Izvor: Blic, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavu gore, Jelena

Glavu gore, Jelena

Ah, te Belgijanke! Jelena Janković je juče u fantastičnom finalu turnira u Sidneju imala u rukama pobedu protiv Kim Klajsters, meč loptu na 5:4 u drugom setu, ali se peta teniserka sveta, kao i Enanova letos u polufinalu US Opena, izvukla i na kraju posle dva sata i 28 minuta divovske borbe pobedila sa 4:6, 7:6 (7:1), 6:4.

Devet pobeda je 'Jelena Sidnejska' nanizala do juče, ali je umor učinio svoje. Svežija Belgijanka, koja se kao gazela kretala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na centralnom terenu kompleksa u Sidneju, sve je stizala, pogađala linije, terala Jelenu da udara loptu najjače što može, a u pojedinim momentima Kim je imala i blagu naklonost sudija, dok je većina od 20.000 navijača na tribinama, bila uz našu teniserku. Čak je i Klajstersova na kraju meča, kada je primala pehar, priznala da je Jankovićeva imala nešto što bi i ona volela da ima:

- Hvala svim navijačima Jelene Janković, sjajno su je bodrili i to je velika stvar za ovaj sport. Kako je bilo na terenu, mogle smo i fudbal da igramo! Čestitam Jeleni ne samo zbog igre u finalu, već i na celom turniru. Napredovala je mnogo, u šta su svi mogli da se uvere i želim joj puno sreće ubuduće - rekla je Belgijanka posle šestog trijumfa protiv naše igračice.

Taj osmeh na kraju bio je joj je prvi tokom celog meča, jer je u prethodnih 150 minuta na terenu izgledala poput robota. Bila je bez emocija, udarala je svom snagom, nije se raspravljala sa sudijama. Prava mašina za poene, ali zato i jeste među pet najboljih.

Jelena je prokockala veliku šansu, ali bez obzira na to, ne sme da tuguje. Za nedelju dana pobedila je tri odlične teniserke, Hingis, Morezmo i Vaidisovu, a samo je splet okolnosti, koji je karakterističan u tenisu, doveo do toga da izgubi meč.

- Šta da kažem posle svega? Mislim da je Kim bila neverovatna. Veliki je šampion i mora joj se čestitati na vrhunskoj igri. Mislila sam pošto je rešila da ne igra još puno, da će me pustiti da pobedim, ali nije bilo tako - našalila se Jelena, koja se potom zahvalila publici na veličanstvenoj podršci tokom celog turnira.

Jelena je momenat kada je propustila priliku da povede sa 40:15 i dođe do dve meč lopte, ovako opisala:

- Bila sam jako uzbuđena, želela sam da vinerom dođem do dve meč lopte, ali sam odigrala predugačak volej. Kada izgubite na ovakav način, i date sve od sebe, više vas boli. Ipak, pokazala sam da mogu ravnopravno da igram sa najboljima i da ću im se uskoro priključiti na vrhu. Šteta, morala sam da pobedim u dva seta. Trebalo je da budem u svlačionici veoma brzo, pakujem kofere i trofej i da idem u hotel, a ja sam ipak ostala na terenu gde sam morala da se borim kao životinja!

U prvom setu, naša teniserka je odmah na startu načinila brejk, potom povela sa 2:0, ali je protivnica uzvratila istom merom, 2:2. Ponovo je Jelena u petom gemu načinila brejk, ali je opet popustila (3:3). U devetom gemu je uspela da oduzme servis protivnici po treći put, a potom i da dođe do seta, 6:4.

U nastavku, Belgijanka je bila sve bolja, ali je Jankovićeva opet u petom gemu 'brejknula' protivnicu i ubrzo povela sa 4:2. To je razbesnelo Klajstersovu koja je opet uzvratila i stigla do 4:4. Jelena je imala snage da još jednom oduzme servis rivalki i povede sa 5:4, a na svoj servis je na 40:30 imala meč loptu, ali je nije iskoristila. Bio je to prelomni momenat, jer je posle 5:5, i 6:6 u taj brejku igrala samo Klajstersova (7:1). Peta igračica sveta je u odlučujućem setu načinila dva brejka na startu, povela sa 4:0, ali je Jelena stigla do 3:4. Ipak, bilo je to kasno buđenje i Klajstersova je iskoristila prvu meč loptu da dobije set sa 6:4, a time i meč i ček na 88.265 dolara. Srpska teniserka je osvojila ček na 47.125 dolara i novih 190 bodova koji su joj pomogli da potisne sa 11. mesta Čehinju Nikol Vaidisovu i sada je samo par desetina poena deli od ulaska među deset najboljih.

Z. Kecman

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.