće, ponovimo, Evropsko prvenstvo za mlađe seniore. Krajem godine boriće se u Beogradu za prvu medalju u mlađeseniorskoj konkurenciji na šampionatu Starog kontinenta u krosu i ne bi trebalo sumnjati da će i u starijem uzrastu biti uspešna.

Kao kadetkinja i kao juniorka osvojila je devet medalja: bronzu na Svetskom prvenstvu za mlade atletičare Juniorskom prvenstvu sveta i zlato i bronzu na Olimpijskom festivalu mladih Evrope 2009, srebro na Evropskom prvenstvu u krosu 2010, dve titule prvakinje Evrope na stazi (1.500 i 3.000 m) i bronzu u krosu 2011, srebro na Svetskom prvenstvu na 1.500 m i, zlato na Evropskom prvenstvu u krosu 2012.

Ž. B.

objavljeno: 30.12.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.